Χαλάνδρι, σωτήριον έτος 2010. Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Μετά τον Άγιο Παντελεήμονα, τις ακροδεξιές συμμορίες στους Αμπελοκήπους, τις ομάδες κρούσης στα σχολεία, ο Δήμος Χαλανδρίου πήρε τη σκυτάλη και αποφάσισε να εφαρμόσει νέες μεθόδους παιδαγωγικής, σε πιο… τρυφερές ηλικίες.
Έτσι, θεωρώντας πως πρέπει να τιμήσει το δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά ανάρτησε δαφνοστεφανωμένες φωτογραφίες του σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου(!)

Το απίστευτο γεγονός είδε το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία της δημοτικής κίνησης Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου:
«…Δεν γνωρίζουμε ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος αποφάσισε ότι αυτό που λείπει από τα 2-3,5 ετών βρέφη που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, είναι η αλήστου μνήμης Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση(ΕΗΔ)… Ίσως, βέβαια, το γνωρίζει ο γνωστός, απόστρατος αξιωματικός, αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος των παιδικών σταθμών που, από ό,τι φαίνεται, συνεχίζει να τους διοικεί…».
…Το γεγονός μού έφερε στο μυαλό μια παλιά ιστορία: Λίγο μετά τη μεταπολίτευση ένας καθηγητής από το σχολείο μου, ο Γεράσιμος Βανδώρος, ανέλαβε την ομιλία για την 28η Οκτωβρίου. Γεμάτοι συγκίνηση ακούσαμε τον καθηγητή μας να λέει πως το «Όχι» το είπε ο Λαός και όχι ο Μεταξάς, όπως επέμενε χρόνια και χρόνια η ιστορία του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους…
Την επόμενη μέρα το γεγονός πέρασε στην πρώτη σελίδα του Ελεύθερου Κόσμου «Κομμουνιστική Προπαγάνδα σε σχολεία». Ζητούσαν την «κεφαλήν επί πίνακι» του τολμηρού καθηγητή. Το σχολείο αποφάσισε να τον απομακρύνει… προσωρινά, μετά και από παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.
Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τους μαθητές. Την άλλη μέρα ούτε ένας δεν μπήκε σε τάξη! Δηλώσαμε πως θα παραμέναμε έξω, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση. Η μαζική και αποφασιστική αντίδραση έφερε πίσω τον καθηγητή!
Σήμερα, υπό καθεστώς τρόικας, η ιστορία ξαναγράφεται σε όλα τα επίπεδα. Θύματα και θύτες εξισώνονται… Δεν γνωρίζω, πραγματικά, τι θα έκαναν σήμερα οι μαθητές, θύματα μιας ανελέητης προπαγάνδας που αρχίζει πλέον από τον… παιδικό σταθμό. Γνωρίζω, όμως, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ενεργοί πολίτες και ευαίσθητοι γονείς που αντιδρούν στο σκοτάδι που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να μας επιβάλλουν.
Αυτή την Κυριακή στο Χαλάνδρι και παντού ψηφίζουμε και γι’ αυτό: Για να μη νικήσει η λήθη τη μνήμη. Γιατί ξέρουμε καλά πως, πράγματι, «όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν. Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον!»

Κώστας Στοφόρος
(υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!