Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου.

Αρκετοί υποτιμούν το φαινόμενο Ψωμιάδη και για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν. Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει ότι είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει…». Τηρουμένων των αναλογιών είναι ο μεγαλύτερος λαϊκιστής της μεταπολίτευσης, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου είναι μάλιστα και θαυμαστής. Η μαγκιά του όμως τελευταία ψαλιδίστηκε σημαντικά. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «Εγώ μόνο το γυμνάσιο τελείωσα…» φορτώνοντας τις ευθύνες για τη διαγραφή των προστίμων στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον αρμόδιο αντινομάρχη. Έτσι είναι οι μαγκιές Παναγιώτη; Ξέχασες τις διακηρύξεις σου από τους τηλεοπτικούς άμβωνες ότι οι άνδρες φοράνε παντελόνια… και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε φέουδο της οικογένειας Ψωμιάδη. Το τελευταίο διάστημα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας βρίσκονται σε νευρική κρίση και το Συμβούλιο σε διάλυση. Ο Ψωμιάδης εξακολουθεί να είναι –«εθελοντικά»– Περιφερειάρχης. Σε νεκρό χρόνο επέβαλε «δημοκρατικά» τον αδελφό του Διονύση και όπως αναφέρει, επικαλούμενη κύκλους της παράταξης Ψωμιάδη, η εφημερίδα Θεσσαλονίκη στις 6/6/2011: «Θα γίνει ό,τι ακριβώς έγινε στη μονή Βατοπεδίου, όπου ποτέ δεν έπαψε ο ηγούμενος Εφραίμ να διοικεί. Ο Διονύσης απλώς θα βάζει την υπογραφή του σε αποφάσεις που θα λαμβάνονται από κοινού. Εξάλλου τα δύο αδέλφια συνδιοίκησαν τη Νομαρχία και τώρα συνδιοικούν την Περιφέρεια».
Ο Ψωμιάδης δεν έκρυψε και δεν κρύβει την πρόθεσή του να δημιουργήσει πολιτική κίνηση. Στο επόμενο διάστημα θα ρίξει πολύ λάδι στη φωτιά των εθνικισμών του λεγόμενου «Μακεδονικού» και είναι σίγουρο ότι θα εντείνει τις αντιμνημονιακές του κορόνες συνεπικουρούμενος από τα τηλεοπτικά πρωινάδικα, όπου πλέον φιλοξενείται καθημερινά και συνδιαλέγεται με γνωστούς αντιμνημονιακούς καθηγητές.
Ο Ψωμιάδης έχει φανατικούς οπαδούς στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα και σε καιρούς κρίσης και αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος μπορεί να επιδιώξει να καλύψει πολιτικά κενά. Έχει καλλιεργήσει το προφίλ του σύγχρονου Ξανθόπουλου, και ως γνωστόν ο συμπαθής ηθοποιός και τραγουδιστής μεγαλούργησε τη δεκαετία που η Ελλάδα πονούσε αφόρητα. Ο Πανίκας έχει δημιουργήσει γύρω του ένα ευρύ κύκλωμα «λαϊκής διαπλοκής» και έχει την ευχέρεια να προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευκολία μεγάλα τμήματα του λαϊκού κόσμου, κάτι που θα ζήλευαν ακόμη και λαοπρόβλητοι αριστεροί ηγέτες. Έχοντας αυτή την πορεία και τα χαρακτηριστικά η καταδίκη του σε αργία τον καθιστά πιο επικίνδυνο από πριν. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και έχει και ο ίδιος την ικανότητα να μετατραπεί σε «λαϊκό ήρωα».
Αν οι πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται στην κοινωνία και το λαό δεν αφουγκραστούν και δεν δώσουν στήριγμα, αποκούμπι και διέξοδο τότε αυτόκλητοι σωτήρες όπως ο Ψωμιάδης θα αδράξουν την ευκαιρία.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!