Συνέντευξη στον Μπάμπη Πολυχρονιάδη.

Το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες πριν δούμε ζωντανά στο Κύτταρο τα Μωρά στη Φωτιά, συναντηθήκαμε με τον Στέλιο «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου, στα Εξάρχεια. Μας μίλησε για το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος, που είναι σχεδόν έτοιμο και θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, για την πορεία του με τα Μωρά στη Φωτιά, για το όνομα της μπάντας, αλλά και το δικό του… ψευδώνυμο καθώς και για τη γνώμη του σχετικά με τις σημερινές οικονομικές-κοινωνικές συνθήκες.

Πήγαμε, φυσικά, και στο live, το οποίο ήταν –όπως πάντα- πολύ ζόρικο. Κάτι μας λέει ότι οσονούπω και το Κύτταρο -το οποίο πάλι γέμισαν- θα είναι πολύ μικρό για τα Μωρά…

Θα μου πεις λίγα λόγια για το νέο άλμπουμ;
Είναι θέμα ημερών να βγει, αλλά για τον τίτλο που θα έχει είναι όλα ανοικτά ακόμα. Κάποια από τα κομμάτια θα επηρεάσουν σε αυτό, αλλά δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση. Τα κομμάτια, πάντως, θα είναι οκτώ. Όλα καινούρια. Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου λέγεται Χλωμή Φωτιά και ένα άλλο Τελευταίο SOS. Είναι ένας δίσκος που δουλεύεται πάρα πολύ καιρό. Από τον Ιούλιο του 2008 ουσιαστικά ηχογραφήθηκε, τον άλλαξα μετά, κράτησα μερικά όργανα από εκεί, ξαναμπήκαμε δύο και τρεις φορές στο στούντιο και ουσιαστικά, την περασμένη Κυριακή (7/11), τέλειωσε οριστικά η ηχογράφηση και είναι στη φάση της μίξης. Από ένα τραγούδι που άκουσα μιξαρισμένο, και μάλιστα όχι στην τελική του μορφή αλλά σε ένα πρώιμο μιξάζ, έπαθα πλάκα! Πάρα πολύ ωραίο. Γενικά, μετά από πολύ καιρό, φαίνεται ότι μου «βγήκε» κιόλας. Γυρίσαμε, πάντως, όλα τα στούντιο της Θεσσαλονίκης… Δεν έμεινε και κανένα που να μην έχουμε γράψει… Υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα το έχουμε στα χέρια μας. Θα κυκλοφορήσει από την Baby Records.

Είναι κοντά 25 χρόνια που παίζεις με τα Μωρά. Είχες φανταστεί ποτέ ότι κάποια κομμάτια σας θα γίνονταν τόσο «κλασικά» για την ελληνική ροκ σκηνή;
Είναι πολύ συγκινητικό αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να το φανταστώ. Εγώ έλεγα και έγραφα εκείνο που πίστευα τότε, μέσα στον εφηβικό και νεανικό μου παλμό. 21-22 χρονών ήμουν, όταν έγραψα αυτά τα τραγούδια, και δεν πίστευα ότι θα έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια. Αν και ο κόσμος έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, ακόμη κι εγώ δεν έχω τίποτα να φοβηθώ και μου αρέσει που παίζω 25 χρόνια μετά αυτά τα τραγούδια. Είναι σημαντικό.

Γιατί «Μωρά στη Φωτιά». Θέλω να πω, γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;
Όταν είχαμε ξεκινήσει, είχα επιλέξει εγώ να μας λένε Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας, από την ομώνυμη ελληνική ταινία. Ε, με τον καιρό, παίζαμε πολλά τραγούδια του Brian Eno, από το δίσκο του 801, το live που είχε κάνει το 1974. Ένα από αυτά ήταν το Baby’s On Fire. Το πρότεινε ο αδελφός μου, που ήταν ντράμερ τότε, μας άρεσε σαν ιδέα και το κρατήσαμε ως όνομα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο www.elliniki-skini.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!