Στην πρωτοπορία πάντα ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, άνοιξε το δρόμο της εφαρμογής στον ιδιωτικό τομέα των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και το δεύτερο σκέλος του που ετοιμάζεται να αποδεχτεί η κυβέρνηση.
Η πρόταση που έκανε η εργοδοσία στους εκπροσώπους των εργαζομένων ήταν σαφής: να δεχτούν να μην πληρωθούν φέτος δυο μισθούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις τα επόμενα δυο χρόνια. Η συνάντηση έγινε μετά τις «διαρροές» για σχέδιο απολύσεων 150 διοικητικών υπαλλήλων, για τις οποίες η διοίκηση του οργανισμού δεν πήρε καμία θέση.

Η πρόταση του ΔΟΛ σημαίνει εφαρμογή, στην ουσία, της περικοπής 13ου και 14ου μισθού, όπως ακριβώς επιτάσσει το Μνημόνιο, αλλά και υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που ζητά να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων. Η τακτική του Στ. Ψυχάρη να επιζητά τη συναίνεση των δημοσιογραφικών ενώσεων σκόνταψε στην ενωτική αντίδραση των εργαζομένων, που συγκάλεσαν γενική συνέλευση, η οποία και πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της επιχείρησης, αφού δεν δόθηκε αίθουσα μέσα στο κτίριο. Μετά την άρνηση των εργαζομένων ο Σ. Ψυχάρης κάλεσε τους διευθυντές των τμημάτων από τους οποίους ζήτησε να του ετοιμάσουν λίστες εργαζομένων προς απόλυση, με στόχο  να μειωθεί το προσωπικό των τμημάτων τους κατά 50%.
Η συνέλευση, πάντως, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας τόσο στη διοίκηση του ΔΟΛ, που θα πρέπει να ξανασκεφθεί τις κινήσεις του, αλλά και προς τις ηγεσίες των δημοσιογραφικών ενώσεων, οι οποίες «δυσκολεύονται» πολύ να πάρουν εμπράκτως θέση δίπλα σε αυτούς τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούν και ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Η απόφαση ήταν κατηγορηματική απόρριψη της εργοδοτικής πρόκλησης και κάλεσμα προς τα σωματεία να οργανώσουν άμεσα την αντίδραση με κινητοποιήσεις.
Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων ακούσθηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία, όπως ότι η εξοικονόμηση από το σχέδιο μαζικών εκκαθαρίσεων υπαλλήλων θα αποφέρει περί τα 200.000 ευρώ το μήνα στα ταμεία της επιχείρησης, όσα δηλαδή είναι οι μισθοί τεσσάρων από τα δεκάδες καλοπληρωμένα στελέχη της.
Οι προτάσεις αυτές της εργοδοσίας του ΔΟΛ δεν είναι πρωτόγνωρες στο χώρο του Τύπου. Προηγήθηκαν αντίστοιχες προτάσεις στο χώρο των περιοδικών, η αποδοχή των οποίων δεν απέτρεψε τελικά τις απολύσεις, ενώ είναι πρόσφατες οι διαδικασίες στα εκδοτικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης (Μακεδονία και Αγγελιοφόρος) για μειώσεις αποδοχών που και πάλι προσέκρουσαν στην κατηγορηματική άρνηση των εργαζομένων.

Και στα Ελληνικά Γράμματα
Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα επιμένουν αγωνιστικά, παρά την στάση του ΔΟΛ, οι εκπρόσωποι του οποίου δεν παραβρέθηκαν στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 29/9 μαζί με όλους τους βιβλιοϋπάλληλους, ενώ ογκώνεται η συμπαράσταση συγγραφέων που υπογράφουν κείμενο για να μην κλείσει η εταιρία (ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 135 υπογραφές, μεταξύ των οποίων η Σόνια Ιλίνσκαγια,ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος Ρούσσης κ.ά.).
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!