Και οι εξαγωγές στη συνδιοίκηση επιχειρηματιών και «επενδυτών»

Για μικροπολιτικές πρακτικές και για υπονόμευση του ρόλου των εξαγωγών κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών. Ο λόγος είναι η προώθηση νομοσχεδίου στη Βουλή, βάσει του οποίου προστίθενται οι αρμοδιότητες περί εξαγωγών στο γνωστό Invest in Greece. Οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕ θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείται ντε φάκτο κατάργηση του Οργανισμού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τη συγχώνευση των δυο οργανισμών (ΟΠΕ-Invest in Greece) υπό το συντονισμό των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων και της task force.
Έτσι, ενώ συζητείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα, η ηγεσία του υπουργείου δημιουργεί τετελεσμένα, οδηγώντας το σύλλογο σε εύλογα συμπεράσματα για μεθόδευση προνομιακής μεταχείρισης: «Κάποιοι από το περιβάλλον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θέλουν πάλι το δικό τους μαγαζί και σπεύδουν να επιβάλουν πρακτικές και να καπαρώσουν αρμοδιότητες και πόρους, με αντάλλαγμα μικροπολιτικές παροχές και υποσχέσεις εκλογικής πελατείας. Θεωρούν, φαίνεται, ότι οι εξαγωγές είναι απλώς ρουσφέτι ή προϊόν μικροπολιτικής συναλλαγής».
Για τη σύνθεση και το ρόλο του Invest in Greece έχουν γραφτεί, άλλωστε, πολλά. Πιο πρόσφατη η ερώτηση ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, με την οποία καταγγέλλεται ότι μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού είναι επικεφαλής νομικής εταιρίας η οποία εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες σε μια από τις επενδύσεις που προωθούνται. Πρόκειται για τη Μονή Τοπλού, επένδυση η οποία έχει συναντήσει την αντίθεση κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων εδώ και πολλά χρόνια, αφού πρόκειται για περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura. Ο φάκελος της επένδυσης αυτής έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Invest in Greece και έχει προωθηθεί για ένταξη στο περίφημο fast track.
Να θυμίσουμε ότι στη σύνθεση του «Επενδύστε στην Ελλάδα» συμμετέχει ακόμα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (Δρόμος, 3/11/2012), πλάι στους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!