Παγωνιά στις σχολικές αίθουσες επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα. Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Σε 26 ανέρχονται τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση. Μάλιστα, κανείς από το υπουργείο Παιδείας, το δήμο ή τη Νομαρχία δεν έχει ενδιαφερθεί, έως και αυτή τη στιγμή, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Όπως μας λένε εκπαιδευτικοί και γονείς, ο αριθμός των σχολείων που αναμένεται να μείνει χωρίς θέρμανση λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των λογαριασμών φυσικού αερίου θα τριπλασιαστεί τον επόμενο μήνα. Μεταξύ των σχολείων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της θέρμανσης, περιλαμβάνονται κάποια από τα μεγαλύτερα σε αριθμό μαθητών στη Θεσσαλονίκη, όπως το 14ο Λύκειο και τα σχολεία της Ικτίνου.

«Έχει γίνει πρόταση στην εταιρία να δώσουμε 3.000 ευρώ, έναντι του ποσού που χρωστάμε, ενώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης μας υποσχέθηκαν άλλα 7.000 ευρώ, προκειμένου να καλύψουμε όλη τη δαπάνη. Δυστυχώς, έχουμε κακό προηγούμενο, αφού και πέρυσι δώσαμε κάποια χρήματα έναντι. Σημειώστε ότι το συνολικό χρέος του σχολείου σε φυσικό αέριο από προηγούμενες χρονιές ανέρχεται σε 17.000 ευρώ», λένε στον Δρόμο μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Λυκείου.
«Δεν έχουμε θέρμανση, ούτε καθαρίστρια, ούτε καθηγητές. Λείπουν σε ορισμένα τμήματα φιλόλογοι και μαθηματικοί», λένε οι μαθητές του 14ου Λυκείου, που συνεχίζουν εδώ και χρόνια να φοιτούν σε διπλή βάρδια.
Την Τρίτη το πρωί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Τάσο Κουράκη, Γιώργο Θεοδωρόπουλο και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη πραγματοποίησαν παρέμβαση στα γραφεία της ΕΠΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε είκοσι σχολεία της πόλης μας. Μέλη της περιφερειακής παράταξης Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα και της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη ανάρτησαν πανό έξω από τα γραφεία της ΕΠΑ με το οποίο ζητούσαν «Δωρεάν φυσικό αέριο στα σχολεία».
Αμέσως μετά, ο Τάσος Κουράκης δήλωσε ότι «είναι ντροπή να έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και οι μαθητές να κρυώνουν επειδή οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου στην εταιρία που διαχειρίζεται αυτό το δημόσιο αγαθό. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη σύμβαση που έχει υπογράψει και μέσω της οποίας παραχωρεί στην ιταλική εταιρία ΕΝΙ το δικαίωμα να ασκεί τιμολογιακή πολιτική. Απαιτούμε άμεση διαγραφή των χρεών των σχολείων, όχι μόνο για το φυσικό αέριο αλλά και για όλους τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Απαιτούμε, επίσης, να ακυρωθούν οι συμβάσεις με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η διαχείριση, καθώς και η τιμολογιακή πολιτική του φυσικού αερίου να γίνεται από το κράτος».
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πόροι από τις Σχολικές Επιτροπές, κατ’ εφαρμογή των εντολών του ΔΝΤ και των μέτρων που επιτάσσει το Μνημόνιο, έχουν μειωθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα το κόστος της θέρμανσης να οδηγεί τα σχολεία σε οικονομικό αδιέξοδο.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε “σεισάχθεια”: Στη διαγραφή των οφειλών των σχολείων προς τη ΔΕΠΑ, καθώς έχουν περικοπεί δραματικά τα λειτουργικά έσοδα των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της εφαρμογής του Μνημονίου στους ΟΤΑ. Τα σχολεία δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως οι επιχειρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που με τη δραστική περικοπή των λειτουργικών τους εσόδων, εξαιτίας της εφαρμογής του Μνημονίου και του “Καλλικράτη”, μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή των χρεών των σχολείων προς την ΕΠΑ η οποία, από εδώ και εμπρός, πρέπει να παρέχει δωρεάν το φυσικό αέριο στα σχολεία».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!