Αποσπάσματα από κείμενο της Πρωτοβουλίας Αριστερών Πολιτών 6ου Διαμερίσματος Αθήνς για το Μεταναστευτικό.

…] Ως αριστεροί πολίτες αυτής της χώρας θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία µας για τις διαστάσεις που έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, το μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα µας µε τους χειρισµούς της κυβέρνησης πρωτίστως, αλλά και της Ε.Ε., που ωθεί τη χώρα µας να γίνει το Γκουαντάναµο της Ευρώπης. Παράλληλα, µας ανησυχεί και το γεγονός ότι οδηγούνται, τελικά, λαϊκά στρώµατα που είναι παραδοσιακοί σύµµαχοι της Αριστεράς, σε σύγχυση, αποπροσανατολισµό και καθίστανται µε τις άστοχες ενέργειες και αντιρατσιστικών οργανώσεων εύκολο θύµα του φασισµού και του εθνικισµού. […]
Όταν η µετανάστευση είναι αθρόα, τότε το περίσσευµα των ξένων εργατών που δεν βρίσκει απασχόληση έχει να επιλέξει ανάµεσα στην εξαθλίωση και τα εγκληµατικά κυκλώµατα, κάτι που παρατηρούµε έντονα να συµβαίνει τα τελευταία χρόνια στο κέντρο και στις από χρόνια υποβαθµισµένες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Αυτή, όµως, η κατάσταση ουσιαστικά διαµορφώνει δύο κοινωνίες εγκλωβισµένων, αυτούς -Έλληνες και ξένους- που έχουν µια δουλειά και είχαν µέχρι τώρα µια στοιχειωδώς «αξιοπρεπή» διαβίωση και βλέπουν την περιοχή τους να κατρακυλάει στην εξαθλίωση και την ανασφάλεια, λόγω εγκληµατικότητας και αυτούς από τους εισερχόµενους στους οποίους τα δουλεµπορικά κυκλώµατα είχαν υποσχεθεί τον παράδεισο και βρίσκονται στην κόλαση, αφού ούτε δουλειές βρίσκουν, ούτε πολιτικά δικαιώµατα έχουν, ενώ παράλληλα πλήττονται και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώµατα και η αξιοπρέπειά τους, καθώς αναγκάζονται συχνά να γίνουν όµηροι της µαφίας ή να υφίστανται τους κάθε είδους προπηλακισµούς είτε από τους κατασταλτικούς µηχανισµούς του κράτους, είτε από τις ακροδεξιές/φασιστικές συµµορίες.
Λίγο µετά τις εκλογές, ο επικεφαλής φασιστικής οργάνωσης που απέκτησε πρόσφατα και έδρα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο σε δηλώσεις του υποστήριξε κυνικότατα ότι «αποδείχτηκε ότι όταν τα πράγµατα έξω πάνε άσχηµα, εµείς θα πηγαίνουµε καλά!». Αυτό, πρακτικά, σηµαίνει ότι οι φασίστες επιδιώκουν την ενίσχυση της εξαθλίωσης. Συγχρόνως, δε, εκµεταλλευόµενοι τη συσσώρευση των προβληµάτων που προκαλούνται από τη ραγδαία γκετοποίηση και περαιτέρω υποβάθµιση γειτονιών της Αθήνας και του Πειραιά, στρέφουν την οργή τού κόσµου αντί για την κυβέρνηση και τα µέτρα που έχει υιοθετήσει µε την υπογραφή του Μνηµονίου και του Κανονισµού ∆ουβλίνο 2 της Ε.Ε. στους ίδιους τους µετανάστες. Επιδιώκουν να αποκοµίζουν πολιτικά οφέλη, ωθώντας λαϊκά, κυρίως, στρώµατα προς τη φασιστική τους ιδεολογία, αποπροσανατολίζοντας τα στρώµατα αυτά ως προς τη διαµόρφωση των διεκδικήσεών τους, είτε πρακτικά-οικονοµικά οφέλη εµφανιζόµενοι ως σωτήρες µιας περιοχής µε τη µορφή περιπολιών και αποκοµίζοντας µίζες από τους καταστηµατάρχες και τους κατοίκους.
