Επτά οι υποψήφιοι έπειτα από επιλογή της ιστοσελίδας Public Eye Awards

Τα Βραβεία Public Eye (Δημόσιο Μάτι) δίνονται κάθε χρόνο ανταγωνιστικά προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Νταβός της Ελβετίας. Διοργανώνονται από το 2000, με σκοπό να υπενθυμίσουν στον εταιρικό κόσμο ότι οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές του παραβάσεις, έχουν συνέπειες, όχι μόνο στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, αλλά και στη φήμη των εταιριών.

Επιμέλεια: Ηλίας Σταθάτος

Shell: Ο εφιάλτης της Αρκτικής

Τζίρος: 470 δισ. δολάρια
Κέρδη: 30,9 δισ. δολάρια
Απασχολούμενοι: 90.000
Η βρετανο-ολλανδική Shell είναι η πρώτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές που επεκτείνεται στο ευαίσθητο και απειλούμενο σύστημα της Αρκτικής. Η ειρωνεία είναι ότι οι γεωτρήσεις στην Αρκτική έγιναν εφικτές χάρη στο λιώσιμο των πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα. Η εταιρία παραδέχεται ότι οι τεχνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις ακόμη και των ερευνητικών γεωτρήσεων εκεί «είναι τεράστιες». Η Shell λειτουργεί τη βαθύτερη υποθαλάσσια γεώτρηση βάθους μεγαλύτερου του ενός μιλίου στον Κόλπο του Μεξικού. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής κοιτασμάτων πισσώδους άμμου, κυρίως στα αρκτικά δάση του Καναδά όπου βρίσκεται το 29% των αποθεμάτων της, μορφή κοιτασμάτων με τη δυσμενέστερη περιβαλλοντική επίπτωση στην εκμετάλλευσή τους. Τέλος, έχει προκαλέσει σημαντική καταστροφή στο Δέλτα του Νίγηρα. Όταν πρόκειται για αμφιλεγόμενες, ριψοκίνδυνες και ρυπογόνες επενδύσεις πετρελαίου, η Shell είναι πάντα εκεί…

Goldman Sachs: Το βαμπίρ των αγορών

Τζίρος: 28.811 δισ. δολάρια
Κέρδη: 4,42 δισ. δολάρια
Απασχολούμενοι: 33.300
Η αμερικανική τράπεζα είναι το ζόμπι του χρηματιστικού κεφαλαίου, καθώς δεν αφήνει καμία κρίση να πάει χαμένη. Είτε πρόκειται για φούσκα στεγαστικών δανείων, είτε την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα ή για την κρίση της Ευρωζώνης, η τράπεζα θα βγάλει καλά λεφτά. Η Goldman Sachs ενέχεται περισσότερο από κάθε άλλη τράπεζα στις μεθοδεύσεις που στο τέλος κατέστρεψαν την Ελλάδα. Μέχρι τώρα το κέρδος της από την κρίση της Ευρωζώνης ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα θα της χρωστά 400 εκατομμύρια το χρόνο μέχρι το 2037. Η τράπεζα διαθέτει ένα σκοτεινό και πολυπλόκαμο δίκτυο φίλων σε υψηλές θέσεις, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν και Χένρι Πόλσον και άλλοι πολλοί. Οι κυβερνήσεις πάνε κι έρχονται, η Goldman Sachs μένει. Είναι κάτι παραπάνω από τράπεζα. Με περιουσιακά στοιχεία περισσότερα από 700 δισ. ευρώ, ή δύο φορές τον Προϋπολογισμό της Γαλλίας, έχει μετατρέψει τον πλανήτη σε ένα τεράστιο καζίνο.

