Της Ξένιας Πηρούνια. Μπορεί η Κυβέρνηση να δηλώνει απτόητη από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων αλλά οι τελευταίοι, δικαιωμένοι πλέον και από το ειρηνοδικείο, δεν υποχωρούν. Κι ο τοίχος στο Σύνταγμα γράφει ακόμα ΚΕΡΑΤΕΑ-ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ 1-0.

Στην Κερατέα αυτές τις μέρες οι κάτοικοι δεν εύχονται «Καλά Χριστούγεννα» αλλά «Καλό Πάσχα», διαβεβαιώνοντας την κυβέρνηση, τους εργολάβους και τα ΜΑΤ πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τα μπλόκα αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για την κατασκευή ΧΥΤΑ  στο χώρο του Οβριοκάστρου. Είκοσι μέρες τώρα παραμένουν στα οδοφράγματα και συγκρούονται με τα ΜΑΤ τα οποία έχουν εντολή να αποκλείσουν την περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο και να στείλουν τους κατοίκους σπίτι τους. Η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ, ο Δήμος και οι κάτοικοι διοργανώνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ενώ έχει συγκροτηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης και υποστήριξης από περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιτροπές περιοχών με παρόμοια προβλήματα, κόμματα, συλλόγους και τους γύρω Δήμους.

 

«Γίνεται ο κόσμος μια πύρινη γροθιά»

Την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη πάνω από 3000 άτομα συρρέουν στην Αθηνών Λαυρίου στη συναυλία διαμαρτυρίας που οργανώνει ο Δήμος και η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ. Συμμετέχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Στάθης Δρογώσης, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Ζακ Στεφάνου, οι Χατζηφραγκέτα και πολλοί άλλοι. Ο στιχουργός Ισαάκ Σούσης διαβάζει ένα μήνυμα συμπαράστασης των καλλιτεχνών κατά του μνημονίου στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ενώ ο Σπύρος Γραμμένος είπε πως «όσο θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε σκουπίδια, τα σκουπίδια θα ‘ρχονται σπίτι μας».Οι μαθητές της Κερατέας ανεβαίνουν στη σκηνή για να τα ψάλλουν χριστουγεννιάτικα στα ΜΑΤ με πρωτότυπους στίχους «Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού/ και μολότοφ ρίχνουμε, ντου από παντού/ τρίγωνα κάλαντα μες’την καλαμιά/ εδώ θα΄στε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά! / Ξύλο δυνατό, θα πέσει γιορτινό/ Πέτρες θα σας έρθουν απ΄τον ουρανό/ Μες την σιγαλιά, ανάβει η φωτιά/ Και γίνεται ο κόσμος μια πύρινη γροθιά! Μέσα στο κλίμα οργής αλλά και αισιοδοξίας ο Δήμαρχος, Σταύρος Ιατρού δήλωσε πως «δεν θέλουμε απλά να μην έρθουν τα σκουπίδια, αλλά να μη μας αντιμετωπίζουν και σαν σκουπίδια». Ο νέος δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής δήλωσε πως «η σπίθα που άναψε εδώ θα γίνει φλόγα. Είμαστε ενωμένοι όλοι μια γροθιά. Αυτό είναι που φοβούνται. Ο ψευτοτσαμπουκάς αυτής της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει».

 

Ρεβεγιόν με δακρυγόνα

Την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία αρχαιολόγων από την Β’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανέβηκε, με τη συνοδεία της αστυνομίας, για να διενεργήσει αυτοψία στο χώρο. Το ίδιο βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή και ο Δήμος καλούν σε χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στα μπλόκα με μεζέδες, κρασί, γλυκά και… μπόλικο πείσμα. Ανήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο, κάτοικοι της περιοχής μαζί με τον Δήμαρχο επιχειρούν να ανέβουν στο χώρο. Ισχυρή ομάδα των ΜΑΤ τους υποδέχεται με δακρυγόνα και τελικά μόνο ο δήμαρχος καταφέρνει να φτάσει στο Οβριόκαστρο. Το ίδιο βράδυ η θεατρική ομάδα «Τσιριτσάντσουλες» παρουσίασε το έργο του Ντάριο Φο «Μίστερο Μπούφο»,  η μια πράξη του οποίου εξιστορεί την αρπαγή της γης ενός φτωχού χωρικού από τους δεσποτάδες του Μεσαίωνα.

