Αβεβαιότητα για τους 330 εργαζόμενους της Fulgor

Την απόλυτη αβεβαιότητα για το επαγγελματικό τους μέλλον αντιμετωπίζουν οι εναπομείναντες 330 εργαζόμενοι στην κορινθιακή εταιρία παραγωγής καλωδίων Fulgor, η οποία, προφασιζόμενη έντονα προβλήματα ρευστότητας και έλλειψης παραγγελιών, έβγαλε, από τις αρχές Μαΐου, σε αναγκαστική διαθεσιμότητα 64 εργαζόμενους. Η εταιρία, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου παραγωγής-εμπορίας καλωδίων στη χώρα, με κέρδη που στους δυο τελευταίους ισολογισμούς άγγιζαν τα 9,5 εκατ. ευρώ, από τις αρχές του έτους έχει προχωρήσει σε απολύσεις (με βάση το «νόμιμο» μηνιαίο όριο του 2%), παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της σε τριμερή συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί προ διμήνου στο υπουργείο Εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι της εταιρίας, σε συντονισμό με το τοπικό Εργατικό Κέντρο (Ε.Κ.), προχώρησαν σε κινητοποιήσεις από τις αρχές του έτους. Η εταιρία δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις ή εργασιακές αλλαγές, αλλά ψεύδεται», λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κορίνθου, Κ. Μαλανδρένης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, «επικρατεί τεράστια ανασφάλεια στις τάξεις των εργαζομένων, που ακούν φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν έργο να παράξουν καθημερινά». Το κλίμα αυτό μας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Fulgor, Π. Αρχοντάκος, ο οποίος τόνισε: «Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι τηρούμε στάση αναμονής έως το τέλος Μαΐου, για να δούμε αν θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα πιθανής εξαγοράς ή εισόδου νέου μετόχου», ώστε να συντονίσουν κατόπιν τη δράση τους. Ο Κ. Μαλανδρένης κάνει λόγο για μια «περίεργη κατάσταση από πλευράς Fulgor, που υποσκάπτει το όνομά της», αφού, αν και αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις, αδυνατεί να δανειοδοτηθεί για να αγοράσει πρώτη ύλη, διώχνοντας έτσι παραγγελίες, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι την έχουν συνδράμει οικονομικά άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου (Βιοχάλκο, ΑΒΒ).

Οι φήμες, πάντως, των τελευταίων ημερών, ότι η εταιρία εξαγοράστηκε, δεν επιβεβαιώνονται. Το Ε.Κ. Κορίνθου δείχνει να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, προτείνοντάς τους ως μορφή πάλης ακόμη και την κατάληψη του εργοστασίου, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί την αποβιομηχάνιση, αφήνοντας δεκάδες ανέργους, οι οποίοι μετατρέπονται μαζικά σε μακροχρόνια άνεργοι.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!