Μηνύματα και εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης από πολλές χώρες της Ευρώπης.

 

 Πρωτοβουλία για Δήλωση Αλληλεγγύης για την κρίση στην Ευρώπη πήρε το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα της Γαλλίας. Tη Δήλωση υπογράφουν το Μπλόκο της Αριστεράς, της Πορτογαλίας, η Sinistra Critica, της Ιταλίας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το Polska Partia Pracy, Pracownicza D, της Πολωνίας και άλλες αντικαπιταλιστικές οργανώσεις και κόμματα από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Στη Δήλωση που κλείνει με το κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Έπειτα από ένα σκληρό κύμα απώλειας θέσεων εργασίας, η κρίση στην Ευρώπη τώρα εστιάζεται στο δημόσιο τομέα και στο σύστημα κοινωνικών παροχών. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που διασώθηκαν χάρη στα πακέτα στήριξης, εμφανίζονται τώρα να εξεγείρονται κατά της αύξησης του δημόσιου χρέους, που προκάλεσαν τα ίδια τα πακέτα διάσωσης. Απαιτούν τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Αυτό ισοδυναμεί με μια ταξική απόπειρα να μετατοπιστούν τα βάρη της κρίσης από αυτούς που την προκάλεσαν κύρια, τις τράπεζες, στους εργαζόμενους […]Οι απαιτήσεις για λιτότητα και μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αποτελούν την πιο σαφή ένδειξη ότι ο νεοφιλελευθερισμός, αν και ιδεολογικά χρεοκοπημένος από την κρίση, εξακολουθεί να κυριαρχεί στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της αναταραχής.[…] Κάτω από τις πιέσεις των χρηματαγορών, της Επιτροπής της Ε.Ε. και της γερμανικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εγκατέλειψε τις εκλογικές υποσχέσεις της και ανακοίνωσε περικοπές που ισοδυναμούν με 4% του εθνικού εισοδήματος.

Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει μια σπουδαία ιστορία κοινωνικής αντίστασης ήδη από τη δεκαετία του 1970. Συνεχίζοντας μετά την εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα έχει απαντήσει στα κυβερνητικά προγράμματα περικοπών με ένα κύμα απεργιών και διαδηλώσεων. […] Οι εργάτες της Ελλάδας χρειάζονται τη συμπαράσταση των σοσιαλιστών, των συνδικαλιστών και των αντικαπιταλιστών παντού. Η Ελλάδα είναι απλά η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μπαίνει στο στόχαστρο των χρηματαγορών, αλλά έχουν πολλές ακόμα στο στόχαστρό τους, πρώτα απ’ όλα την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα από μέτρα που είναι σε θέση να βγάλουν την οικονομία από την κρίση, δίνοντας προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων αντί για τα κέρδη».

 

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς του εργαζόμενους της Ελλάδας του το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Δίκτυο Κομμουνιστών Ιταλίας

Το Δίκτυο Κομμουνιστών της Ιταλίας αναφέρει στο δικό του μήνυμα: «Στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει ή να ανοίξει μια πολιτική προοπτική τεράστιου ενδιαφέροντος για όλο το ευρωπαϊκό ταξικό κίνημα. Η θέση μας είναι στο πλάι των Ελλήνων συντρόφων και εργαζομένων, τους οποίους οφείλουμε να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο».

 

Πολλές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο εξωτερικό

Σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν προχτές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον αγώνα του ελληνικού λαού και καταδίκης του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενώ προετοιμάζονται και νέες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται φυσικά στην Ευρώπη Στην Ιταλία έγιναν συγκεντρώσεις στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στην Μπολόνια, στη Γένοβα, ενώ αναρτήθηκε πανό στο Κολοσσαίο.

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έξω από ελληνικές πρεσβείες, προξενεία ή/και σε γραφεία της Ε.Ε. έγιναν επίσης στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στην Τουλούζη, στη Νίκαια, στη Βουδαπέστη, στο Ρέκιαβικ, στην Κοπεγχάγη, στο Λιντς, στο Μπιπλμπάο, στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες, στο Όσλο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, αλλά και στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Ιδιαίτερη αξία έχει να αναφέρουμε τα μηνύματα αλληλεγγύης από το Νέο Κ.Κ. της Αϊτής, από την Πατριωτική Αριστερά της Χώρας των Βάσκων, από το Επαναστατικό Κ.Κ. της Αργεντινής, από το Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Eirigi, από τη Διεθνή Επιτροπή για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, από το Νέο Κ.Κ. της Ιταλίας, από το Κ.Κ. των Λαών της Ισπανίας, από το Κ.Κ. Βρετανίας –ΜΛ και από το Κ.Κ. Εργατών Γαλλίας.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!