300.000 ευρώ έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η… φύλαξη των παράνομων μηχανημάτων από την αστυνομία.

Παρά την επιλεγμένη μετάδοση των όσων συμβαίνουν στην Κερατέα από τα επίσημα ΜΜΕ και την επί τρεις μήνες κυβερνητική παραπληροφόρηση, οι κάτοικοι βλέπουν τον αγώνα τους να ξανα-δικαιώνεται από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου και την υφυπουργό Εσωτερικών να ζητά διάλογο.
Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης –από το Δημόσιο- κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου απορρίφθηκε, αλλά τα ΜΑΤ παραμένουν στην περιοχή, ενώ οι δηλώσεις της υφυπουργού δεν εκτονώνουν την κατάσταση.

Zητούν διάλογο μετά τη σπατάλη
Τρεις μήνες μετά την εισβολή και παράνομη παραμονή των ΜΑΤ στην Κερατέα, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε μέσω της κ. Τζάκρη, η οποία ζήτησε «διάλογο» με τους «ψύχραιμους και νηφάλιους κατοίκους», αποκλείοντας τους «παράγοντες της περιοχής», δηλαδή, τους εκλεγμένους πολιτικούς και δημάρχους.
Τρεις μήνες μετά τον ανυποχώρητο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, παρά την πρώτη απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που απαγόρευε κάθε εργασία στο χώρο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ, τα ΜΑΤ συνεχίζουν να προστατεύουν τα μηχανήματα του εργολάβου, να απαγορεύουν την είσοδο των ιδιωτών στις περιουσίες τους, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε «κατεχόμενη». Παράλληλα, το κόστος της επιχείρησης προστασίας των εργολαβικών μηχανημάτων, που παράνομα παραμένουν στο χώρο, έχει αγγίξει τα 300.000 ευρώ, όπως η ίδια η υφυπουργός δήλωσε.
«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία όρεξη ούτε για βία, ούτε για ΜΑΤ, ούτε για τα έκτροπα που παρουσιάζονται όλο το τελευταίο τρίμηνο στην Κερατέα».
Οι δηλώσεις της αυτές διαψεύδονται, βέβαια, από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο και απαθανατίζουν τα ΜΑΤ σε στιγμές απείρου κάλλους και βίας να ξυλοκοπούν συλληφθέντες κατοίκους, να εισβάλλουν σε σπίτια, να βρίζουν και να χτυπούν γυναίκες και ηλικιωμένους αλλά και να σημαδεύουν σε ευθεία βολή.

Ξανα-δικαίωση για τους κατοίκους
Την Τρίτη 1η Μαρτίου το Ειρηνοδικείο Λαυρίου ξανα-δικαίωσε τους κατοίκους της περιοχής, απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής εκτέλεσης (είχε κατατεθεί από το ελληνικό Δημόσιο) κατά της πρωτόδικης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, που απαγόρευε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Παρά τη νέα απόφαση, που απαγορεύει οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή, η κατάσταση παραμένει ίδια: τα ΜΑΤ στη θέση τους (συνεχίζουμε να πληρώνουμε, δηλαδή, τη φύλαξη των μηχανημάτων) και οι κάτοικοι αποκλεισμένοι από τις περιουσίες τους. Και οι δυο αποφάσεις του δικαστηρίου απαγορεύουν την έναρξη εργασιών μέχρι να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης για την εκτέλεση της α’ φάσης του ΧΥΤΑ Κερατέας, να εκπονηθούν οι μελέτες, που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ’ ων ανάδοχοι αυτού του έργου, να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο και να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αναφέρει: «Ζητούμε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσουν ολοσχερώς οι δυνάμεις καταστολής και τα μηχανήματα των εργολάβων και θα αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, για να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου χώρος πολιτισμού και όχι σκουπιδιών!»

Κοινός αγώνας με το «Δεν πληρώνω»
Μετά τη νέα δικαστική απόφαση-δικαίωση, την Τρίτη 1η Μάρτη, κάτοικοι της Κερατέας συμμετείχαν στο πρώτο συλλαλητήριο που κάλεσαν οι επιτροπές του κινήματος «Δεν πληρώνω» και οι Επιτροπές Αγώνα των Κατοίκων της Λαυρεωτικής και του Γραμματικού κατά του ΧΥΤΑ στην Πλατεία Συντάγματος. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ το κίνημα «Δεν πληρώνω» υποδέχτηκε τους κατοίκους της Κερατέας φωνάζοντας «Αρνούμαστε να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε σκουπίδια, αρνούμαστε να μετατραπούμε σε όντα υποταγμένα σε συμφέροντα».
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 2 Μάρτη, κάτοικοι της Κερατέας διέκοψαν την ομιλία του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλία Λιακόπουλου, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωναν οι ΤΕΔΚΝΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και Περιφέρεια Αττικής με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν την αποχώρηση των ΜΑΤ από την περιοχή και την ακύρωση των σχεδίων για τη δημιουργία χώρου υποδοχής απορριμμάτων.

-Σήμερα, Σάββατο 5/3, στις 5.00, ανοιχτή συζήτηση και προβολή στο μπλόκο από την πρωτοβουλία κατοίκων και την ανοιχτή συνέλευση αναρχικών για ενιαίο πολυμορφικό κίνημα.

-Προβολή του ντοκιμαντέρ Οβριόκαστρο στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προβολές: Πέμπτη 17/3, 12.30 στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη», και Κυριακή 20/3, 11.00, στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!