Εθελούσια με παγίδες από την Olympic Handling

Με διάφορα ευφάνταστα εργασιακά κόλπα επιχειρούν να ολοκληρώσουν το «γάμο» που τέλεσαν με την ανοχή των ευρωπαϊκών Αρχών, η Αegean με την Olympic, σε ένα παιχνίδι όπου πλέον «παίζει» και η ευνοηθείσα Goldair, που προσφάτως ανέλαβε τη διαχείριση της επίγειας εξυπηρέτησης σε 11 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία έως σήμερα διαχειριζόταν η Olympic Handling.
Όπως καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΔΑΑ μέσω του Συνδικάτου Εργαζομένων τους, δεν φτάνει που οι Διοικήσεις των συγχωνευμένων εταιριών αξιοποιούν όλους τους νόμους του Μνημονίου για να ξεφορτωθούν το προσωπικό, που υποτίθεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία τους υποχρεώνει να συνεχίσουν να απασχολούν, αλλά κοροϊδεύουν και την κοινή γνώμη με αβανταδόρικα δημοσιεύματα στα οποία παρουσιάζονται ως σωτήρες της εργασίας εταιρίες όπως η Goldair Handling που είναι η πλέον ωφελημένη από την διάλυση της Olympic, αφού αναλαμβάνει ένα μεγάλο φιλέτο περιφερειακών αεροδρομίων. Τα «πυρά» του Σωματείου συγκέντρωσε δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο είχε προκύψει από δελτίο Τύπου της Goldair, και στο οποίο αναφερόταν χαρακτηριστικά πως η συνεργασία Goldair-Olympic φέρνει νέες θέσεις εργασίας (270 το σύνολο πανελλαδικά), σε μια εποχή μάλιστα υψηλής ανεργίας.
Ο αναπλ. γραμματέας του ΣΕΕ-ΔΑΑ, Δημήτρης Μπόζας, μιλώντας στον Δρόμο, εξήγησε ότι «εάν ήθελαν οι διοικήσεις των εταιριών να τηρήσουν το νόμο θα έπρεπε, όπως τις υποχρεώνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να συνεχίσουν με όλο το προσωπικό του προκατόχου τους παρόχου υπηρεσιών. Ωστόσο, η Goldair μόνο αυτό δεν έκανε. Προσέλαβε επιλεκτικά κάποιους από τους αποχωρήσαντες από την Olympic με νέες χαμηλότερες συμβάσεις και χειρότερους όρους εργασίας, χωρίς να έχει απευθύνει συνολικό κάλεσμα στους εργαζόμενους της Olympic Handling. Αντ’ αυτού εμφανίζεται από τα Μedia και ως υπερασπιστής της εργασίας».
Όσο για την κατάσταση στην Olympic Handling, το συνδικάτο καταγγέλλει μια απολύτως αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά της διοίκησης που εξήγγειλε Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου από 3 έως 11 Δεκέμβρη, τάζοντας σε όσους συμμετείχαν 7 μισθούς και 500 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί. Το συνδικάτο επισημαίνει προς τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα, καθώς «αφενός οφείλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία σε τέτοιες δύσκολες περιόδους», αφετέρου -όπως μας εξηγεί ο Δ. Μπόζας- «τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν νόμιμη αποζημίωση, ύστερα από καταγγελία εργασίας, άρα όσοι τα λάβουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια δυσβάσταχτη γι’ αυτούς φορολογία, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε σε Ταμείο Ανεργίας, καθώς ουσιαστικά θα έχουν παραιτηθεί». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «είχαμε από το καλοκαίρι προειδοποιήσει ότι αυτόν τον τρόπο θα επέλεγαν για να ξεμπερδεύουν με τις εταιρίες της Olympic. Απλώς στη Handling εκμεταλλεύτηκαν την απουσία σωματείου, ενώ στην Olympic Catering δυσκολεύονται ακόμη, λόγω της αντίστασης του επιχειρησιακού σωματείου».
Το συνδικάτο έχει ενημερώσει πλήρως το υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλεί μαζί με την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας να προσέλθουν στους χώρους του Αεροδρομίου για να διαπιστώσουν τις εργασιακές αυθαιρεσίες που γίνονται και να παρέμβουν. Τα μέλη του ΣΕΕ-ΔΑΑ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες με όποιον τρόπο διαθέτουν  (διαμαρτυρίες ή παραστάσεις σε υπουργεία και φορείς) να κοινοποιούν τα όσα αντεργατικά και αντικοινωνικά συμβαίνουν στον ΔΑΑ.

Μπ.Ν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!