Καταγγελία των Δομών Αλληλεγγύης Υγείας της Αττικής

Με ανακοίνωσή τους από την περασμένη Τετάρτη τα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία Αλληλεγγύης Αττικής και Δομές Αλληλεγγύης Υγείας καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης στην Υγεία. Ο εγκληματικός αποκλεισμός των ανασφάλιστων από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, κοστίζει καθημερινά χιλιάδες αναπηρίες και θανάτους, καθώς αυτοί από αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης είτε δεν τη λαμβάνουν καθόλου είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί.
Τα ΚΙΦΑ Αττικής καταγγέλλουν το κλείσιμο των 8 Νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και την προετοιμασία για την κατάργηση ακόμη περισσότερων τμημάτων και κρεβατιών στην επαρχία, ως αποτέλεσμα της πιστής τήρησης από το Υπουργείο Υγείας των μνημονιακών δεσμεύσεων. Στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν επίσης τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών, την ώρα που είναι αναγκαίες όσο ποτέ οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού και σημειώνουν: «Θέλουμε όμως να τονίσουμε πως για το 30% και πλέον του πληθυσμού που είναι χωρίς ασφάλιση, τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι όλα κλειστά εδώ και τρία χρόνια. Καθώς για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος (δηλαδή ο άνεργος, ο φτωχός, ο μετανάστης χωρίς χαρτιά, ο μικρομαγαζάτορας που δεν μπορεί να πληρώσει τα 450 ευρώ το μήνα στον ΟΑΕΕ, όλος ο κόσμος της γκρίζας ζώνης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας) πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ποσά της τάξεως εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ».

Επικοινωνιακή κάλυψη του εγκλήματος
Στην ανακοίνωση, που συνυπογράφουν το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου, το Κοινωνικό Ιατρείο Φυλής, το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, το υπό σύσταση Κοινωνικό Ιατρείο Αγίας Βαρβάρας, το Κοινωνικό Δίκτυο Γιατρών Φαρμακοποιών Ιλίου και Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου, το Δίκτυο Γιατρών Κηφισιάς/Ν. Ερυθραίας, η Ψυχολογική στήριξη Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτέμιδας-Σπάτων «Μανώλης Γερανιός» και η Αλληλεγγύη για Όλους (ομάδα υγείας), αναφέρεται επίσης ότι το πολυδιαφημισμένο voucher για τους ανασφάλιστους και η «δωρεάν χορήγηση φαρμάκων» αποσκοπούν να καλύψουν επικοινωνιακά την εγκληματική πολιτική του υπουργείου. «Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων, ταυτόχρονα με την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος περίθαλψης από τους ασφαλισμένους, το κλείσιμο των νοσοκομείων και η κατάργηση τμημάτων και κρεβατιών, η διαθεσιμότητα – απολύσεις των εργαζομένων και η λειτουργική κατάρρευση των υπόλοιπων νοσοκομείων λόγω υποχρηματοδότησης και αναστολής των προσλήψεων είναι μια ενιαία πολιτική στα πλαίσια της μνημονιακής δέσμευσης της κυβέρνησης για κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία. Μιας πολιτικής που αποσκοπεί παράλληλα στην εμπέδωση της πρακτικής μιας πλήρως εμπορευματικοποιημένης Υγείας με “συνεταίρο” τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα τα τραγικά αποτελέσματά της οποίας βλέπουμε ήδη στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα χιλιάδων συμπολιτών μας».

Ζωές χάνονται καθημερινά
Τα Αλληλέγγυα Κοινωνικά Ιατρεία δηλώνουν μάλιστα ότι δεν είναι αντικειμενική και νομοτελειακή η δυστυχία, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας που επέλεξαν να εφαρμόσουν. «Χρέος και ανάγκη όλων εμάς που αποτελούμε θύματα αυτής της πολιτικής είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για την ανατροπή της το συντομότερο δυνατό και να επιβάλουμε ξανά τη Δημόσια Περίθαλψη ως πρώτιστο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και αγαθό, που προσφέρεται δωρεάν και καθολικά ανεξάρτητα από οικονομική και εργασιακή κατάσταση, νομιμοποιητικά έγγραφα, θρήσκευμα, ιθαγένεια, σεξουαλική προτίμηση, φύλο και ηλικία. Σήμερα πια, οποιαδήποτε ολιγωρία και ατολμία στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, οποιαδήποτε συντεχνιακή προσέγγιση ή κοινωνικός αυτοματισμός, οποιαδήποτε επιχειρηματολογία για διασπαστικές πρακτικές και υποτίμηση των ζωών που χάνονται καθημερινά, διευκολύνουν την άσκηση αυτής της εγκληματικής πολιτικής και την εγκαθίδρυση αυτής της βαρβαρότητας, όπου η ανθρώπινη ζωή αξίζει λιγότερο από το αντίτιμο ενός εισιτηρίου».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!