Μαγιακόβσκι: Θέλω το μέλλον σήμερα

Την Τρίτη, 11 Μαίου 2010, στις 8.30 μμ, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, Εξάρχεια) ο Χώρος Διαλόγου και Δημιουργίας «Καμπάνη 2» προσκαλεί όσους πιστεύουν ότι, πολύ περισσότερο στις συνθήκες της πιο βαθιάς πολιτικοοικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να υπάρξουν ριζικές ανατροπές χωρίς μια πολιτιστική επανάσταση, να συμμετάσχουν στην παράσταση -με ελεύθερη είσοδο- Μαγιακόβσκι: Θέλω το μέλλον σήμερα.

Πρόκειται για μια παράσταση 90’, που στήθηκε χάρη στη συλλογική, εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων απ’ όλους τους τομείς της τέχνης ως αφιέρωμα στα 80 χρόνια απ’ την αυτοκτονία (14.04.1930) του φουτουριστή βάρδου της Οκτωβριανής Επανάστασης και της νεαρής σοβιετικής εξουσίας.

Συμπεριλαμβάνει ομιλίες, ποιήματα του Μαγιακόβσκι και για τον Μαγιακόβσκι, τραγούδια σε στίχους Μαγιακόβσκι, ένα θραύσμα από το θεατρικό του έργο του 1929 Ο Κοριός με χρήση της πρωτότυπης μουσικής του Σοστάκοβιτς, ένα απόσπασμα από την ταινία του του 1923 Η πριγκίπισσα και ο Aλήτης, video-ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα της εποχής σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Σκλάβου και παραγωγή Περικλή Αντωνίου.

Ποιήματα στα ρωσικά και στα ελληνικά θα διαβάσουν η Μαρία Μπέικου, εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας και άλλοι πολιτικοί πρόσφυγες. Θα τραγουδήσουν η Ναταλία Ρασούλη και η Μπενέττα Οικονόμου. Στο πιάνο, η Μαρίνα Παπαδημητρίου και η Κατερίνα Καραμπάτσα. Μαντολίνο θα παίξει ο Μιχάλης Μεσσήνης και κρουστά ο Γιώργος Γαβαλάς. Σπικάζ στο εισαγωγικό ντοκιμαντέρ για τον Μαγιακόβσκι, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου. Τον Κοριό, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σκλάβου, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νίκος Καίσαρης, Ελένη Κωνσταντίνου, Νίκος Μάλλιος, Μάρκος Στεφάνου, Φωτεινή Λεβογιάννη και Γιάννης Πορτόγλου. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Μαρία Κατεργάρη. Από μεριά της «Καμπάνη Δύο» θα χαιρετίσει η Ελένη Δημοπούλου.

Θα μιλήσουν ο Μανώλης Ρασούλης με θέμα Κάθε συγκυρία έχει το Μαγιακόβκι της και η Νάντια Βαλαβάνη με θέμα Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόβσκι;

Και για να μην ξεχνιόμαστε τέτοιες μέρες, μια γεύση από το ποίημα του Μαγιακόβσκι Συζήτηση με τον Επιθεωρητής της Εφορίας για την ποίηση:

Η ρίμα είναι ένα βαρέλι δυναμίτης.

Ο στίχος είναι ένα φυτίλι αναμμένο.

Στο στίχο προχωρεί η φωτιά κι η ρίμα εκρήγνυται –

και με μια στροφή του ποιήματος

μια πόλη τινάζεται στον αέρα
Νάντια Βαλαβάνη
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!