Αφιερωμένο στο δημιουργό του το φετινό Ταινιόραμα.Του Νέστορα Πουλάκου.

«…Με απλά λόγια, οι περισσότερες αίθουσες κατάντησαν σούπερ μάρκετ και η κινηματογραφική δημοσιογραφία γευσιγνωσία. Όμως, κόντρα σε όλα, εμείς προχωράμε»…

A. Στεργιάκης

Tο Ταινιόραμα, που διοργανώνεται για 24η χρονιά υποδέχεται από την περασμένη Πέμπτη έως τις 3 Ιουλίου τους φανατικούς σινεφίλ αποκλειστικά στον Κινηματογράφο Άστυ. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο δημιουργό του, τον Αντώνη Στεργιάκη, που από τις 24 Νοεμβρίου 2012 δεν είναι πια μαζί μας. Εκατόν σαράντα εφτά φιλμ σε 7 εβδομάδες ή 49 ημέρες, εντάσσονται σε 49 ενότητες για όλες τις προτιμήσεις αυτών που αγαπούν τον κινηματογράφο. Όπως πάντα, τρεις ταινίες θα προβάλλονται καθημερινά με το ενιαίο εισιτήριο των 6 ευρώ, ενώ περιορισμένος αριθμών καρτών διαρκείας αξίας 30 ευρώ προπωλείται στο ταμείο του Κινηματογράφου Άστυ.
Με μια πρώτη ματιά, ανάμεσα στα 147 κλασικά αριστουργήματα βρίσκουμε τις σπάνιες ταινίες Χαμένος Ορίζοντας και Συνέβη μια Νύχτα του Φρανκ Κάπρα, Κάτω από τον Αστερισμό του Σκορπιού των αδελφών Ταβιάνι, Διεστραμμένα Νιάτα του Ναγκίσα Οσίμα, Μια Ερωτική Ιστορία του Ρόι Άντερσον, Φριτς ο Πονηρόγατος του Ραλφ Μπάκσι κ.ά. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ειδικές θεματικές βραδιές με τρεις ταινίες τους κάθε φορά, για τους Άλφρεντ Χίτσκοκ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Λαρς φον Τρίερ, Όντρει Χέμπορν, Φρανκ Κάπρα, Όρσον Γουελς, Λουίς Μπουνιουέλ, Μέριλιν Μονρόε, Ατόμ Εγκογιάν, Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν, Ρόι Άντερσον, Μάικ Λι, Έιμοζ Κόλεκ μέχρι τον… Νίκο Ζερβό.
Όπως αναφέραμε στην αρχή, το φετινό 24ο Ταινιόραμα τιμά τον κυρ-Αντώνη Στεργιάκη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε το θεσμό το 1990 στο θρυλικό Κινηματογράφο Αλφαβίλ. Μετά από 23 διοργανώσεις το πνεύμα του εξακολουθεί να «κυκλοφορεί» στο φουαγέ και στην αίθουσα του Κινηματογράφου Άστυ. Ο Αντώνης Στεργιάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Μεγάλωσε στη Φωκίωνος Νέγρη και από μικρό παιδί έβλεπε σινεμά στον κινηματογράφο Αελλώ. Από το 1956 και για πολλά χρόνια εργαζόταν στη Στοά του Χόλιγουντ, στην Πλατεία Κάνιγγος, αρχικά στη Χαλιώτης Φιλμς. Πρωτοδούλεψε ως διευθυντής στον Κινηματογράφο Ράδιο Σίτυ της Πατησίων, στη συνέχεια στον Άμλετ της Γ’ Σεπτεμβρίου, όπου γινόντουσαν όλες οι πρεμιέρες των ελληνικών ταινιών της εποχής και στο θερινό Αρτ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πριν ξεκινήσει την επιχειρηματική δραστηριότητά του, εργάστηκε ως διευθυντής στους Κινηματογράφους Άτταλος στη Νέα Σμύρνη και παλιό Μετροπόλ.
