Κλειστή τα σαββατοκύριακα η ΕΡΤ, λόγω απλήρωτων δεδουλευμένων

Για έβδομο σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ δεν υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές, αφού οι δημοσιογράφοι απεργούν διεκδικώντας τις απλήρωτες -επί μήνες- αποδοχές τους για αργίες και υπερωρίες. Μια απεργία που συμπληρώνεται από στοχευμένες στάσεις εργασίας στις λεγόμενες μεικτές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες πληθαίνουν παρά τη γενικότερη «πενία» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Κι όμως, η απεργία αυτή δείχνει να περνά… απαρατήρητη, αφού με απόφαση της διοίκησης δεν επιτρέπεται η μετάδοση ούτε ως είδηση της απεργίας που έχουν κηρύξει οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου και των πολυμέσων της ΕΡΤ, Νίκο Τσιμπίδα, να μας μεταφέρει τα αιτήματα, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση, που δείχνει να έχει πάρει το δρόμο της πλήρους απαξίωσης.
• «Είναι πρωτοφανές μια δημόσια ραδιοτηλεόραση να σύρεται στις Επιθεωρήσεις Εργασίας», μας λέει. Είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί οι εργαζόμενοι να μην έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα από τον Νοέμβριο του 2012.
• Οι μεικτές εξωτερικές παραγωγές, στις οποίες δαπανώνται πάρα πολλά χρήματα, αποφασίζονται χωρίς καμιά στρατηγική, ή πλαίσιο. «Στο τέλος η ΕΡΤ θα μετατραπεί σε πάροχο υπηρεσιών», σχολιάζει ο Ν. Τσιμπίδας.
• Εν τω μεταξύ όλο αυτό το διάστημα στους εργαζόμενους έχει ουσιαστικά απαγορευτεί να ανακοινώνουν οτιδήποτε αφορά την απεργία. Τα σαββατοκύριακα η ΕΡΤ «παίζει» επαναλήψεις (πολλές φορές χωρίς καν τη σήμανση «Ε») και δεν έχει επιτραπεί η μετάδοση ενός σύντομου μηνύματος που να ενημερώνει για την απεργία των εργαζομένων.

Απαξίωση που επιδοτεί τους βαρόνους των ΜΜΕ
Η μέχρι τώρα στάση του διευθυντή Ενημέρωσης απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι εξοργιστική. Επικρατεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολιτική απαξίωσης η οποία, ουσιαστικά, επιδοτεί τα ιδιωτικά ΜΜΕ.
Έτσι, από τη μια έχουμε μια συνεχιζόμενη απεργία, με τη Διοίκηση να έχει «σηκώσει τα χέρια ψηλά». Έχουμε την απόλυση των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούσαν ραχοκοκαλιά των ενημερωτικών εκπομπών, για τους οποίους η κυβέρνηση μέχρι σήμερα ποιεί την… νήσσα, αν και έχουν περάσει δυο μήνες από την απομάκρυνσή τους.
Στη διάρκεια αυτής της απεργίας δεν αξιοποιούνται προκλητικά κάποιες κινήσεις «καλής θέλησης» από την πλευρά των απεργών, οδηγώντας την αντιπαράθεση σε όξυνση. Συγκεκριμένα, οι δημοσιογραφικές ενώσεις αποφάσισαν να εξαιρέσουν εργαζόμενους ώστε να μεταδοθούν σημαντικά αθλητικά γεγονότα, αλλά η διοίκηση της ΕΡΤ ουσιαστικά αρνήθηκε επιστρέφοντας τις εξαιρέσεις στις ενώσεις.
Από την άλλη, έχουμε μια ωμή παρέμβαση στο ενημερωτικό έργο. Κορυφαίο παράδειγμα, η παύση δημοσιογράφου από το ρεπορτάζ που καλύπτει επί χρόνια, γιατί σε ρεπορτάζ που έκανε για το χαράτσι… ενόχλησε το αρμόδιο υπουργείο. Τελευταίο κρούσμα που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η απαίτηση να μεταδοθεί η «είδηση» εκδήλωσης της εφημερίδας Παρασκήνιο, γεγονός που ανάγκασε την Έλλη Στάη να γράψει στο tweeter «Μπέρδεψαν την είδηση με τη διαφήμιση».
Οι εργαζόμενοι, που αντιλαμβάνονται ότι γίνονται αποδέκτες μια ιδιότυπης μεταφοράς της πίεσης, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όσα συμβαίνουν στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ήδη, με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ προετοιμάζεται δημόσια εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου.

Γ.Κ.

Στο βάθος αξιοποίηση
Αφού η ΕΡΤ απέκτησε διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, επόμενο στάδιο είναι και η «αξιοποίηση» όλων των ακινήτων της, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού κτιρίου της Αγ. Παρασκευής! Δεν υπάρχει πιο εύγλωττη απόδειξη για το μέλλον που επιφυλάσσεται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!