Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η πολιτική που ακολουθείται, στην προοπτική συγχώνευσης τους, από τις δύο αεροπορικές εταιρείες Olympic Air και Aegean  Airlines στον πολύ σοβαρό τομέα για την υγεία των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας, αυτό των επείγουσων αεροδιακομιδών.

Το θέμα ήρθε στη επιφάνεια μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Β.Μουλόπουλου, Θ.Δρίτσα, Π.Λαφαζάνη, Δ.Παπαδημούλη προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι όροι που τίθενται από την Aegean Airlines για την αερομεταφορά επειγόντων περιστατικών που μπορούν να μεταφερθούν με αεροπλάνο της γραμμής είναι εντελώς απαγορευτικοί, αφού ζητά να έχει γίνει κράτηση 24 ώρες πριν από την πτήση, γεγονός που αποκλείει την έννοια του επείγοντος. Ακόμα η Olympic Air αρνείται να πραγματοποιεί αεροδιακομιδές και είναι επακόλουθο να δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για την άμεση εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών των νησιών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες αυξάνονται, οι οποίες σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, θα βασίζονται μόνο στις πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων και στα δρομολόγια των πλοίων με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνους μεταφοράς.

Μάλιστα, η Olympic Air πριν από μερικές μέρες αρνήθηκε να μεταφέρει 363 φιάλες αίματος, προϊόν εθελοντικής αιμοδοσίας από την Λήμνο, με την επίκληση μιας εγκυκλίου για τη συσκευασία, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερα τις υγειονομικές υπηρεσίες στο νησί.

Είναι φανερό ότι, πλέον, οι δύο εταιρίες λειτουργούν με όρους καρτέλ. Ένα καρτέλ που υποτάσσει την «εξυπηρέτηση» των κοινωνικών αναγκών στο κέρδος, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την υγεία των πολιτών και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της χώρας. Ακόμα, όσο υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια ο πρώην δημόσιος αερομεταφορέας μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες τόσο για τις αεροδιακομιδές εκτάκτων περιστατικών, όσο και για την αποστολή υγειονομικών αναγκών. Τώρα αυτά είναι παρελθόν. Εντάξει, καταλαβαίνουμε, τις εταιρίες δεν τις νοιάζει να πεθάνει και κάποιος. Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει;

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!