Οι «εργασίες» σημαίνουν το τέλος της παραλιακής ζώνης. Της Βέρας Αλεξιάδου

Μια μεθοδευμένη πλεκτάνη δεκαετιών είναι η υπόθεση της παραλίας στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς. Τα μπαζώματα της παραλίας, τα πολιτικά παιχνίδια των φερόμενων ιδιοκτητών (στους οποίους παίρνει μέρος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης), η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς που κώφευε –και κωφεύει ακόμη– στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια.
Πρόκειται για την παραλία στην οδό Σοφούλη, μια ιστορική περιοχή καθώς αποτέλεσε λιμάνι της αρχαίας Θέρμης και σε όλο το τμήμα της υπάρχουν ενάλιες αρχαιότητες. Μια παραλία όμως σημαίνει πολλά περισσότερα για τους κατοίκους της: η άμεση επαφή με τη θάλασσα, ο καθαρός αέρας, ο χώρος συνεύρεσης. Κυρίως όμως αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου που διαπερνά τη Θεσσαλονίκη απ’ άκρη σ’ άκρη. Με τη νέα κατάσταση πραγμάτων η ενότητα θα χαθεί και η μόνη δίοδος θα είναι πια τα οδικά δίκτυα.
Με αυτά τα δεδομένα οι «ιδιοκτήτες» κατάφεραν τελικά να πάρουν άδεια οικοδόμησης από την Πολεοδομία της Καλαμαριάς, πράξη που εξαγρίωσε τον κόσμο. Ας σημειωθεί πως για χρόνια ο δήμος δεν έδινε τη συγκεκριμένη άδεια, γιατί λοιπόν ενέδωσε τώρα; Η επίσημη απάντηση είναι πως απειλήθηκαν με καταγγελίες οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας.
Οι κάτοικοι βέβαια έχουν διαφορετική γνώμη, εφόσον εκκρεμεί το νέο ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης που πιθανόν ν’ αλλάξει τον υφιστάμενο υψηλό συντελεστή δόμησης και να δώσει στο χώρο χαρακτηρισμό ακατάλληλο για οικοδόμηση, ενώ αν υπάρχει ήδη κτίσμα εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν (1). Φαίνεται λοιπόν σαν ένας αγώνας ταχύτητας για να προκαταβάλουν τις εξελίξεις.
Για να κατευνάσει ο δήμαρχος τον θυμό του κόσμου πρότεινε να διαθέσει το μοναδικό χώρο που διαθέτει ως αντάλλαγμα για τα οικόπεδα της Σοφούλη.
Αυτό που πρέπει όμως να γίνει επειγόντως είναι η εξέταση των τίτλων των ιδιοκτησιών και του μπαζώματος της παραλίας. Πράξη στην οποία δήμαρχος και αντιδήμαρχος πολεοδομίας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν.

Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων
Από την ώρα έκδοσης της άδειας ξεκινάει και η δυναμική αντίδραση των κατοίκων που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν, ακολουθώντας δύο οδούς: τη νομική, αλλά κυρίως την πολιτική. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν με συγκεντρώσεις, πορείες, ξήλωμα της περίφραξης του οικοπέδου και κορυφώνονται στις 18/9, ημέρα έναρξης των εργασιών. Ξέρουν πως είναι σημαντικό να μην πέσει μπετόν στο οικόπεδο όσο αναμένεται η απόφαση του ρυθμιστικού.
Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι βρίσκονται μαζεμένοι έξω από το οικόπεδο και περιμένουν. Κατά τις 12:30 εμφανίζονται οι μπετονιέρες και όλοι ορμούν να τις σταματήσουν με τα σώματά τους. Και τα καταφέρνουν για περίπου 5 ώρες. Η παραλία γεμίζει γρήγορα με αστυνομία και οι κάτοικοι εκβιάζονται με συλλήψεις. Δυστυχώς, μετά από ώρες αγωνίας και καθώς δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν περισσότεροι πολίτες, η αστυνομία σε συνεργασία με τον εργολάβο κατάφερε να τους παραπλανήσει και να δώσει πρόσβαση στη μπετονιέρα από άλλη είσοδο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μία από τους διαμαρτυρόμενους ήταν και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Γαϊτάνη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως όλες αυτές τις ώρες οι κάτοικοι άκουγαν από τους ασυρμάτους της αστυνομίας κλήσεις για διάφορες υποθέσεις και τον υπεύθυνο να δίνει την απάντηση πως δεν μπορούσαν ν’ αφήσουν την περιοχή γιατί υπάρχει έκτακτο περιστατικό! Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε σήμερα. Η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση και άρα ανήμπορη να προστατέψει την περιουσία της. Πολιτική βούληση από την εξουσία δεν υπάρχει. Όλοι λοιπόν ετοιμάζονται για το μεγάλο φαγοπότι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που ας μην κρυβόμαστε είναι στα σχέδια εδώ και πολλά χρόνια. Η υπόθεση στο Καραμπουρνάκι είναι μια προβολή στο μέλλον για το τι θα επακολουθήσει σε όλους τους ελεύθερους χώρους της Ελλάδας. Το θέμα είναι αν εμείς οι κάτοικοι είμαστε έτοιμοι να τους προστατεύσουμε με κάθε μέσο.

(1)  Η συνεδρίαση του ρυθμιστικού ξεκίνησε την Τετάρτη 19/9 και θα συνεχιστεί σε 10 μέρες από τότε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!