Ελπιδοφόρες εικόνες, αλλά και αγκάθια, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Μια ανοιχτή, μαζική διαδικασία με τη συμμετοχή άνω των 3.000 συνέδρων αλλά και χιλιάδων ακόμη ανθρώπων που παρακολούθησαν τη διαδικασία, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που σήμανε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην πορεία του. Η ενωτική πορεία του σχήματος, όπως και τα αγκάθια που παρουσιάστηκαν στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, αποτυπώθηκαν και κατά την τριήμερη αυτή διαδικασία.
Έπειτα από άνοιγμα των εργασιών από τον Κώστα Αθανασίου, την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και την παρουσίαση του σχεδίου Διακήρυξης και του σχεδίου Οργανωτικής Συγκρότησης (από τον Αριστείδη Μπαλτά και τη Σοφία Σακοράφα, αντίστοιχα) οι εργασίες συνεχίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή με τοποθετήσεις των αντιπροσώπων που ανέδειξαν πλήθος ζητημάτων αναφορικά με τις θέσεις, τις προοπτικές και τα επόμενα αναγκαία βήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Η διαδικασία δεν ήταν ρόδινη βέβαια, καθώς ανέκυψαν πλήθος οργανωτικών θεμάτων, ενώ και η διαδικασία της επιλογής των ομιλητών διά κληρώσεως έγινε αντικείμενο κριτικής, όπως επίσης και η σχετικά μικρή παρουσία νεολαίας. Αρκετός χρόνος επίσης καταναλώθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε την ξαφνική απόφαση του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ να κατεβάσει δική του χωριστή λίστα στη διαδικασία για την εκλογή Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Κατά τα λοιπά, η Διακήρυξης και η Πολιτική Απόφαση εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, επιβεβαιώνοντας την ενωτική πορεία του σχήματος, και το μετασχηματισμό του σε ενιαίο φορέα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο των εργασιών, «Ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος».

Αποτελέσματα, συσχετισμοί
Συνολικά, από τους 3.308 αντιπροσώπους ψήφισαν οι 2.897, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.879. Από τη διαδικασία εκλέχτηκαν τα 226 μέλη της ΚΠΕ, ενώ το υπόλοιπα 75 επιλέχτηκαν ως αριστίδην. Το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, στο οποίο ήταν υποψήφιος και ο Αλέξης Τσίπρας, ψηφίστηκε από 2.008 αντιπροσώπους (74,29%) εκλέγοντας 168 μέλη (εκ των οποίων 22 είναι μέλη της ΚΟΕ). Η δεύτερη λίστα, η Αριστερή Πλατφόρμα (Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, ΑΠΟ, μέρος της οργάνωσης Κόκκινο) την οποία στήριξε και η ΚΕΔΑ, απέσπασε το 25,71%, εκλέγοντας 58 μέλη.
Νέες εποχές, νέα και επιτακτικά καθήκοντα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το αν θα ανταποκριθεί σε αυτά, είναι ένα διαρκές ζητούμενο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!