Συντονισμένη επίθεση των εκδοτών στα συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά από το 1998 που κυκλοφορούν και οι τρεις τοπικές εφημερίδες (Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Αγγελιοφόρος), δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί των δύο συγκροτημάτων Τύπου προχωρούν συντονισμένα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην εναρμονισμένη πρακτική (περικοπές) των δύο -κατά τα άλλα ανταγωνιστών- εκδοτών.
Την Παρασκευή και το Σάββατο, 11 και 12 Φεβρουαρίου κηρύχτηκε απεργία  όλων των εργαζομένων στα δυο συγκροτήματα Τύπου της Θεσσαλονίκης, ως πρώτη αντίδραση στην απόφαση των δύο εργοδοσιών να εφαρμόσουν από την Πέμπτη 10/2 το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας σε όλα τα έντυπά τους. Ορισμένοι δημοσιογράφοι υποχρεούνται να εργάζονται 3 ημέρες την εβδομάδα, με τη μείωση του μισθού τους να αγγίζει το 50%.
Η συνδυασμένη επίθεση των εκδοτών ήρθε μετά από πολύμηνες «διαπραγματεύσεις» για μειώσεις αποδοχών, στις οποίες συνάντησαν την κάθετη αντίθεση των εργαζομένων.
Χθες Παρασκευή το πρωί, οι εργαζόμενοι σε Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του συγκροτήματος και πραγματοποίησαν πορεία συναντώντας τους εργαζόμενους του Αγγελιοφόρου. Όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση την Ένωση Συντακτών, όπου και πραγματοποιήθηκε συνελεύση.
Τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις έλαβαν σε αντίστοιχες συνεδριάσεις τους τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων συντακτών (ΕΣΗΕΜ-Θ), προσωπικού (ΕΠΗΕΘ) και τεχνικών (ΕΤΗΠΤΘ) και της ένωσης συντακτών περιοδικού τύπου (ΕΣΠΗΤ), εκφράζοντας παράλληλα την απόφασή τους να συντονίσουν τη δράση τους και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για να μην περάσει το μέτρο των εργοδοτών που συρρικνώνει παραπέρα τα ήδη ψαλιδισμένα εισοδήματα δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων.

Λ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!