Αρχική στήλες εν τέλει Μετά τις εκλογές τι;

Μετά τις εκλογές τι;

Της Δέσποινας Σπανού* 
Προκηρύχτηκαν ήδη εκλογές των οποίων το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και για αυτό το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο. Η πρώτη χώρα που εφαρμόστηκαν τα πρωτοφανή σε σκληρότητα μέτρα λιτότητας, που βρίσκεται ουσιαστικά υπό επιτροπεία από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ), διεξάγει εκλογές και ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με βάση τα κόμματα που θα επιλέξει όχι μόνο αν εγκρίνει αυτή τη πολιτική αλλά και με ποιο τρόπο θα βγει από την κρίση.

Σιγά-σιγά προετοιμάζεται το κλίμα. Ήδη οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ που τις στηρίζουν προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου για το αύριο, σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι πολιτικές τους. Ήδη βαρβαρίζουν τον ελληνικό λαό ότι δύο είναι οι λύσεις: η ευρωπαϊκή, η παραμονή στην Ε.Ε. και στο ευρώ που αποτελεί παράγοντα ευημερίας(;) και η άλλη που είναι η έξοδος από το ευρώ, η καταστροφή, ο όλεθρος.
Εκείνοι, δηλαδή, που προώθησαν και υλοποίησαν αυτά τα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού χρησιμοποιώντας τον τρόμο, την ενοχή και τον κοινωνικό αυτοματισμό προσπαθούν τώρα με τον ίδιο τρόπο να πετύχουν πολιτική επιβεβαίωση αλλά και συνέχιση των επιλογών τους.
Στην προεκλογική εκστρατεία, που θα διεξαχθεί μέσω τηλεόρασης, θα κυριαρχήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, υπερτονίζοντας το «χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί» αν καταψηφιστούν οι μνημονιακές δυνάμεις τις οποίες θα προσπαθήσουν να στηρίξουν με κάθε τρόπο. Είδαμε τι έγινε με το ΛΑΟΣ. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη αφού ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, αφού συνέβαλε τα μέγιστα για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου προσπαθεί τώρα να αποστασιοποιηθεί για να πετύχει την κοινοβουλευτική του επιβίωση. Στην προσπάθειά του αυτή ενισχύεται από τους κυρίαρχους κύκλους, οι οποίοι από ό,τι φαίνεται θέλουν το ΛΑΟΣ στη Βουλή. Η ένταξη του Γιώργου Κύρτσου το αποδεικνύει.
Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε να δούμε τα πάντα. Μεθοδεύσεις, προσπάθεια τρομοκράτησης, ακόμα και προβοκάτσιες. Το θέμα είναι πώς θα απαντήσει ο ελληνικός λαός.
Ο ελληνικός λαός που είδε το εισόδημά του να εκμηδενίζεται, τη δουλειά του να χάνεται, τη ζωή του να διαλύεται, τι απάντηση θα δώσει με την ψήφο του σε όλα αυτά;
Θα ξεχάσει το 1.300.000 ανέργους που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο;
Την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;
Την ουσιαστική κατάργηση του Συντάγματος και την καταπάτηση κάθε εργασιακού, ασφαλιστικού, κοινωνικού δικαιώματος;
Τη μείωση των μισθών (όχι των τιμών) στα επίπεδα της Βουλγαρίας;
Θα ξεχάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τη μείωση των μισθών τους, την εφεδρεία αλλά και τις επερχόμενες 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο;
Θα εξαπατηθούν για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση και τον κ. Ρέππα που άλλα έχει υπογράψει στο Mνημόνιο και άλλα λέει προεκλογικά;
Σήμερα ο ελληνικός λαός έχει εμπειρία, έχει και γνώση.
Σήμερα ουδείς δικαιούται να δηλώσει άγνοια ή να έχει την ψευδαίσθηση ότι θα σωθεί μόνος του.
Σήμερα, ουδείς μπορεί να δηλώσει ότι είναι αθώος ή και αμέτοχος ενώ γύρω του μαίνεται αυτή η θύελλα της πιο άγριας κοινωνικής λεηλασίας.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την εμπειρία που έχουμε αλλά και με τη γνώση αυτών που θα συμβούν αν τους αφήσουμε (ήδη προετοιμάζονται νέα μέτρα τον Ιούνιο) καλούμαστε στις κάλπες.
Οι εκλογές, βεβαίως, δεν είναι το παν. Η ανάπτυξη αγώνων αποτελεί ένα βασικό τομέα απόκρουσης αυτών των πολιτικών. Βασικός τομέας, όμως, είναι και ο ίδιος ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων. Έχει μεγάλη σημασία επομένως ποιες πολιτικές δυνάμεις θα ενισχυθούν και ποιες θα απαξιωθούν.
Οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί ανεξαρτήτως του τι είχαν κάνει τις άλλες φορές, καλούνται να αποφασίσουν εντελώς διαφορετικά σήμερα. Εάν δεν αλλάξει ο πολιτικός χάρτης σημαίνει ότι επικροτούμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον μας.
Στις επόμενες εκλογές, που θα είναι oι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, θα δώσουμε και την πιο κρίσιμη απάντηση.

* Η Δέσποινα Σπανού είναι μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ

Σχόλια

Exit mobile version