Την Κυριακή 26 Δεκέμβρη για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι απωθούνται με υπερβολική χρήση δακρυγόνων στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν  τον χώρο που προγραμματίζεται ο ΧΥΤΑ. Κατά δήλωση του Δήμαρχου «Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ανεβήκαμε στο βουνό εκεί που πήγανε τα μηχανήματα. Έπεσαν τόσες πολλές κροτίδες και χημικά, που έπιασε φωτιά και ο δήμος έκανε καταγγελία. Έγινε πραγματικά μία μάχη».

Άλλη αντιπροσωπεία περίπου 300 κατοίκων απέκλεισε συμβολικά για μια περίπου ώρα το δρόμο που οδηγεί στις αφίξεις του Ελ. Βενιζέλος κρατώντας πανό που έγραφε στα αγγλικά «Κερατέα – Αττική: Μπορείτε να φανταστείτε τόνους σκουπιδιών στην Ακρόπολη; Γιατί στο Οβριόκαστρο;». Το ίδιο βράδυ το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» του Δήμου Κερατέας παρουσίασε σκηνές από το έργο «Σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη και καταχειροκροτείται από τον κόσμο.

 

Δικαίωση των κατοίκων στο Ειρηνοδικείο

Την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη το Ειρηνοδικείο Λαυρίου εξέδωσε απόφαση – καταπέλτη εναντίων των εργολάβων, αναγνωρίζοντας το δίκιο του Δήμου και απαγορεύοντας την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στην περιοχή μέχρι να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας,  να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ’ων ανάδοχοι αυτού του έργου, να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό και  να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.  Ζήτησε δε οι κάτοικοι να μην εμποδίζονται από την πρόσβαση στις περιουσίες τους.
Μετά την απόφαση αυτή ο Δήμαρχος  Κερατέας, Σταύρος Ιατρού δήλωσε μεταξύ άλλων πως «και σήμερα αποδείχθηκε περίτρανα πως σε αυτή την ιστορία είναι παράνομο το κράτος και όλοι εμείς εδώ προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την νομιμότητα. Ζητάμε να αποχωρήσουν αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις και να σταματήσουν όλα αυτά τα επεισόδια πριν γίνουμε μάρτυρές χειρότερων κακών. Όσο και αν προσπαθούν δε θα τα καταφέρουν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να γίνει έναρξη εργασιών στο Οβριόκαστρο που θα παραμείνει αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνουν τη θέση τους. Κάνω και αυτή τη στιγμή έκκληση να αντιληφθούν το σφάλμα στο οποίο έχουν υποπέσει και να φύγουν από το τόπο μας. Δε θα είμαστε υπεύθυνοι για ότι συμβεί.»

 

Παρά την τελεσίδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου και την κοινοποίησή της στον επικεφαλής των ΜΑΤ , οι δυνάμεις παρέμεναν στο σημείο μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης απαγορεύοντας στους κατοίκους να φτάσουν στις περιουσίες τους.

Μηνύματα συμπαράστασης

Όσο περνούν οι μέρες τα κείμενα συμπαράστασης από επιτροπές κατοίκων, φορείς, οργανώσεις και κόμματα πληθαίνουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας και οι κάτοικοι της Λευκίμμης στο κείμενο συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Κερατέας καταγγέλλουν «τις αστυνομικές δυνάμεις για τη βαρβαρότητα με την οποία έδρασαν , χτυπώντας αδιάκριτα τους κατοίκους της Κερατέας , όπως και στην περίπτωση της Λευκίμμης, που είχε σαν αποτέλεσμα να θρηνήσουμε και μία νεκρή.»

Μεταξύ άλλων συμπληρώνουν «Η Λευκίμμη, το Καρβουνάρι, το Γραμματικό, το Ελληνικό Ιωαννίνων, η Νάξος , η Κερατέα και άλλες περιοχές σ’ όλη την Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς και την ανικανότητα της πολιτείας να διαχειριστεί το πρόβλημα των Στερεών Αποβλήτων, με σύγχρονες και βιώσιμες μεθόδους, που θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων μελετητών και εργολάβων, παραβιάζοντας βασικές αρχές κατασκευής τέτοιων έργων.»

 

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχουν αποστείλει ακόμα η Κοινότητα Βαρνάβα, η Επιτροπή Γραμματικού κατά του ΧΥΤΑ, οι Επιτροπές Αμαρουσίου-Πεύκης ενάντια στα διόδια ανάμεσα σε πλήθος άλλων μηνυμάτων από οργανώσεις και επιτροπές.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!