Την περασμένη Παρασκευή, Παλαιστίνιοι έστησαν αιφνιδιαστικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ένα νέο «χωριό», το Μπαμπ Αλ Σαμς (Πύλη του Ήλιου).

Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Λιβανέζου συγγραφέα Ελίας Χούρι, που περιγράφει την ιστορία ξεριζωμού και αντίστασης των Παλαιστινίων μέσα από μια ιστορία αγάπης ενός Παλαιστίνιου αντιστασιακού στον Λίβανο και της γυναίκας του, που παραμένει σε μια σπηλιά με το όνομα Μπαμπ Αλ Σαμς, στη Γαλιλαία.
Το χωριό στήθηκε σε κατασχεμένη παλαιστινιακή γη, μεταξύ του εποικισμού Μααλέ Αντουμίμ και της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για την περιοχή που το Ισραήλ ονομάζει Ε1, όπου ανακοίνωσε ότι θα χτίσει άλλες 4.000 οικιστικές μονάδες εποίκων, ως αντίποινα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος μη-μέλος στον ΟΗΕ.
«Για δεκαετίες το Ισραήλ έχει δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα επί του εδάφους καθώς η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηρή απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις. Ήρθε ο καιρός τώρα να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, να δημιουργήσουμε εμείς τετελεσμένα γεγονότα επί του εδάφους – της δικής μας γης. Αυτή η δράση στην οποία συμμετέχουν άντρες και γυναίκες από το Βορρά μέχρι το Νότο, είναι μια μορφή λαϊκής αντίστασης».
Πρόκειται για μια νέα τακτική των Παλαιστίνιων ακτιβιστών οι οποίοι το τελευταίο διάστημα, πέρα από τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στα χωριά τους, πραγματοποιούν δράσεις που συνενώνουν ακτιβιστές από διάφορες περιοχές: είσοδος σε λεωφορεία για εποίκους ως άλλοι Freedom Riders, εισβολή σε σούπερ-μάρκετ εποικισμού θέτοντας και το ζήτημα του μποϊκοτάζ, μπλοκαρίσματα δρόμων μόνο για εποίκους κ.ά.
Την αναμενόμενη βίαιη εκκένωση του χωριού, η οποία πήρε διεθνή δημοσιότητα, ακολούθησαν σημαντικές δηλώσεις στελεχών της Χαμάς. Ο Ιχάμπ Γουσεΐν, επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης της κυβέρνησης στη Γάζα, δήλωσε ότι πρόκειται για νέα και σημαντική μορφή αντίστασης εναντίον των εποικισμών. «Η κατασκευή του χωριού είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και οι Παλαιστίνιοι χρειάζεται να αποκαταστήσουν την αντίσταση σε όλες της τις μορφές εναντίον της κατοχής». Απέρριψε την ιδέα ότι η καταστροφή του χωριού, τα ξημερώματα της Κυριακής, από τους Ισραηλινούς αποτελεί αποτυχία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παρόμοια βήματα υπό το φως της σιωπής της διεθνούς κοινότητας.
Πράγματι, η αιφνιδιαστική επιστροφή των ακτιβιστών στην περιοχή, δύο μέρες αργότερα, που απαντήθηκε με νέα βία και συλλήψεις, δείχνει ότι μάλλον δεν πρόκειται να το βάλουν εύκολα κάτω. Την Τετάρτη το βράδυ, ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής ξήλωσαν όλο τον καταυλισμό, έπειτα από δικαστική απόφαση που αγνόησε το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιόκτητη έκταση Παλαιστινίων και υιοθέτησε την κυβερνητική δικαιολογία ότι πρέπει να καταστραφεί για να μην αποτελέσει πόλο έλξης «βίαιων διαδηλώσεων», παρ’ όλο που βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή. Εντούτοις, ο Μαχμούντ Ζαουάχρα, μέλος του συμβουλίου του χωριού, δήλωσε ότι θα επιστρέψουν σύντομα για να το ξαναστήσουν.

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!