Σε τέτοιες συνθήκες, ο φαύλος κύκλος της βίας ενισχύεται και πλέον οι συγκρούσεις φασιστών (µερίδας Ελλήνων και «βολεµένων» στοιχειωδώς µεταναστών) εναντίον «παριών» µεταναστών, και «παριών» µεταναστών µεταξύ τους, µε βάση τις διαφορετικές εθνότητες, φυλές ή θρησκευτικά δόγµατα, αλλά και συγκρούσεις µεταξύ των εγκληµατικών συµµοριών γίνονται καθηµερινό φαινόµενο και οι περιοχές εξελίσσονται σε γκέτο εξαθλίωσης, εγκληµατικότητας και φασιστικής βίας και τροµοκρατίας. […]
Συμπερασματικά προτείνουμε στα αριστερά κόμματα της Ελλάδας να συζητήσουν µε τις μεταναστευτικές οργανώσεις για τη διεξαγωγή μιας καμπάνιας, ώστε να µη φεύγουν από τις χώρες τους άνθρωποι εξαπατημένοι από τα δουλεμπορικά κυκλώματα και σε συνεργασία µε τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να γίνει µια πανευρωπαϊκή καµπάνια για την οικονοµική ενίσχυση των χωρών του Τρίτου Κόσμου µέσω φορολόγησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που, σε μεγάλο βαθµό, ευθύνεται για την οικονοµική εκµετάλλευση εδώ και αιώνες των χωρών αυτών. Συγχρόνως να απαιτηθεί να πάψουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίζουν δικτατορικά καθεστώτα στις χώρες αυτές που αποµυζούν τους λαούς τους, σε όφελος ξένων πολυεθνικών εταιριών και του διεθνούς χρηµατοπιστωτικού κεφαλαίου. Τέλος, αναφορικά µε το θέµα των προσφύγων και ειδικά το µεγάλο αριθµό προσφύγων που δέχεται κάθε µήνα η χώρα µας από το Αφγανιστάν, είναι σαφές ότι πρέπει να τους αποδοθεί το άσυλο και παράλληλα να βοηθηθούν ώστε να μετακινηθούν προς τις χώρες εκείνες (ΗΠΑ και Ευρώπη) που φέρουν το κύριο βάρος των ιμπεριαλιστικών πολέµων που διεξάγονται στις χώρες τους.
Παράλληλα, στη χώρα µας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το σύνθηµα για επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τον ιμπεριαλιστικό πόλεµο που διεξάγεται στο Αφγανιστάν, αλλιώς είναι σαφές για τον πολύπαθο λαό αυτής της χώρας ότι αποτελούµε εχθρική για την εθνική του ανεξαρτησία χώρα.
Όσον αφορά, εξάλλου, µετανάστες που δουλεύουν και ζουν χρόνια στη χώρα µας, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουν την άδεια παραµονής. Για τους υπόλοιπους, θεωρούµε ότι πρέπει να βρεθεί µια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβληµα και η Ε.Ε να πάψει να χρησιμοποιεί τη χώρα µας σαν «χωματερή» ανθρώπινων ψυχών.
Για όσους, πάντως, παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα (ναρκωτικά, πορνεία, κλοπές, ληστείες) δεν υπάρχει άλλη λύση από την απέλαση. Με αφορμή, δε, τα τελευταία δραματικά γεγονότα µε τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, απευθύνουμε έκκληση για µια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και, παράλληλα, επισημαίνουνε τους σοβαρούς κινδύνους από µια επιχειρουμένη πόλωση της ελληνικής κοινωνίας γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα και την ποινικοποίηση του ίδιου του προβλήματος. […]

Πρωτοβουλία Αριστερών Πολιτών
6ου Διαμερίσματος Αθήνας για το Μεταναστευτικό

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!