Προϋπολογισμός και Μεσοπρόθεσμο, ένα σπιράλ καταστροφής. Του Χρίστου Καραμάνου

Κατατέθηκαν ταυτόχρονα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο Προϋπολογισμός του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Κινούνται στην προαναγγελθείσα κατεύθυνση σύνθλιψης της κοινωνίας και βαθέματος ακόμη περισσότερο της κρίσης της οικονομίας. Το πακέτο των μέτρων για το 2013 έφθασε τα 9,4 δισ. ευρώ, με περικοπές δαπανών 7,6 δισ. ευρώ και αύξηση φόρων 1,8 δισ. ευρώ. Μπορούν να εξαχθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα:
Όπως δείχνει ο Πίνακας 1, τα τόσο ακριβοπληρωμένα επιτελεία της τρόικας και του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφεραν ποτέ να προβλέψουν σωστά την επίπτωση των μέτρων που επιβάλλουν. Ακόμη και αυτό το -6,5% που δίνουν για φέτος ενδεχομένως να αναθεωρηθεί προς το δυσμενέστερο στο τέλος του χρόνου – αυτό έγινε και το 2011. Έτσι, η ύφεση της οικονομίας βρίσκεται εκτός ελέγχου. Οι εκτιμήσεις για διψήφιο ποσοστό ύφεσης το 2013 ενδεχομένως να αποδειχθούν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός είναι εικονικός και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια εφιαλτική εξέλιξη τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή το δημόσιο έλλειμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή αναφερόμενοι στη Γενική Κυβέρνηση βρίσκεται στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012, ενώ προβλέπεται να παραμείνει στο 5,2% του ΑΕΠ το 2013. Οφείλεται, βασικά, στην πληρωμή των τόκων, καθώς αν δεν υπήρχε αυτή, τότε η Γενική Κυβέρνηση θα παρουσίαζε πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2013.

Αφετηριακός στόχος η κινεζοποίηση των μισθών
Όπως δείχνει ο Πίνακας 2, οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα, καθώς και για την κοινωνική ασφάλιση, μειώνονται δραματικά. Ακόμα χειρότερη κατάσταση διαμορφώνεται στον ιδιωτικό τομέα. Το μισθολογικό κόστος καταρρέει. Αυτός αποδεικνύεται πως είναι ο κεντρικός στόχος του Μνημονίου. Προκειμένου να πέσουν ακόμη περισσότερο οι μισθοί και τα μεροκάματα, η χώρα πρέπει να υπομείνει μια μεγάλη καταστροφική ύφεση και μια πρωτοφανή ανεργία. Η στοχευμένη πτώση των μισθών είναι η βασικότερη αιτία της ύφεσης. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί ότι τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και αυτά σε απόλυτα μεγέθη, όπως δείχνει ο Πίνακας 2, την ίδια στιγμή που αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ (φοροληστεία). Η κοινωνία δεν έχει άλλα λεφτά να πληρώσει σε φόρους.
Με άλλα λόγια, πέφτοντας η αμοιβή της εργασίας, μειώνεται η δυνατότητα κατανάλωσης, μειώνονται οι φόροι, συρρικνώνεται διαρκώς η οικονομία. Είναι μέγα ψέμα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν επειδή συρρικνώνεται η οικονομία. Αυτό που επικαλούνται οι μνημονιακοί και οι τροϊκανοί είναι πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Η οικονομία δεν συρρικνώνεται αφ’ εαυτού της αλλά ακριβώς λόγω της περικοπής στην αμοιβή της εργασίας, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες επενδύσεις.

Ξεπούλημα αντί πινακίου φακής
Εφιαλτικά τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για τις αποκρατικοποιήσεις. Εντός του 2013 προβλέπεται να εισπραχθούν περί τα 2,6 δισ. ευρώ. Αλλά για ποια πράγματα; Για το 33% του ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Αστέρα Βουλιαγμένης και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Για το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν άλλα 2,3 δισ. ευρώ από την πώληση ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακών λιμανιών, Εγνατίας Οδού, Ελληνικού, Αεροδρομίου Σπάτων και 17% της ΔΕΗ. Τι θα μείνει; Μια χώρα χωρίς υποδομές, μια χώρα Ειδική Οικονομική Ζώνη…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!