– Εμπρός Κώστα, με νεύρο! Μας χρωστάς ακόμη ένα κάρο λεφτά.
– Χμ, πώς πάει; Του μειώσαμε το μισθό 50%, του στερήσαμε την σύνταξη και αυτός δουλεύει ακόμα.

– Απίστευτο και δεν λέει τίποτα;
– Όχι, βέβαια, αφού υπάρχει η κρίση!
– Ο άνθρωπος του μέλλοντος έχει ένα όνομα: Ο Έλληνας!
– Νομίζω ότι το πείραμα ολοκληρώθηκε και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε διεθνές επίπεδο.

Θα έχετε δει, φυσικά, το βίντεο γαλλικής σατιρικής εκπομπής με τίτλο «Το νέο είδος, οι Έλληνες», μια ακόμα κολακευτική άποψη για το ελληνικό πειραματόζωο που, πλέον, είναι προς εξαγωγή. Οι παρατηρούντες το νέο είδος θεωρούν πως «δεν λέει τίποτα, ενώ του κάνουμε απίστευτα πράγματα». Δεν είναι έτσι, ακριβώς. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τον αγώνα και την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στην τροϊκανή κατοχή. Οι ειδήσεις από τις μεγάλες στιγμές του μαζικού λαϊκού κινήματος κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Γνωρίζουν καλά πως υπάρχει μια ανεξάρτητη μεταβλητή που δεν μπορούν να παραγνωρίζουν ή να μη λαμβάνουν υπ’ όψιν τους. Δεν είναι απίθανο, σε λίγο καιρό να μην είναι διαθέσιμο το «νέο είδος», όπως παρουσιάζουν το πειραματόζωο οι διαφημιστές, αλλά το «Έλληνας» να είναι περισσότερο συνώνυμο με μια αγωνιστική, ανατρεπτική φιγούρα, που η εξάπλωσή της στην Ευρώπη να προκαλεί φόβο και τρόμο σε αυτούς που φαίνονται κάπως ψύχραιμοι, αυτούς που ακόμα και τώρα καλύπτουν το φόβο τους.
Εδώ και τρία χρόνια ο «Έλληνας» μιλάει. Δεν είναι μουγγός. Μίλησε τον Δεκέμβρη του 2008 και τρόμαξαν. Μίλησε με την επιβολή του Μνημονίου σε δεκάδες γενικές απεργίες. Μίλησε στις πλατείες πριν από 3 μήνες. Μιλάει με τα διαρκή κραξίματα των πολιτικών. Μιλάει με τις τεράστιες απεργίες. Μιλάει με τις 48 γενικές απεργίες. Μιλάει με την αυτοοργάνωση ενάντια στα χαράτσια και τα κινήματα «Δεν πληρώνω». Μιλάει με την ανάπτυξη και εξάπλωση της λαϊκής αλληλεγγύης σε όλους τους χώρους. Μιλάει για την ανάγκη ενός ευρύτατου, παλλαϊκού μετώπου.
Μιλάει και πρωτότυπα, μιλάει και μαζικά, μιλάει και ακηδεμόνευτα, αναπτύσσοντας μια βαθιά και πλατιά δημοκρατία. Μιλάει ζητώντας μια εναλλακτική λύση έξω από τα πρότυπα που του επέβαλλαν για δεκαετίες οι εκπρόσωποι του μεταπρατικού εκσυγχρονισμού, οι υπηρέτες των τραπεζών, της ευρωκρατίας και της κλεπτοκρατίας. Μιλάει και τους δείχνει όλους με το δάκτυλό του: Τους λέει να φύγουν όλοι, να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την χώρα, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, την δημοκρατία.
Όσα ζιγκ-ζαγκ κι αν σημειωθούν, όσα πίσω-μπρος, η παρατεταμένη πορεία του λαού για μια ουσιαστική διέξοδο θα συνεχιστεί. Η παράμετρος της ανεξάρτητης παρουσίας του μαζικού λαϊκού κινήματος, των μορφών του, των δομών του, των αιτημάτων του, είναι μια πραγματικότητα που θα παίξει τον αποφασιστικό ρόλο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!