Δεκάδες κλοπές και «ύποπτες» δολιοφθορές γεννούν ερωτήματα

Πολλοί θα αναρωτηθείτε γιατί αποτελεί είδηση ένας σχετικά μεγάλος αριθμός επιθέσεων σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο καθώς, δυστυχώς, έχουμε φτάσει να θεωρούμε τέτοια γεγονότα, φυσιολογικά στην «ημερήσια» διάταξη της εποχής. Η είδηση όμως αποκτά άλλη διάσταση, αν συνυπολογισθούν: η σημαντικότητα του Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα «Λαμπηδόνα», το μένος με το οποίο κάποιοι επιτίθενται εναντίον του (πριν από λίγες μέρες μάλιστα εκλάπη εξοπλισμός εκατοντάδων ευρώ), αλλά και την επιμονή των συμμετεχόντων στο Χώρο να μην τον παραδώσουν την «Λαμπηδόνα» και κάθε φορά να αποκαθιστούν τις (μεγάλες και πολυέξοδες) ζημιές.     
Ο χώρος της Λαμπηδόνας βρίσκεται στο Άλσος της Αγίας Τριάδας στον Βύρωνα και λειτουργεί εδώ και είκοσι μήνες, στεγάζοντας τις δραστηριότητες του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου καθώς και πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και κατοίκων του Βύρωνα. Όπως μας λέει ο Τάσος, συμμετέχων στο εγχείρημα από τις αρχές του, «πρόκειται για ένα Κέντρο εξαιρετικά ανοικτό στην κοινωνία, καθώς ακόμα και δημοτικά σχολεία της περιοχής έχουν κάνει εκδηλώσεις τους στο χώρο. Είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε συλλογικότητα, ομάδα, ακόμα και σε απλούς πολίτες. Όμως, εκτός από αυτά, θέλαμε να συγκροτήσουμε μια διαδικασία που να παλεύει ζητήματα και προβλήματα. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε ανάγκες κοινωνικοποίησης του κόσμου, τη δημιουργία μιας άλλης πολιτιστικής κατάστασης στον Βύρωνα αλλά και συσπείρωσης και αντίστασης των γειτονιών μας. Και δεν πρέπει να παραλείψω ότι στο εγχείρημα συμμετέχουν πάρα πολλοί, καθώς αυτό που πάνω από όλα κάνουμε είναι να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χώρο. Η Λαμπηδόνα ήταν ένα εγκαταλειμμένο, από το δήμο, αναψυκτήριο, ενώ στο πίσω μέρος του κεφαλιού της Δημοτικής Αρχής δεν φεύγει η σκέψη ο χώρος να γίνει ιδιωτική καφετέρια. Εμείς είμαστε εδώ και υπερασπιζόμαστε το Κέντρο, καθώς ο Βύρωνας δεν έχει ανάγκη από καφετέριες, αλλά από ελεύθερους χώρους».  

Μια (μεγάλη) κλοπή… όχι όμως η μόνη
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μια μεγάλη, όχι όμως η μοναδική, κλοπή στο χώρο. Μια και το Πολιτιστικό Κέντρο δεν είναι τεχνικά δυνατό να κλείσει το βράδυ με κάτι παραπάνω από γυάλινες συρόμενες πόρτες, κάποιοι παραβίασαν εύκολα το χώρο και αφαίρεσαν μια κονσόλα ήχου και αρκετά ηχεία, αξίας πολλών εκατοντάδων ευρώ, ενώ επίσης σημειώθηκαν και άλλες μικροκλοπές. Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη μεγάλη κλοπή, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο συνέβη ακριβώς το ίδιο, μόλις μάλιστα είχε αγορασθεί ο τότε νέος εξοπλισμός.
Όμως αυτές δεν ήταν οι μόνες, καθώς το Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα είναι, πολύ πιθανά, ανεπιθύμητο για κάποιους. Όπως δήλωσε στον Δρόμο ο Τάσος, «από το Πάσχα και μέχρι τις ημέρες μας έχουν συμβεί πάνω από 10 επιθέσεις εναντίον του χώρου και υποεκτιμώ το νούμερο. Πολλές φορές μπαίνουν στον χώρο χωρίς να κλέψουν κάτι, απλά για να δείξουν ότι μπορούν. Τελευταίο παράδειγμα, πριν από κάποιες ημέρες διέρρηξαν τον χώρο, πήραν κάποια αβγά που είχαν ξεμείνει στην κουζίνα από τη μαγειρική του Σαββάτου και τα πέταξαν στον τοίχο, δημιουργώντας μια εικόνα καταστροφής. Υπάρχει μια συνεχής επιθετικότητα που τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ιδιαίτερα».
Οι κάτοικοι και οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα λαμβάνουν συνεχώς μέτρα υπεράσπισης και διασφάλισης του χώρου, αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις πιέσεις και αναφέρουν πως «κάποιοι, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι, ούτε αν είναι πάντα οι ίδιοι, δείχνουν ιδιαίτερο μένος και επιθετικότητα απέναντι στο χώρο της Λαμπηδόνας και σε όσα συμβαίνουν σε αυτόν. Δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε απαθείς και ότι δεν πτοούμαστε από τέτοιες επιθέσεις. Σήμερα όπου ο δημόσιος χώρος, ο δημόσιος λόγος, τα δημόσια αγαθά διώκονται όσο ποτέ άλλοτε, θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την ύπαρξη της Λαμπηδόνας».

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!