Χιλιάδες άνθρωποι και αντιπροσωπείες από 13 χώρες παρευρέθηκαν στην 5η Διεθνή Συνάντηση Κινημάτων

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Κινημάτων Resistance Festival 2012 με γενικό σύνθημα «Το μέλλον είναι τώρα». Πολλές χιλιάδες κόσμου πέρασαν από την Γεωπονική σχολή και πήραν μέρος τόσο στις πολιτικές όσο και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του τριημέρου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν διεθνείς αντιπροσωπείες από 13 χώρες. Ο προβληματισμός και η συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς αποτέλεσαν μερικά από τα ζητήματα που βασικά απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ. Παράλληλα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες του φεστιβάλ να διασκεδάσουν αλλά και να γνωριστούν με πολλά και διαφορετικά μουσικά και πολιτιστικά ρεύματα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Παρασκευή και Σάββατο
Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Παρασκευή 29/6, πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν τα σεμινάρια «Occupy: Indignados of the world, unite! Το Οccupy Wall Str συναντά τις πλατείες της Μεσογείου» και «Κίνημα διανομής τροφίμων χωρίς μεσάζοντες». Και οι δύο χώροι των σεμιναρίων γέμισαν όχι μόνο από κόσμο αλλά και από ιδέες, προβληματισμό και αναζήτηση. Κατόπιν ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες. Η πρόκληση της Ευρώπης των λαών» επίσης με μεγάλη προσέλευση όπου συμμετείχαν ο Luis Branco, Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία, η Danièle Obono, Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ενώ συντόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την συναυλία του Παύλου Παυλίδη και το παραδοσιακό κλαρινογλέντι στην δεύτερη μουσική σκηνή του φεστιβάλ.
Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 30/6, ξεκίνησε με την συνέλευση των κινημάτων όπου ουσιαστικά όλα τα κινήματα που συμμετείχαν στο φεστιβάλ συζήτησαν, αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις για την κατάσταση σε κάθε χώρα αλλά και διεθνώς. Την ίδια ώρα με μεγάλη προσέλευση και προβληματισμό έγινε το σεμινάριο «Παραγωγική ανασυγκρότηση. Για μια Ελλάδα που να παράγει». Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσης με επιτυχία η εκδήλωση «Η Αριστερά, οι λαϊκές εξεγέρσεις και η εξουσία – Νέοι δρόμοι ανατροπής και χειραφέτησης στον 21ο αιώνα» όπου συμμετείχαν η Victoria Molina – Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία, Αργεντινή, ο Mohamed El Boukili – Δημοκρατικός Δρόμος, Μαρόκο, ο Mohamed Medhat El Zahed – Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, Αίγυπτος, ο Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ενώ συντόνισε ο Γιάννης Θεωνάς. Η πρώτη μέρα έκλεισε με την ικαριώτικη βραδιά και την συναυλία των Lenacay.

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ
Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 1/7, με την πολύ πετυχημένη κεντρική πολιτική του εκδήλωση με θέμα: «Μια χώρα σε μετάβαση – Αγωνιζόμενοι για μια άλλη Ελλάδα» και στην οποία μίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Σακοράφα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και Ρούντι Ρινάλντι εκ μέρους της ΚΟΕ.
Η συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, ανέδειξε και επιβεβαίωσε το κλίμα πολυδιάστατου και γόνιμου προβληματισμού που επικρατεί στην κοινωνία, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και τις δυνατότητες που ανοίγονται.
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Λουκάς Αξελός, έκαναν παρεμβάσεις και πλούτισαν τον προβληματισμό αναδεικνύοντας ιδιαίτερες πτυχές της πραγματικότητας, ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, οι πανεπιστημιακοί Σία Αναγνωστοπούλου και Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Μίχος, η ιστορικός-σκηνοθέτις Έλενα Πατρικίου, καθώς και ο αναλυτής-προγραμματιστής Γιάννης Φούντας.
Το πρόγραμμα της τελευταίας μέρας του φεστιβάλ έκλεισε με τις συναυλίες του Σπύρου Γραμμένου, του Πάνου Μουζουράκη, του Ζακ Στεφάνου και του Ψαρογιώργη ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι την ίδια μέρα παίχτηκε και το παιδικό κουκλοθέατρο «Ο Μορμόλης» με ιδιαίτερη συμμετοχή από τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ.

Ν.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!