Το “κρυφτούλι” της κυβέρνησης με την Πετζετάκις Α.Ε.

Χρειάστηκε η σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της Πετζετάκις Α.Ε., οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2010 και να δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το πρόβλημα αυτό.
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 η Πετζετάκις Α.Ε. προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Σίνδου Θεσσαλονίκης παγώνοντας τις πληρωμές των 94 εργαζομένων, ύψους περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Η τελευταία καταβολή μισθών πραγματοποιήθηκε τον περσινό Ιούλιο και από τότε μέχρι σήμερα, εδώ και δέκα δηλαδή μήνες, οι εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς ομηρίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι «οι πληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο», κατά την περίοδο των τελευταίων 9 μηνών μόνο μετά από μηνύσεις και παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας κατάφεραν να πάρουν οι εργαζόμενοι το Δώρο των Χριστουγέννων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της Πετζετάκις Α.Ε. πέτυχαν δικαστικά την καταδίκη της εταιρίας, καθώς η τελευταία δεν φρόντισε για την καταβολή ούτε του Δώρου του Πάσχα.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα και από τις 9 Δεκεμβρίου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη του εργοστασίου, ως μέσο πίεσης για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ότι η εταιρία δεν έχει υλοποιήσει, μέχρι τώρα, καμία από τις υποσχέσεις της και εμφανίστηκε ανενημέρωτος όσον αφορά το ζήτημα της μη καταβολής του Δώρου του Πάσχα από την πλευρά της διοίκησης, αφήνοντας να εννοηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ευθύνη βαραίνει τους εργαζόμενους που δεν προσέφυγαν σε αυτόφωρη διαδικασία! Δεν φαίνεται να γνώριζε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι νομικά ανέφικτο, τη στιγμή που οι τελευταίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας!
Επίσης, δεν έδωσε εξηγήσεις, γιατί το ίδιο το κράτος αθέτησε την υπόσχεσή του να καταβάλει, μέσω του ΟΑΕΔ, επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο όπως είχε δεσμευθεί να πράξει.
Δυστυχώς, το υπουργείο δεν μπήκε μέχρι τώρα στη διαδικασία να ελέγξει τη φερεγγυότητα της Javes Services που παρουσιάστηκε ως στρατηγικός επενδυτής, με στόχο τη διάσωση της επιχείρησης και που μέχρι σήμερα απλώς μοιράζει υποσχέσεις στους εργαζόμενους.
Ο κ. υφυπουργός ενημέρωσε πως η Πετζετάκις Α.Ε. από το 2001 είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με βάση τον οποίο -από τη στιγμή που δεν έκανε καμία επένδυση μέσα στο καθορισμένο διάστημα των δέκα ετών- η εταιρία θα μπορέσει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και έτσι για δύο τουλάχιστον χρόνια η διοίκηση θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Η «αποκάλυψη» αυτή του κ. υφυπουργού −για την οποία φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη εδώ και καιρό− αφήνει ερωτηματικά. Γιατί ο κ. υφυπουργός δεν δημοσιοποιεί την ακριβή ημερομηνία ένταξης της Πετζετάκις Α.Ε. στον αναπτυξιακό, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων η καταβολή των δεδουλευμένων;
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο σωματείο και δηλώνει στο Δρόμο ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί παρελκυστική πολιτική επί του θέματος, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και κάνοντας πλάτες στη διοίκηση».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!