Για το βιβλίο του Θανάση Βακαλιού Έγινα αυτό που είμαι

Ένας ολόκληρος κόσμος πολύτιμων πληροφοριών, ιστορικών γεγονότων, προσωπικών αναμνήσεων, ερωτημάτων και στοχασμών ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Έγινα αυτός που είμαι που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Επίκεντρο. Αφηγητής αυτής της ξεχωριστής «αυτο-βιογραφικής περιπέτειας» είναι ο Θανάσης Βακαλιός. Το πόσο πυκνή σε γεγονότα και βιώματα είναι η κοινωνική και η πολιτική δράση του συγγραφέα θα το αντιληφθούμε μόνο αν διαβάσουμε το βιβλίο.
Όπως εύστοχα σημειώνει σε σχετικό του σημείωμα και ο φιλόλογος μελετητής του έργου του, Μιχάλης Μυγιάκης: «Το βιβλίο έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, όμως, η ζωή του συγγραφέα, τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που την ακολουθούν και ο τρόπος που ερμηνεύει τα γεγονότα προσδίδει στο βιβλίο χαρακτήρα μελέτης πάνω στον άνθρωπο. Περιέχει αλήθειες με ειδικό βάρος για τη φιλοσοφική ανθρωπολογία, τις οποίες ο συγγραφέας μας τις προσφέρει με φυσικό τρόπο… Διδάσκει καλύτερα από τα σχολικά βιβλία. επειδή δεν προτίθεται να διδάξει. Αποτελεί μιαν αναπαράσταση του πραγματικού όπως αυτό μας δίνεται μέσα από τη μνήμη ενισχυμένη με βιβλιογραφικές αναφορές, εκεί όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο… Οι αλήθειες του βιβλίου αδρά και παραστατικά αναδεικνύονται μέσα από τα γεγονότα. Στις αφηγήσεις του Βακαλιού δεν υπάρχει ίχνος συναισθηματισμού. Η ίδια η αφήγηση συγκινεί, διδάσκει, συγκλονίζει και συναρπάζει. Αξίζει τον κόπο, μία και χίλιες φορές, να το διαβάσουμε».
Αν επιπλέον κάποιος επιμένει να γνωρίσει σε βάθος τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Θ. Βακαλιού δεν έχει παρά να ανατρέξει στο υπόλοιπο συγγραφικό του έργο που έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί. Το τελευταίο αφήγημα πάντως – τόσο διαφορετικό αλλά και τόσο… όμοιο με τους προηγούμενους στοχασμούς, αποτελεί μάθημα ζωής και όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντάς το, με τη ζόρικη πλευρά αυτής της ζωής αναμετρήθηκε ο Θ. Βακαλιός και δεν βγήκε χαμένος…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!