G4S: Αναλαμβάνουμε τις βρόμικες δουλειές

Τζίρος: 7,5 δισ. λίρες Αγγλίας
Κέρδη: 0,53 δισ. λίρες Αγγλίας
Απασχολούμενοι: 657.000
Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στρατός στον κόσμο που στελεχώνεται και με πολλούς πρώην κατάδικους. Η βρετανική εταιρία υπηρεσιών ασφαλείας επιχειρεί σε 125 κράτη, όπως σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, και έχει εμπλακεί σε αναρίθμητες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης επανδρώνει σημεία ελέγχου, φυλακές, προστατεύει παράνομους Εβραϊκούς οικισμούς. «Κάθε φυλακισμένος μια πηγή κερδών, κάθε πρόσφυγας μια επιχειρηματική ευκαιρία». Ιδιωτικοποίηση του πολέμου και απελευθέρωση της καταστολής από κανόνες και τον όποιο δημοκρατικό έλεγχο…

Repower: Ο Νονός των μεγαβάτ

Τζίρος: 2,52 δισ. ελβετικά φράγκα
Κέρδη: 54 εκ. ελβετικά φράγκα
Απασχολούμενοι: 732
Χέρι-χέρι με τη Μαφία; Η ελβετική εταιρία ενέργειας Repower σχεδιάζει την κατασκευή ενός γιγαντιαίου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνο, στην Καλαβρία της Ιταλίας, παρά την ενεργητική εναντίωση των κατοίκων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περιοχή βρίσκεται κάτω από την επιρροή της Ντραγκέτα που αποτελεί το ισχυρότερο εγκληματικό δίκτυο της χώρας, και τα ερωτήματα δεν αφορούν το αν υπήρξε δοσοληψία με τη Μαφία αλλά για το ύψος της προμήθειας που εικάζεται στο 4%…

Coal India: Κόλαση επί γης

Τζίρος: 11,36 δισ. δολάρια
Κέρδη: 2,69 δισ. δολάρια
Απασχολούμενοι: 350.000
Ελέγχοντας το 90% των ανθρακωρυχείων της Ινδίας, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κάρβουνου στον κόσμο. Αν ευοδωθούν τα σχέδιά της για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, η Ινδία θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ατμοσφαιρικών ρύπων. Κατέχει το ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων με 205 νεκρούς και 699 σοβαρά τραυματίες, μόνο για το 2010. Τα ανθρακωρυχεία της, που λειτουργούν συνήθως χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, επεκτείνουν την καταστροφή των δασών και δηλητηριάζουν τους βιότοπους μεγάλων εκτάσεων εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ιθαγενών μέχρι σήμερα στη εξορία και την εξαθλίωση.

Lonmin: Ματωμένη πλατίνα

Τζίρος: 2 δισ. δολάρια
Κέρδη: 311 εκατ. δολάρια
Απασχολούμενοι: 28.000
Οι μάνατζερ του τρίτου μεγαλύτερου εξορυκτικού ομίλου στη χώρα ζήτησαν από το υπουργείο Ορυκτού Πλούτου της Νότιας Αφρικής να λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» ενάντια στους απεργούς μεταλλωρύχους στο ορυχείο Μαρικάνα: 34 απεργοί εκτελέστηκαν από την αστυνομία και 78 τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα περισσότερα θύματα ήταν έτοιμα να παραδοθούν, καθώς η αστυνομία τους είχε ήδη επιτεθεί με πλαστικές σφαίρες. Την επόμενη ημέρα της σφαγής, η Lonmin απείλησε όλους τους χιλιάδες απεργούς πως θα απολυθούν αν δεν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Alstom: Εξαγοράζουμε το μέλλον

Τζίρος: 1 9,9 δισ. δολάρια
Κέρδη: 732 εκατ. δολάρια
Απασχολούμενοι: 93.500
Ο γαλλικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, εμπλέκεται σε σκάνδαλα δωροδοκίας σε όλο τον πλανήτη. Η συχνότητα είναι τέτοια που πρόκειται προφανώς για εταιρική στρατηγική.
Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αποκλείσει από προγράμματά της θυγατρικές της Alstom. Έχει καταδικαστεί ή ερευνηθεί για δωροδοκία σε Μεξικό, Ιταλία, Βραζιλία, Σλοβενία, Αυστραλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βρετανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Ελβετία, Τυνησία, Μαλαισία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!