Το πραγματικό πρόσωπο μιας ελληνικής πολυεθνικής

Δεν αρκούν οι μειωμένες αποδοχές που νομοθέτησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε οι νέες μειωμένες αποδοχές που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση του εμπορίου. Οι ιδιοκτήτες των Sprider Stores έχουν φροντίσει να επιβάλουν δικό τους εργασιακό Δίκαιο, χρησιμοποιώντας τις νομικές δυνατότητες που τους δίνουν οι μνημονιακοί νόμοι. Με τον τρόπο αυτό έχουν μειώσει μέσα σε ένα χρόνο τους μισθούς των 1.500 εργαζομένων τους πάνω από 20% και συνεχίζουν ακάθεκτοι στοχεύοντας σε μισθούς-χαρτζιλίκια των 470 ευρώ.

Το… άγνωστο σωματείο
Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν «υπογράφηκε» και εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση μεταξύ της γνωστής εμπορικής επιχείρησης και του «σωματείου» εργαζομένων, η οποία προέβλεπε μείωση αποδοχών 17% σε όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα και 20% σε όλους τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες. Το «σωματείο» το οποίο συναίνεσε σε αυτή τη σύμβαση απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι… γνωστό ούτε στους υπαλλήλους και μάλιστα, σύμφωνα με διάφορες καταγγελίες, το αποτελούν ελάχιστα άτομα. Επιπλέον, ο πρόεδρός του είναι διευθυντής υποκαταστήματος. Είναι φυσικό, αφού η επιχείρηση διαθέτει πάνω από 80 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Είναι όμως περίεργο ότι στη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας για την ειδική σύμβαση, η νομιμότητα του «σωματείου» δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.
Κι ενώ η ισχύς αυτής της σύμβασης λήγει στις 31/12/2012, πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκαν στα καταστήματα νέες τροποποιητικές συμβάσεις με επιπλέον μειώσεις, οι οποίες μάλιστα έγινε προσπάθεια να υπογραφούν και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Με τις νέες μειώσεις οι μισθοί διαμορφώνονται στα 470 ευρώ καθαρά για οκτάωρη απασχόληση και 260 ευρώ καθαρά για 4ωρη, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στο κατάστημα της Ρόδου, οι οποίοι αντέδρασαν ήδη πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας με τη στήριξη του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα και στο κατάστημα της Άρτας.
Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, καταγγέλλει ότι ενώ η υπογραφή της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης έγινε με την προϋπόθεση να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, «προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων, έκοψαν επιδόματα και παράλληλα προχωρούν σε νέες μειώσεις μισθών». Το κερασάκι στην τούρτα είναι η κατάργηση του όρου του χρονοεπιδόματος το οποίο έχει μετονομαστεί σε «οικειοθελή παραχώρηση εργοδότη».

Μια… οικογένεια
Η γνωστή εμπορική αλυσίδα που ανήκει στον Όμιλο Χατζηιωάννου διαθέτει καταστήματα και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα προβάλλει το κοινωνικό της πρόσωπο και μάλιστα στο προφίλ της σε ιστοσελίδα αναζήτησης προσωπικού αναφέρει ότι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στην επιχείρηση σαν… οικογένεια. Αυτή η οικογένεια, λοιπόν, από πέρυσι τον Αύγουστο έχει υποστεί αυτές τις τεράστιες μειώσεις, με αιτιολογία την πτώση του τζίρου της επιχείρησης. Κι ενώ στο Διαδίκτυο θα βρει κανείς αρκετές αντιδράσεις εργαζομένων που στηλιτεύουν τη στάση της εργοδοσίας από την περυσινή ακόμη χρονιά, δεν έχει αναπτυχθεί μια αντίστοιχη συνδικαλιστική δράση και δεν έχει αναδειχθεί το θέμα στις διαστάσεις που έχει. Οι παραπάνω κινήσεις υπογραμμίζουν ακριβώς την ανάγκη ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης. Εκτός και αν η Sprider περιλαμβάνεται στις «εθνικές επιχειρήσεις», με τις οποίες η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών υπαλλήλων επιδιώκει να συμπήξει μέτωπο υπεράσπισης του ωραρίου…

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!