«Οι συνάδελφοί μας αναπτύσσονται πλέον μέσω του… ΟΑΕΔ»

Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων ήταν η περασμένη για τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ, στην Ξάνθη, που το προηγούμενο Σάββατο προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του συνόλου των πολιτών για να διατηρηθεί εν ζωή η Συνεταιριστική επιχείρηση. Ακολούθησε 48ωρη απεργία έως και την 6η Νοεμβρίου, ημέρα της πανεργατικής απεργίας, όπου στην Ξάνθη η πορεία των συνδικάτων κατέληξε στη ΣΕΚΑΠ.
Οι εκπρόσωποι των δύο Σωματείων της ΣΕΚΑΠ, ενημερώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη (31/10) για 8 νέες απολύσεις εργαζομένων, που μάλιστα -σύμφωνα με τους ίδιους- για κοινωνικούς λόγους και μόνον δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει, καθώς αφορούσαν κυρίως σε τρίτεκνους ή και πολύτεκνους συναδέλφους τους, ενώ ήδη άλλοι 11 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (το σύνολο των απολυμένων ανέρχεται πλέον σε 16 άτομα).
Ο Κώστας Γαβριηλίδης, πρόεδρος ενός εκ των δύο Σωματείων της ΣΕΚΑΠ, μιλά για πρωτοφανείς αποφάσεις που «λαμβάνονται σε βάρος βασικών εργατικών δικαιωμάτων και εργατικών εργαζομένων». Όπως μας ανέφερε, «με πρωτάκουστες ενέργειες προσπαθεί να επιβληθεί η Διοίκηση που οφείλει άμεσα να ανακαλέσει τις άδικες απολύσεις και διαθεσιμότητες και να καθίσει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο πρόεδρος του έτερου Σωματείου, Γιάννης Ζαπτής, επεσήμανε: «Αν ήθελε να προχωρήσει σε απολύσεις η Διοίκηση, μπορούσε να το κάνει με πιο απλό τρόπο, μέσω εθελούσιας αποχώρησης. Ωστόσο, επέλεξαν να απολύσουν άτομα που πληρούν κοινωνικά κριτήρια, χωρίς καν να ακολουθούν τη νόμιμη οδό», συμπληρώνοντας πως την ίδια στιγμή και κάτω από αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς «οι εργαζόμενοι της BIO βγήκαν σε διαθεσιμότητα για να αναγκαστούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με απαράδεκτους όρους».
Στο θέμα των πιέσεων αναφέρθηκε και ο Κ. Γαβριηλίδης, επισημαίνοντας ότι «εμείς είμαστε ενωμένοι για να πάμε σε επιχειρησιακή σύμβαση. Γύρω στα 50 άτομα έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, μέχρι στιγμής. Από πλευράς διοίκησης, όμως, δεν έχουμε δει μια σοβαρή εξαγωγή που θα δώσει πνοή στην εταιρία, μόνο περικοπές ακούμε και βλέπουμε από τα περίπτερα και τα πρατήρια. Δεν έχουν σχέδιο ανάπτυξης όπως υποστηρίζουν, παρά μόνον μας λένε εκβιαστικά “ή υπογράφεις ή φεύγεις”, αναπτύσσοντας την εταιρία μέσω… ΟΑΕΔ».
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν να αντιδρούν και να αγωνίζονται, καλούν την εταιρία να τηρήσει το λόγο της προς το υπ. Εργασίας και να συνδιαλλαγεί για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!