Αρχική διεθνή Μοχαμάντ Τζαραντάτ: Το μποϊκοτάζ είναι όπλο κατά του απαρτχάιντ του Ισραήλ

Μοχαμάντ Τζαραντάτ: Το μποϊκοτάζ είναι όπλο κατά του απαρτχάιντ του Ισραήλ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Γιώτα Τζανή

 

Στις 3/3 πραγματοποιήθηκε, με συμμετοχή δεκάδων πολιτών, εκδήλωση του Συλλόγου αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό «Ιντιφάντα» με θέμα: «Μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρχάιντ». Η εκδήλωση αποτελούσε την πρώτη δράση του συλλόγου στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ (www.indifada.gr). Ο «Δρόμος» βρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε με τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, Μοχαμάντ Τζαραντάτ, μέλος του BDS (συμμετέχουν 170 περίπου λαικές οργανώσεις) και της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής για το μποϊκοτάζ.

 

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το BDS;

Η δράση μας σχετίζεται με το μποϊκοτάζ και με τις κυρώσεις στο Ισραήλ και την αποεπένδυση. Το μποϊκοτάζ είναι μια προσωπική δράση αντίστασης, ένας ατομικός τρόπος πίεσης κατά του απαρχάιντ του Ισραήλ, το οποίο βασίζεται στον εποικισμό και στο ρατσισμό. Πιέζουμε να επιβληθούν κυρώσεις ενάντια στο Ισραήλ. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. έχει εμπορικές συμφωνίες τέτοιες που εφοδιάζουν το Ισραήλ με αφορολόγητα προϊόντα. Προσπαθούμε να ακυρωθούν. Να μην ισχύσουν οι συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Ισραήλ για τους εποικισμούς, που είναι παράνομοι οικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι τα προϊόντα των περιοχών εποικισμού να μην περιλαμβάνονται σε αυτές τις συμφωνίες. Αυτό μάλιστα ήταν κάτι που το πετύχαμε μόλις πριν από μια βδομάδα.

Ακόμα παλεύουμε για την αποεπένδυση. Να μη γίνονται επενδύσεις σε ένα κατοχικό κράτος. Π.χ. ένα ταμείο συνταξιούχων στην Νορβηγία επένδυε τα λεφτά του σε μία ισραηλινή στρατιωτική εταιρία. Με τον αγώνα μας τα απέσυρε και ήταν ένα ποσό 5 εκ. δολαρίων.

Πώς έχει προχωρήσει ο αγώνας σας;

Είχε απήχηση που δεν την περιμέναμε. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί μεταξύ τους πανεπιστημιακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, είναι υπέρ του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ. Πολλές προσωπικότητες έχουν ανταποκριθεί, όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν. Υπάρχει το μουσικό μποϊκοτάζ. Περίπου 500 μουσικοί στο Καναδά έχουν υπογράψει να μη συμμετέχουν σε καμία εκδήλωση εντός Ισραήλ. Υπάρχουν, επίσης, φωνές που υποστηρίζουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ετοιμάζεται να γίνει ένα συνέδριο, το καλοκαίρι, υπέρ του μποϊκοτάζ. Πριν από δυο μήνες έκανε συνέδριο στην Παλαιστίνη η Ένωση Εκκλησιών και έβγαλαν ένα κάλεσμα που αποκηρύσσει το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Είναι το μποϊκοτάζ η κύρια μορφή αντίστασης, κατά την γνώμη σας;

Τo μποϊκοτάζ είναι μία μορφή της αντίστασης και δεν μπορεί να υποκαταστήσει καμιά άλλη μορφή. Πριν, το BDS ήταν μόνο στο χωρίο Μπιλίν που γίνονταν κάθε βδομάδα δράσεις κατά του τείχους. Τώρα υπάρχουν περίπου 20 τοπικές επιτροπές λαϊκής αντίστασης κατά το πρότυπο του Μπιλίν. Ακόμα και η Παλαιστινιακή Αρχή έχει πάρει απόφαση για μποϊκοτάζ των προϊόντων από τις περιοχές εποικισμού.

Το BDS είναι μία μορφή αντίστασης που υποστηρίζεται από όλους. Και στην Παλαιστίνη αλλά και παγκοσμίως. Βέβαια, δεν είναι η μόνη.

Σχόλια

Exit mobile version