Το 1972 άνοιξε την Αθηναία στην Καλλιθέα, έναν κινηματογράφο που φτιάχτηκε εξαρχής από τον ίδιο στη θέση μιας ταβέρνας που σύχναζε! Εκείνη την περίοδο και για μια σεζόν κράτησε το θερινό Αελλώ. Το 1974 άνοιξε το Θερινό Έλενα στην Κυψέλη, ενώ το 1976 έφτιαξε από την αρχή το Θερινό Νέο Μετροπόλ στην οδό Θήρας, στην Κυψέλη, που κράτησε 22 ολόκληρα χρόνια! Εκεί, άρχιζε να διοργανώνει τα αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Το 1980 και για έξι χρόνια κράτησε το Ελυζέ στα Ιλίσια, όπου εγκαινίασε τις μεταμεσονύχτιες προβολές με τον Βαγγέλη Κοτρώνη, και το 1981 άνοιξε το Θερινό Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη (που κράτησε μέχρι το 1994).
Το 1986 άνοιξε τον πλέον σινεφίλ κινηματογράφο της πόλης, το σινεμά που γαλούχησε γενιές και γενιές θεατών στην Αθήνα: το Αλφαβίλ της οδού Μαυρομιχάλη, που προηγουμένως ονομαζόταν Φλώρα και πιο παλιά Playboy. Η ιστορική αυτή αίθουσα κράτησε μέχρι το 2008. Το 1990 ξεκίνησε ένας ακόμη ιστορικός θεσμός για τους αθηναίους σινεφίλ, το Ταινιόραμα, που έπαιζε πέντε ταινίες ημερησίως αρχικά στο Αλφαβίλ και στη συνέχεια σε όλες τις αίθουσες που διέθετε εφεξής η οικογένεια Στεργιάκη. Το 1994 ο κυρ-Αντώνης και τα παιδιά του, ο Δημήτρης και ο Γιώργος, ανέλαβαν μια ακόμη ιστορική αίθουσα, το θρυλικό Στούντιο του Σωκράτη Καψάσκη (μέχρι το 2001). Ενώ το 1999 άνοιξαν τις γνωστές art house αίθουσες Αρτ Εκράν 1, 2 στο Κουκάκι, που παλιότερα βρισκόντουσαν τα στούντιο της Στέφι (μέχρι το 2004). Το 2002 και για τρία χρόνια λειτούργησαν τους κινηματογράφους Άττικα 1, 2 στηΠλατεία Αμερικής, ενώ από το 2004 μέχρι και σήμερα η οικογένεια Στεργιάκη διαχειρίζεται ένα ακόμη γνωστό σινεφίλ στέκι της πόλης, το Άστυ στην Πλατεία Κοραή.
Το 1991 ο Αντώνης Στεργιάκης μαζί με τους δυο γιους του άνοιξαν το γραφείο διανομής ταινιών ΑΜΑ Films γιατί «δεν δίνανε οι εταιρίες διανομής τις ταινίες τους σε πρώτη προβολή στις αίθουσες μας». Πρώτη ταινία της ΑΜΑ Films ήταν Τα Φτερά της Διασημότητας, που αγόρασε ο Γιώργος Στεργιάκης στο Φεστιβάλ του Αβοριάζ. Έκτοτε, η ΑΜΑ Films έχει αγοράσει για προβολές στην Ελλάδα μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που έχουν κερδίσει τα σημαντικότερα βραβεία στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Βερολίνου και στα Όσκαρ. Τέλος, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Τη δεκαετία του 1980 ο κυρ-Αντώνης είχε ένα μικρό γραφείο διανομής στη Στοά του Χόλιγουντ που αποτέλεσε, ουσιαστικά, τον πρόδρομο της ΑΜΑ Films και λεγόταν Αρτ Μετροπόλ Φιλμ, η οποία έφερνε σπάνιες ταινίες σε επανέκδοση από την Ιταλία και την Αγγλία. Τότε ήταν που του κόλλησαν το παρατσούκλι «ο τυμβωρύχος».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!