Ούτε μια μέρα παραπάνω στη φυλακή…Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και νέα επιστολή του Μάριου Ζ. από τον Κορυδαλλό. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Εκκωφαντικό μήνυμα προς τη Κυβέρνηση έστειλαν την περασμένη Πέμπτη (15/4) χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα.

«Δεν μας τρομάζουν, μας εξοργίζουν», «Άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα» και «Κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ, Δεσμοφύλακες», ήταν μερικά μόνο από τα πανό που υπήρχαν στα προπύλαια και «Σαμπουάν, μπουρνούζι, μαλλακτικό, Προσέξτε μη βρεθούμε στο Κορυδαλλό» και «Πράσινα παπούτσια μπουρνούζι, ζαρντινιέρες, κι άμα αυτά δεν πιάσουν, ρίχνουνε και σφαίρες», ήταν κάποια από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Το κάλεσμα των συγκεντρώσεων ήταν πανελλαδικό και αυτό ακριβώς το έκανε και εντυπωσιακό. Το Καρλόβασι της Σάμου, τα Χανιά, η Καρδίτσα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Πάτρα, ο Βόλος, η Λιβαδειά, η Τρίπολη, η Άρτα, και οι Σέρρες ήταν μερικές μόνο από τις «εστίες διαδηλώσεων» για την απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα.

Κάλεσμα για τις συγκεντρώσεις είχαν απευθύνει αντιεξουσιαστικές κινήσεις, κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑΡ-νκΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΚΚΕ-μ-λ, κ.λπ.), νεολαίες κομμάτων, μεταξύ το οποίων και οι νέοι πράσινοι, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και πρωτοβουλίες του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το οποίο με ψήφισμά του εκτός της συμμετοχή στη συγκέντρωση της Αθήνας διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου στις 9 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την ίδια ημέρα το μεσημέρι (στις 12.00) συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε κατάληψη στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Αβέρωφ στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την πορεία από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΕΚ και αντιεξουσιαστές στο Ηράκλειο, η αστυνομία προχώρησε σε 4 συλλήψεις αντιεξουσιαστών, όταν αυτοί ζήτησαν να απομακρυνθούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν περικυκλώσει τη συγκέντρωση. Το βράδυ της Τετάρτης (14/4) αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν κατάληψη στο παγκρήτιο κανάλι TV CRETA και μετέδωσαν μήνυμά τους την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Νέα επιστολή από τον Κορυδαλλό

Με απόσπασμα από έργο του Τούρκου Κομμουνιστή ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ προλογίζει τη 3η επιστολή του από τις φυλακές του Κορυδαλλού όπου βρίσκεται για 5η εβδομάδα ο Μάριος Ζέρβας. «Μας αιχμαλώτισαν, μας έριξαν στη φυλακή, εμένα μέσα στα τείχη, εσένα έξω απ’ τα τείχη. Ασήμαντη υπόθεση η δική μας. Το χειρότερο είναι να κουβαλάει ο άνθρωπος τη φυλακή μέσα του: συνειδητά, ασύνειδα…Έτσι κατάντησαν τους περισσότερους ανθρώπους, τίμιους, καλούς, προκομένους ανθρώπους…».

Με τη νέα του επιστολή ο Μάριος, διατυπώνει την άποψή του για τις φυλακές: «Πώς μπορεί αυτό το τεχνητό περιβάλλον, το οποίο απομονώνει τον άνθρωπο, του τσακίζει κάθε ανάγκη για δημιουργία, τον απομακρύνει ακόμα και από τους δικούς του ανθρώπους και τον κάνει όλο και λιγότερο ταιριαστό στην κοινωνία, να τον βελτιώσει και να τον εντάξει; Ντροπή. Η φυλακή αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της κρατικής καταστολής». Επίσης, αναφέρεται στον αυταρχισμό του κράτους, σημειώνοντας ότι «η αντίδραση, η διαφωνία και η σκέψη γίνονται πλέον αδικήματα, αφού κάθε μορφή αντίστασης βίαια και μη, φαίνεται να τιμωρείται ως κάποιου είδους ασέβεια στο κράτος». Κλείνοντας στέλνει το μήνυμά του για την ελευθερία: «Ψάξε, συνέχισε να ρωτάς και μην τους εμπιστεύεσαι. Λευτεριά στην έκφραση, στο λόγο και στην πράξη. Λευτεριά σε όσους είναι μέσα και έξω απ’ τα κελιά».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!