Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Μ. Εξίογλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Χθες το πρωί, άντρες της Ασφάλειας συνέλαβαν το Μενέλαο Εξίογλου, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Λίγη ώρα αργότερα τον οδηγούσαν πισθάγκωνα δεμένο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από όπου θα μεταβεί στην Αθήνα για να δικαστεί με την κατηγορία της «ανυποταξίας», αφού ο Μενέλαος, μαζί με δεκάδες άλλους νέους, αρνήθηκε να καταταχτεί στο Στρατό
Το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης αναγνωρίζεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία παραβιάζουν το άρθρο 6 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της ίδιας συνθήκης. Παράλληλα οι επαναλαμβανόμενες δίκες για τον ίδιο λόγο είναι αντίθετες με το άρθρο 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Όσον αφορά, ειδικότερα, τη διαδικασία του Αυτοφώρου στο σχετικό βιβλίο του καθηγητή Στρατιωτικού Ποινικού Δικαίου (και πρώην πρόεδρου του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης) Α. Παπαδαμάκη αναφέρεται: «ενδεδειγμένη εμφανίζεται μια συσταλτική ερμηνεία του όρου “προσφάτως” προς την κατεύθυνση του “μόλις”» και παρακάτω «αν πρόκειται για πλημμέλημα […] αν δεν δικαστεί αμέσως η υπόθεση “παίρνει τη σειρά της” σε τακτική δικάσιμο» (Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο, σ. 489-490).
«Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχουμε να κάνουμε για ακόμη μία φορά με την εφαρμογή ενός δόγματος μηδενικής ανοχής, που εκφράζει σε απόλυτο βαθμό τη βούληση της κυβέρνησης για εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού κράτους εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι για τη σύλληψη του Μενέλαου Εξίογλου προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες συγκεντρώσεις και κινήσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λ.Αρβ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!