Οι Αρχές έχουν δείξει προθυμία για την επιβολή ποινών

Ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από το αγγλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Sports επανέφερε στην επικαιρότητα το πρόβλημα του ρατσισμού στα αγγλικά γήπεδα. Σε μια χώρα που έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα για αντιρατσιστικές καμπάνιες, οργανισμούς και δράσεις, τα κρούσματα συνεχίζονται τόσο εντός αγωνιστικών χώρων όσο και στις κερκίδες.
Τον Νοέμβριο του 2012, στο ματς Μίλγουολ-Λιντς για την Τσάμπιονσιπ, τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του Νησιού, ο Σενεγαλέζος επιθετικός Ελ Χατζί Ντιούφ έπεσε θύμα αισχρών συνθημάτων, κραυγών και χειρονομιών.
Έγιναν καταγγελίες, ωστόσο ο παίκτης ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε τίποτα. Έπρεπε να περάσουν κάποιοι μήνες για να έρθει στο φως της δημοσιότητας οπτικοακουστικό υλικό και ο φάκελος να ανοίξει ξανά. Στο βίντεο, που αποτελεί μέρος της έρευνας του καναλιού για το ρατσισμό, είναι ξεκάθαρα τα αισχρά συνθήματα που ακούγονται, ενώ οι δημοσιογράφοι κατέγραψαν 56 διαφορετικές ρατσιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σε ένα μόλις ματς!
Τόσο οι άνθρωποι της ομάδας, όσο και η Μητροπολιτική Αστυνομία τόνισαν ότι παίρνουν πολύ σοβαρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Αρκεί, όμως, αυτό; Ο 21χρονος Μάρβιν Σορντέλ της Μπόλτον, ο οποίος έχει επίσης υπάρξει θύμα, έθεσε μια ενδιαφέρουσα πτυχή που αφορά τους παθόντες.
«Είμαστε μια ανεπτυγμένη, πολυπολιτισμική κοινωνία. Με εκπλήσσει που ακόμα συνεχίζεται ο ρατσισμός. Αλλά δεν με σοκάρει. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι μόνο αν ο κόσμος μάθει για αυτό μπορεί να λυθεί.
Από τη στιγμή που οι άνθρωποι είναι γενναίοι θα έλεγα να βγουν και να πουν ακριβώς τι τους συμβαίνει και μετά νομίζω θα προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Είναι αναγκαίο, λοιπόν, τα θύματα των εν λόγω επιθέσεων στο ποδόσφαιρο να σηκώσουν κεφάλι. Να προκαλέσουν θόρυβο, να μάθουν όλοι τι ακριβώς γίνεται και να πρωτοστατήσουν στην απομόνωση των ρατσιστικών στοιχείων στο ποδόσφαιρο.
Το θέμα του Ντιουφ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση κρούσματος που «θάφτηκε», αφού ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, για τους δικούς του λόγους, δεν το συνέχισε. Οι Αρχές έχουν δείξει προθυμία να επιβάλουν ποινές και μόνο αν οι δέκτες των επιθέσεων σταθούν άφοβα ενάντια στους ρατσιστές θα γίνουν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θ. Σαρρής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!