Του Νίκου Νούλα *

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι δυσαρεστημένοι και θυμωμένοι με την προωθούμενη αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών. Όμως, αυτός ο θυμός, διάχυτος στην κοινωνία από τόσα μέτρα και ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, στο θέμα των εισιτηρίων βρίσκει τον τρόπο για να μη μείνει βουβός, να εκφραστεί…

Η συγκρότηση εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες της συλλογικότητας Επιβάτες Θεσσαλονίκης που αποτελείται από επιβάτες, επιτροπές και κινήσεις πολιτών, σωματεία, κοινωνικούς φορείς και αυτοδιοικητικά σχήματα παίζει, σε αυτό το σημείο, καταλυτικό ρόλο. Η ενιαία κινηματική και πολιτική έκφραση, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, η διάθεση για δράση με σκοπό τη νίκη, οι πρωτότυπες διαμαρτυρίες, το κάλεσμα σε ενεργή ατομική στάση με το «δεν πληρώνω το χαράτσι» και σε έμπρακτη αλληλεγγύη με το «δίνω το εισιτήριο μου στον επόμενο», η αλληλεγγύη σε όσους πλήττονται από τα εξοντωτικά πρόστιμα, η συγκεκριμένη αποκάλυψη της συμπαιγνίας κράτους και ιδιωτικής εταιρίας και η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών μεταφορών είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία των Επιβατών. Όλα αυτά τους δίνουν μια αυξημένη αξιοπιστία που καμία σχέση δεν έχει με την «αξιοπιστία» του επίσημου πολιτικού κόσμου και των εκφραστων τους σε κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους. Μπορούμε, χωρίς υπερβολή, να μιλάμε για ένα κίνημα πολιτών, κίνημα ενεργητικής στάσης, αλληλεγγύης και ανυπακοής, το οποίο γεννιέται και έχει ως πυρήνα του το «δεν πληρώνω το χαράτσι κυβέρνησης και ΟΑΣΘ».

 

Μεγάλη απήχηση των δράσεων των επιβατών!

Εκατοντάδες μέλη των Επιβατών ξεχύθηκαν τα προηγούμενα δυο Σάββατα και, καταλαμβάνοντας συμβολικά τα λεωφορεία, καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει εισιτήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες αυξήσεις. Δεκάδες λεωφορεία κινούνταν σε ώρες αιχμής χωρίς να πληρώνουν οι επιβάτες οι οποίοι, κυριολεκτικά, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας. Πανώ υπήρχαν αναρτημένα πλευρικά των λεωφορείων, ενώ ντουντούκες ενημέρωναν μέσα από το «κατειλημμένο» λεωφορείο τους περαστικούς.

Στο χορό αντίστοιχων δράσεων μπαίνουν και οι φοιτητές οι οποίοι πραγματοποίησαν, την Πέμπτη, συντονιστική συνάντηση για την οργάνωση των δράσεων και την καλύτερη δυνατή συμβολή στο κίνημα και συμμετοχή τους στη συλλογικότητα «Επιβάτες Θεσσαλονίκης».

 

Αυξάνονται τα ψηφίσματα φορέων ενάντια στο χαράτσι!

Έπειτα από επιτυχημένη παρέμβαση δεκάδων πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης που έγινε την περασμένη Δευτερα,17/1, καταφέραμε να αποσπάσουμε ομόφωνο ψήφισμα κατά της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων και κατά της κατάργησης του καθεστώτος της μετεπιβίβασης. Ήταν μια πρώτη και σημαντική νίκη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε ανενημέρωτος… Ψηφίσματα κατατίθενται από επιτροπές των Επιβατών και στα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων που εξυπηρετούνται από τις συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ

Επίσης, ψήφισμα κατατέθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αλλά, παρά την παρελκυστική τακτική των κυβερνητικών και της μείζονος αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε, τελικά, η ομιλία από τον εκπρόσωπο των Επιβατών Γιώργο Θεοδωρόπουλο και αποσπάστηκε η δέσμευση να υπάρξει συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Επίσης, ψήφισμα υπέρ των αιτημάτων του αγώνα υιοθέτησε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένονται και άλλα από φορείς της πόλης.

 

Προσπάθεια αντιπερισπασμού από τον ΟΑΣΘ με λάσπη και ψέματα

Ήδη κάποιοι υπεύθυνοι της εταιρίας διαδίδουν ότι οι πολίτες που διαμαρτύρονται καταστρέφουν ακυρωτικά μηχανήματα. Αυτό, αν δεν δείχνει τον πανικό των υπεύθυνων, σίγουρα χαρακτηρίζει το ήθος τους. Οι Επιβάτες πληροφορούμε τους εν λόγω κύριους ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα κινήματα πολιτών, γιατί ο εκφοβισμός δεν πιάνει. Να θυμούνται, για παράδειγμα ότι, όταν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γνωμοδότησε θετικά στο θέμα της φωτογράφησης των διερχόμενων από τους σταθμούς διοδίων οχημάτων, αυτό όχι μόνο δεν πτόησε, αλλά στην κυριολεξία εκτόξευσε το κίνημα κατά των διοδίων και οι εταιρίες αναγκάστηκαν ξανά να λουφάξουν.

Θα ήταν προτιμότερο από τον πόλεμο λάσπης να υιοθετούνταν η πρόταση των επιβατών για ένα τηλεοπτικό πάνελ για να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και αντιπαράθεση των πολιτών με την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Αλλά μέχρι στιγμής ούτε το δημοτικό κανάλι TV100, ούτε το κρατικό ΕΤ3 έχουν υιοθετήσει την πρότασή μας.

 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Έπειτα από τη συγκέντρωση την Παρασκευή, 21/1, στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Σπ. Βούγια ο οποίος υπέγραψε το χαράτσι αλλά υπό την πίεση του κινήματός μας, δέχτηκε να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας των Επιβατών μαζί του, προγραμματίζεται μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση το Σάββατο, 29/1, στις 11.00 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζελου, ενώ για την Κυριακή, 30/1, προγραμματίζεται λαϊκή συνέλευση για να οργανώσουμε τις δράσεις μας, σε περίπτωση που ο ΟΑΣΘ και η κυβέρνηση δεν υποχωρήσουν.

 

Ένα μικρόβιο εξαπλώνεται

Οι Επιβάτες έχουμε ήδη στείλει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζόμενων στις δημόσιες συγκοινωνίες της Αττικής, τονίζοντας ότι ο αγώνας μας είναι κοινός. Με χαρά πληροφορούμαστε ότι και σε άλλες πόλεις δημιουργούνται αντίστοιχες κινήσεις πολιτών. Τελικά, ίσως πιο πολύ και από τη νίκη στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι κυβερνώντες φοβούνται την εξάπλωση του μικροβίου της αντίστασης…

 

* Ο Νίκος Νούλας είναι μέλος των επιτροπών Ακρίβεια – STOP και του συντονιστικού των Επιβατών Θεσσαλονίκης

Πυκνώνουν οι δράσεις των Επιβατών Θεσσαλονίκης αφού πλησιάζει η μέρα της επιχειρούμενης εφαρμογής του μέτρου. Ήδη έχουν οριστεί ραντεβού για σήμερα Σάββατο 22/1 στις 11:30, την Τρίτη 25/1 στις 17:00 και την Πέμπτη 27/1 στις 17:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!