Αρχική κοινωνία Μια συνάντηση που δεν έγινε

Μια συνάντηση που δεν έγινε

Μάιος του 2002 ήταν, όταν απαγγέλθηκε κατηγορία κατά του Ömer Asan για «διαμελιστική προπαγάνδα» εις βάρος του τουρκικού κράτους. Ο λόγος το βιβλίο του Pontos Kültürü (ο πολιτισμός του Πόντου) που ήδη είχε απαγορευτεί και κατασχεθεί από την αστυνομία.

Το βιβλίο αποτελεί μια αξιοσημείωτη καταγραφή της γλώσσας και του πολιτισμού του χωριού του (Τσόρουκ Τραπεζούντας) και γενικότερα του ελληνόφωνου πληθυσμού που επιβιώνει σήμερα στη Βόρεια Τουρκία. Το βιβλίο του αποτέλεσε και την αφορμή για να τιμηθεί ο συγγραφέας για τη συμβολή του στην αλληλοκατανόηση των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος με το βραβείο Αμπντί Ιπετσί.
Η δίωξη του Ömer Asan αποτέλεσε μια πρόκληση για τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο και τρεις ευρωβουλευτές του GUE/NGL, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος, ο Ισπανός P. Marset Compos του κόμματος Izquierda Unida και ο Γερμανός F. Uca του PDS κατέθεσαν επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Αυτές οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και δίκες στην Τουρκία, βρίσκονται σε αντίθεση με την υποχρέωση που η Τουρκία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τοποθετούνται για το γεγονός αυτό λέγοντας ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβει στις τουρκικές Αρχές, ώστε να αποσυρθούν και οι κατηγορίες κατά του συγγραφέα και να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση του βιβλίου του.»
Αυτές τις μέρες ο Ömer Asan βρέθηκε στην Ελλάδα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ Πού πάς αδελφέ: Μια Ιστορία Αποχωρισμού-Κardes Nereye: Bir Ayrilik Oykusu του οποίου είναι παραγωγός.. Το ντοκιμαντέρ αυτό μας φέρνει 90 χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αντιμέτωπους με τις συνέπειες των «τραυμάτων», που άφησε ο μεγάλος ξεριζωμός μέσα από το τρίπτυχο «αποχωρισμός-φιλία-νοσταλγία». Η ιδέα του ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση που είχε εξαιρετική επιτυχία στον χώρο πολιτισμού @Ρουφ όπου συμμετείχαν ο Ömer Asan, ο Στέλιος Ελληνιάδης, ο Βλάσης Αγτζίδης και συντόνιζε ο Στέλιος Θεοδωρίδης. Την πρωτοβουλία αυτή στήριξαν 22 μπλογκς.
Ο Ömer Asan με τον Αλέκο Αλαβάνο δεν είχαν ποτέ καμιά επικοινωνία… Δεν έτυχε ποτέ να συναντηθούν. Στο @Ρουφ ίσως ήταν μια ευκαιρία να υπάρξει αυτή η ιδιαίτερη, ανθρώπινη στιγμή. Όμως, δεν το θέλησαν οι καιροί…
Στέλιος Θεοδωρίδης

 

Σχόλια

Exit mobile version