Αρχική αρχείο στηλών media mediaλογώντας: Με τα σχέδια υπό μάλης τα ΜΜΕ

mediaλογώντας: Με τα σχέδια υπό μάλης τα ΜΜΕ

Της Ματίνας Παπαχριστούδη. Όσο γρήγορα άνοιξαν τα σενάρια για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, του ΔΟΛ και του Πήγασου, άλλο τόσο γρήγορα έκλεισαν.

Όσο γρήγορα απειλούν οι εκδότες πως θα κλείσουν τις εφημερίδες τους, άλλο τόσο γρήγορα παίρνουν πίσω τις απειλές. Στο μεταξύ, πάντα στα παρασκήνια, τα σενάρια αφθονούν και ανακυκλώνονται Στελέχη που έχουν πίσω τους τη μεγαλύτερη αποτυχία, αυτή της γιγάντωσης της φούσκας των ΜΜΕ, συνεχίζουν από άμβωνος εξουσίας, τα πάρε-δώσε με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Δεν γίνεται τίποτα, δηλαδή; Πέρα από ένα νέο κύκλο περικοπών, ατομικών συμβάσεων, απολύσεων σε όσα Μέσα συνεχίζουν και πληρώνουν το προσωπικό τους, θα συμβεί κάτι άλλο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;
Το ερώτημα διατυπώνεται κάθε φορά που μια πληροφορία σκάει στα παραπολιτικά των Μedia. Ή όταν παίρνει δημοσιότητα ένα σενάριο περικοπών. Ή όταν γίνονται απολύσεις, όπως οι πρόσφατες στο συγκρότημα του Σταύρου Ψυχάρη. Το οποίο συγκρότημα βρέθηκε με πολλές αφορμές στη μιντιακή επικαιρότητα. Από την πρόσληψη(!) του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote, Βαγγέλη Μαρτιγόπουλου, στη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή του ΔΟΛ με ευρείες αρμοδιότητες επάνω στα νυν διευθυντικά στελέχη του συγκροτήματος. Για την ιστορία και τη συνέχεια των πραγμάτων, επί δικής του ηγεσίας ο ΟΤΕ εξαγόρασε την αλυσίδα Π. Γερμανός. Ο επιχειρηματίας, βέβαια, έσπευσε να διαψεύσει ότι μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ.
Το δεύτερο γεγονός είναι η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο συγκρότημα, στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος στα ΜΜΕ. Και το τρίτο, οι νέες απολύσεις που ξεκινούν από το διοικητικό προσωπικό. Για όσους εκπλήσσονται, η διεύθυνση του ΔΟΛ το έχει ξεκαθαρίσει στο τέλος του 2012. Μετά τις εθελούσιες απομακρύνσεις, ήταν ζήτημα χρόνου να γίνουν απολύσεις. Θλιβερή είναι η στάση της πλειονότητας των δημοσιογράφων του συγκροτήματος που απαιτούν από την Ένωση Συντακτών να μην κηρύσσει απεργίες στο συγκρότημα, συντασσόμενοι με την τακτική του Σταύρου Ψυχάρη. Να υποκύψουν στα πάντα, αρκεί να παραμείνουν προαυλιζόμενοι στις αυλές της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Ο ΔΟΛ αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις εξελίξεις επί media-κού και πολιτικού χάρτη.
Και η απάντηση στο πρώτο-πρώτο ερώτημα, αν θα συμβεί κάτι στα ΜΜΕ το επόμενο διάστημα, δεν θα κριθεί στο γήπεδο των Μedia αλλά των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Μέχρι τέλος Μαΐου, διαβάσαμε, παρατείνεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέχρι τότε λοιπόν πολλά θα συμβούν ακόμη στο χώρο των Μέσων. Με πρώτο στην ουρά, το τέστ αντοχής των εκδοτικών συγκροτημάτων. Όσοι δεν αντέξουν θα κλείσουν.
Δύο ακόμη πληροφορίες με τη δική τους σημασία για όλα τα παραπάνω. Το Alter, το κανάλι -σφραγίδα που μπορεί πλέον να μην εκπέμπει αλλά ως εταιρία-σφραγίδα υφίσταται κανονικά, έχοντας στην κατοχή της μια τηλεοπτική συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας, μάλλον ολοκληρώνει τον κύκλο του στις αρχές Απριλίου. Εάν δεν υπάρξει συγκλονιστική εξέλιξη, αναμένεται να κλείσει η διαδικασία του άρθρου 99 και τυπικά να οδηγηθεί σε πτώχευση.
Το δεύτερο γεγονός είναι ότι κινείται η διαδικασία ποινικών διώξεων. Και ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν, όπως φημολογείται, αρκετοί και γνωστοί πρωταγωνιστές από το χώρο των Μedia. Η απάντηση είναι ένα ακόμη ερώτημα: Θα ξεκαθαρισθεί διά της υποταγής και των οικονομικών εκβιασμών το τοπίο των ΜΜΕ πριν το νήμα της εκκίνησης για αναχρηματοδότηση των δανείων media-κών επιχειρήσεων με τους νέους κανόνες των τραπεζών;

Σχόλια

Exit mobile version