Μεγαλειώδεις οι κινητοποιήσεις, άφαντος ο πρωθυπουργός. Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Σε μια πόλη-φρούριο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και οι διαδηλώσεις εργαζομένων, φοιτητών και ανέργων. Με το κυβερνητικό επιτελείο, κυριολεκτικά, να κρύβεται υπό το φόβο αποδοκιμασιών και με περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς να έχουν κατακλύσει την πόλη, η φετινή ΔΕΘ δεν θύμιζε σε τίποτα το «πανηγύρι» προηγούμενων ετών.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών
Με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και σωματείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.
Την ώρα που είχε προγραμματιστεί η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, πάνω από 30.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες έσπαγαν το κλίμα του τρόμου στους δρόμους της πόλης. Παρά την ανυπόφορη αστυνομοκρατία, τις προληπτικές προσαγωγές, την προκλητικότητα των διμοιριών των ΜΑΤ, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων πόλεων, ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα για διαδηλώσεις.
Αναμφισβήτητα, το μαζικότερο μπλοκ της ημέρας ήταν αυτό των φοιτητικών συλλόγων, με επικεφαλής το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης. Μαζί με εκατοντάδες φοιτητές που έφτασαν με λεωφορεία και τρένα από Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Κομοτηνή και άλλες πόλεις, προσέγγισαν τους 10.000. Πάνω από 5.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου καλούσαν οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΚ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς. Το μεγαλύτερο μέρος των συνδικάτων πορεύτηκε επί της Εγνατίας, ενώ τα μπλοκ -κυρίως της Αριστεράς- επέλεξαν να ακολουθήσουν τη φοιτητική διαδήλωση, όταν αυτή πέρασε από μπροστά. Το ίδιο έκαναν νωρίτερα και οι 2.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα. Η πορεία που σχηματίστηκε πορεύτηκε από Βενιζέλου και Λ. Νίκης, όπου κάλυπτε όλο το μήκος, έως τον Λευκό Πύργο.
Μαζικά ήταν τα μπλόκα και του ΠΑΜΕ και των άλλων μετωπικών οργανώσεων (ΜΑΣ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ κ.ά.) που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, τα οποία ξεπερνούσαν τις 6.000. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Αριστοτέλους, έφτασε στη ΧΑΝΘ και υποχώρησε όταν δέχτηκε χημικά λόγω των συγκρούσεων που λάμβαναν χώρα ήδη εκεί. Πιο λίγος κόσμος ανταποκρίθηκε στα καλέσματα της συνέλευσης των Αγανακτισμένων. Στα συμβατικά αυτά μπλόκα προστέθηκε η μαζική -και συγκρουσιακή- πορεία των ταξιτζήδων, με περισσότερους από 4.000 διαδηλωτές, αλλά και η πορεία των οπαδών του Ηρακλή με 1.000 περίπου άτομα. Αγανακτισμένοι, ιδιοκτήτες ταξί, οπαδοί του Ηρακλή και μικρότερα μπλόκα, κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αναμείχθηκαν λόγω των επιθέσεων της Αστυνομίας γύρω από τη ΧΑΝΘ.
Τα επεισόδια δεν ήταν σε καμία περίπτωση εκτεταμένα και παρά και το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ έξω από το ΑΠΘ, δεν κινδύνεψε το πανεπιστημιακό άσυλο, παρά την παραφιλολογία των προηγούμενων ημερών.

