Οι εργαζόμενοι στη Vodafone πέτυχαν την πρώτη επιχειρησιακή τους σύμβαση

Οι εργαζόμενοι της Vodafone δε μοιάζουν καθόλου στις χαμογελαστές ψεύτικες φατσούλες που προβάλλει η επιχείρηση στις διαφημίσεις της. Ο φόβος για τη δημόσια εικόνα της έκανε τους διευθύνοντες να έρθουν σε συμβιβασμό με το σωματείο και να υπογράψουν διμερή σύμβαση.

Σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα αμφισβητούνται και καταργούνται, ένα καινούριο σωματείο πέτυχε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις να υπογράψει την πρώτη του επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση δημιουργώντας ένα νέο δεδομένο. Μιλάμε για το σωματείο εργαζομένων της Vodafone που κατόρθωσε να υπογράψει μια από τις πρώτες (και μάλλον ελάχιστες) διμερείς συλλογικές συμβάσεις του 2010 πριν λίγες μέρες.

Η ιστορία της σύμβασης ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2009 οπότε και το σωματείο ξεκίνησε τις διεκδικήσεις του. Στην αρχή η διοίκηση της εταιρείας συνηθισμένη από τη συνδικαλιστική ερημιά που επικρατούσε όλα τα χρόνια λειτουργίας της, προσπάθησε να χτυπήσει το σωματείο προσφεύγοντας στην επιτροπή του άρ.15 του ν.1264 αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητά του και τη δυνατότητά του να υπογράφει σύμβαση. Επιχειρήματα αστήρικτα τόσο τυπικά, αφού δεν υπάρχει άλλο σωματείο στην επιχείρηση, όσο και ουσιαστικά αφού το σωματείο μέσα σε ενάμιση χρόνο δράσης κατόρθωσε να έχει πάνω από 300 μέλη, με μεγάλη συμμετοχή στις πολυπληθέστερες διευθύνσεις.

Η επιχείρηση έφτασε να υποστηρίξει σε κάποια φάση ότι υπάρχει και το κλαδικό σωματείο των τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΤΗΠ, ελέγχεται από το ΠΑΜΕ) το οποίο όμως δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση. Τελικά, αφού η επιτροπή αποφάνθηκε υπέρ του σωματείου, ξεκίνησαν και τυπικά οι διαπραγματεύσεις που έληξαν με την υπογραφή της σύμβασης.

«Η διοίκηση υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από την αρχική αλαζονεία της όταν διαπίστωσε ότι το σωματείο έχει εγγράψει πολλά μέλη, όταν αντιμετώπισε την αυξανόμενη συμμετοχή σε όλες τις απεργίες το τελευταίο διάστημα, όταν είδε να οργανώνονται μια σειρά ενέργειες όπως παραστάσεις κτλ. που χαλάνε την εικόνα του χαμογελαστού υπαλλήλου που προβάλλει η εταιρεία στις διαφημίσεις της».

Η Σοφία Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του σωματείου, παραθέτει τα γεγονότα που οδήγησαν ένα νέο σωματείο σ’ αυτήν τη σοβαρή νίκη.

Μέχρι τώρα οι 2.500 εργαζόμενοι στην επιχείρηση εργάζονταν χωρίς συλλογική σύμβαση, υπήρχαν μόνο ατομικές συμφωνίες. Εκτός από τους αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών που πληρώνονται με τη σύμβαση των μηχανικών, ακόμη και οι απόφοιτοι τετραετούς φοίτησης ΑΕΙ εντάσσονταν στους υπαλλήλους γραφείου. Με την ίδια σύμβαση που δεν προβλέπει σημαντικά πράγματα, όπως επίδομα παιδιών, εργάζονταν και όλοι οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Νέα εργασιακά δεδομένα

Αυτό που πέτυχαν οι εργαζόμενοι στη Vodafone με τη σύμβαση αυτή δημιουργεί νέα εργασιακά δεδομένα. Δίνουμε το λόγο στην πρόεδρο του σωματείου:

«Πρώτον, θέλουμε να απαντήσουμε στον κατακερματισμό σε δεκάδες κλαδικές συμβάσεις και να ενοποιήσουμε τους συναδέλφους που έχουν ίδιο αντικείμενο δουλειάς.

Δεύτερον, να κλείσει η τεράστια μισθολογική ψαλίδα. Για παράδειγμα για ένα μηχανικό απόφοιτο πολυτεχνείου η αμοιβή ξεκινούσε από 1.500 ευρώ, ενώ για έναν απόφοιτο τετραετούς φοίτησης από 830 ευρώ. Τώρα με τη νέα σύμβαση ανέβηκε στα 1.250 ευρώ. Επίσης με την ενοποίηση διοικητικών, οικονομικών και εμπορικών κλίνουμε προς την καλύτερη σύμβαση για κάθε παροχή.

Τρίτον, αποδίδονται βασικά επιδόματα, όπως το επίδομα ακουστικού για όλους τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα. Γενικεύονται επιδόματα, όπως το επίδομα ξένης γλώσσας, που δεν το έπαιρναν όσοι αμείβονταν με τη σύμβαση του υπαλλήλου γραφείου, καθώς και το επίδομα παιδιών.

Και τέταρτον, αναγνωρίζεται η ειδικότητα σε αντίστοιχο εργοδότη, με την απλή επίδειξη των ενσήμων, κάτι που για πολλούς συναδέλφους που έρχονται από άλλες αντίστοιχες εργασίες είναι πολύ βασικό».

Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά τα «κεκτημένα» πλέον, απαντούν στην καρδιά της εργασιακής ασυδοσίας που επικρατεί σε πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Και γι’ αυτό αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία για χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται σε χώρους όπου οι συμβάσεις εργασίας είναι άγνωστες λέξεις.   

Τι προβλέπει η σύμβαση

1. Τακτοποιούνται όλα τα θεσμικά ζητήματα: αμοιβές εκτός έδρας, ωράριο, διαλείμματα, άδειες.

2. Θεσμοθετούνται δύο μισθολογικές κατηγορίες εργαζομένων:

• Τεχνικών Διευθύνσεων με τέσσερις υποδιαιρέσεις ανάλογα με την εκπαίδευση.

• Διοικητικών, Οικονομικών και Εμπορικών Διευθύνσεων με ενιαίο μισθολογικό πίνακα και επιμέρους επιδόματα για σπουδές κτλ.

Αναλυτικά η σύμβαση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σωματείου: https://www.pasevodafone.gr

                               Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!