Η παρουσία της Αριστεράς
Σε «εφεδρεία» πρωθυπουργό χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα ότι έχουν ήδη ετοιμάσει τα διάδοχα σχήματα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει Προϋπολογισμό, προβλέποντας με αυτόν τον τρόπο την γρήγορη κάθοδο σε εκλογές.
Ο ίδιος σχολιάζοντας ότι είναι περιττό να επαναλάβει τις καταστροφικές συνέπειες της συνταγής του Μνημονίου, τόνισε ότι το ερώτημα που πλέον έχει γίνει πολύ κρίσιμο είναι «αν έχει πάτο το βαρέλι». Όπως, συγκεκριμένα, εξήγησε «ο φαύλος κύκλος δεν σταματά και δεν πρόκειται να υπάρξει πάτος στο βαρέλι, όσο οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν τις θεμελιώδεις αιτίες της κρίσης δηλαδή, την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και πλούτου, τις μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, την υπερμεγέθυνση των άυλων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έναντι του παραγόμενου πλούτου και φυσικά την ολοένα και εντεινόμενη άδικη και άνιση διανομή του πλούτου».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ακόμη, πως το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτής της κρίσης, την καθιστά ταυτόχρονα οδηγό των εξελίξεων προβλέποντας ότι αν «το πειραματόζωο αντιδράσει, αν το πείραμα δεν πετύχει, αν οι κοινωνικές αντιδράσεις ακυρώσουν αυτό το πείραμα, θα δημιουργηθούν σημαντικές προϋποθέσεις για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο»»
Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα οικονομικό έγκλημα που μόνο οικονομικοί δολοφόνοι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν» προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην τις υλοποιήσει, διότι όπως είπε «τις επόμενες δεκαετίες θα στηθούν ποινικά και ειδικά δικαστήρια για αυτές τις επιλογές, αλλά προειδοποιούμε και τους επενδυτές, ότι θα χάσουν τα χρήματά τους, διότι αυτές οι αγοραπωλησίες θα κηρυχθούν άγονες, διότι θα είναι αντισυνταγματικές, διότι θα είναι εγκληματικές για το δημόσιο συμφέρον, από το νέο Συνασπισμό Εξουσίας που προσδοκούμε να σχηματιστεί για να αποτρέψει αυτό το έγκλημα».
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα με επιτυχία η προγραμματισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ σύσκεψη-συνάντηση φορέων, συλλογικοτήτων, σωματείων-συνδικάτων και κινημάτων παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.  Παραβρέθηκαν, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, το ΤΕΕ, εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ανυπακοή στα νέα μέτρα
Η Α. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησε από τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν στη συνείδησή τους το κυβερνητικό, ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας», επισημαίνοντας πως είναι ένα σχέδιο χρεοκοπίας του ελληνικού λαού.
Τη συστηματικά οργανωμένη παρεμπόδιση των μέτρων εξήγγειλε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, ενώ ζήτησε «αυτό το σχέδιο να χρεοκοπήσει στη συνείδηση του λαού».
Η Γ.Γ. του ΚΚΕ ανέφερε πως πρέπει να δημιουργηθεί «κίνημα που να επιβάλλει εργατική λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση και διαγραφή του Χρέους. Μια τέτοια εξουσία θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο που υπάρχει μέσα στη γη, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα, τα μονοπώλια. Αυτοδύναμη πορεία, όσο γίνεται, της Ελλάδας σε ένα δύσκολο κόσμο, με εργατική, λαϊκή εξουσία».
Η Αλέκα Παπαρήγα, την Τρίτη 13/9 το απόγευμα, μίλησε σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλαμαριά.

Αποδοκιμασίες Κουβέλη από Αγανακτισμένους
Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αναδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων» και έθεσε ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.  Κατά τη διάρκεια συνεστίασης φίλων της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κέντρο της πόλης, μια μειοψηφική ομάδα της συνέλευσης των Αγανακτισμένων του Λευκού Πύργου, επιτέθηκε φραστικά στον Φώτη Κουβέλη και σε στελέχη του κόμματος.

Περιορισμένες εμφανίσεις για τα μέλη της κυβέρνησης
Ο φόβος λαϊκών αντιδράσεων οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση να «παίξει κρυφτό» και να μην κινηθεί σε χώρους που δεν θα μπορούσαν εύκολα να αστυνομευθούν. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ. Αντίθετα, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Επιπλέον, παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην αποθήκη Γ’, του Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κι όχι στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρέθηκαν και οι υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς παρά τις περιορισμένες εμφανίσεις τους, όπου εντοπίστηκαν γνώρισαν τις αποδοκιμασίες του κόσμου.

Πάνω από 2 εκ. ευρώ στοίχησαν τα αστυνομικά μέτρα
Περισσότερα από 2.000.000 ευρώ στοίχησαν τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ. Τα επιπλέον φετινά έξοδα από την πρωτοφανή κινητοποίηση της αστυνομίας προέκυψαν τόσο από τη μεγαλύτερη σε χρόνο παραμονή των δυνάμεων που έφτασαν στην πόλη απ’ όλη την Ελλάδα, όσο και από τον αυξημένο, κατά 1.000 αστυνομικούς, αριθμό τους. Ακόμη και στους ίδιους τους αστυνομικούς πάντως κυριαρχεί η άποψη ότι τα μέτρα τάξης ήταν για ακόμη μία χρονιά αδικαιολόγητα υπερβολικά. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι, όταν επιστρατεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη 2.000 αστυνομικοί, είχε γίνει λόγος για «πρωτοφανή κινητοποίηση», προκαλώντας παρόμοιες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το κόστος των μέτρων, ο μέσος όρος παραμονής των 3.000 αστυνομικών που επιστρατεύτηκαν στην πόλη ήταν επτά ημέρες. Αυτό μεταφράζεται σε 30 ευρώ για την ημερήσια διαμονή του καθένα σε φτηνά καταλύματα της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, ποσό στο οποίο προστίθεται η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας, η οποία ανέρχεται περίπου σε 23 ευρώ κατά αστυνομικό. Μόνο η διαμονή και οι αποζημιώσεις εκτός έδρας φτάνει τα 1.183.000 ευρώ. Υπέρογκο ήταν και το κόστος της μεταφοράς των δεκάδων δικύκλων των Ομάδων Δίας και Δέλτα από την πρωτεύουσα με μεταφορική. Μόνο το συρματόσχοινο για το δέσιμο των κιγκλιδωμάτων κόστισε 1.800 ευρώ!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!