Με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και δύο μεγάλες πορείες, σωματείων και ομοσπονδιών και του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 80.000 εργαζόμενοι και νέοι, πραγματοποιήθηκε η γενική απεργία της 11ης Μαρτίου την οποία είχαν καλέσει, κάτω από αφόρητη κοινωνική πίεση, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Η απεργία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, ενώ γίνεται αναφορά στο πνεύμα αντίστασης των Ελλήνων εργαζομένων. Όπως αναφέρει ο διαδικτυακός τόπος occupycalifornia που συντονίζει τις παναμερικανικές κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, «λέγεται πολύ συχνά για εμάς ότι “αντιγράφουμε” την κατάσταση στην Ελλάδα. Χωρίς να καταφεύγουμε σε εύκολες αναλογίες, τι πρέπει να διδαχθούμε εμείς εδώ στην Καλιφόρνια από τις κινητοποιήσεις που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα; Και από εμάς εδώ ζητούν να στηρίξουμε τα άδεια ταμεία, ενώ οι μάνατζερ και οι υποτακτικοί τους στην κυβέρνηση χασκογελούν για τις τράπεζες (που “ανέκαμψαν” πρόσφατα). Όμως, οι κινητοποιήσεις μας είναι αρκετά πίσω απ’ αυτές της Ελλάδας».

Ιδιαίτερο στοιχείο της απεργίας και των συγκεντρώσεων ήταν η παρουσία πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων και του νέου συνδικαλισμού, της συμμετοχής των νέων επισφαλώς εργαζομένων, που αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη συνδικαλιστική δράση, με καινούργιες μορφές οργάνωσης και πάλης. Προηγήθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια, μεγάλα καταστήματα και γειτονιές, συνελεύσεις και καταλήψεις σε πανεπιστήμια, συγκεντρώσεις έξω από σχολεία, δραστηριότητες σε πολιτιστικά στέκια και συλλόγους της Αθήνας και των πόλεων της περιφέρειας, ανάρτηση πανό σε περίοπτα σημεία, από την Ακρόπολη μέχρι σε δημόσια κτίρια των επαρχιακών πόλεων.

Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Δακρυγόνα, χημικά, προσπάθεια παρεμπόδισης και διαίρεσης της πορείας από την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις, για να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων ευρύτερων στόχων, ότι θα βρεθεί στην κεφαλή η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες όχι στα νεοφιλελεύθερα μέτρα

Με μια μεγάλη γενική απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης. Την Πέμπτη, από νωρίς το πρωί, χιλιάδες απεργοί κατέλαβαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργατικών συνδικάτων η συμμετοχή στην κινητοποίηση έφτασε το 80 με 90% στα εργοστάσια του νομού και το 70 με 80% στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παρά τις προκλήσεις της αστυνομίας, που χρησιμοποίησε χημικά κατά των διαδηλωτών, ενώ δεν υπήρχαν επεισόδια, οι απεργοί έφτασαν στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και με τα συνθήματά τους ζήτησαν την κατάργηση των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την περικοπή των μισθών και την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Πάτρα: Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας

Μαζικότητα και η μαχητικότητα ήταν τα χαρακτηριστικά των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Πάτρα, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι πραγματοποίησαν, για άλλη μια φορά, δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες.

Στην πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προπορευόταν ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ πρωτοβάθμιων σωματείων, ανάμεσα στα οποία των δασκάλων και νηπιαγωγών, της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, της ΕΒΟ, των εργαζόμενων στον Δήμο Πατρέων, που ήταν από τα πιο μαζικά.

Το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση έδωσαν και οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί Τύπου της πόλης, καθώς και οι απολυμένοι συμβασιούχοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Τα μπλοκ των σωματείων ακολουθούσαν τα μπλοκ της ΚΟΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στην «οπισθοφυλακή» της πορείας οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσαν το δικό τους δυναμικό τόνο στην πορεία.

«Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην κινητοποίηση, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα.

Στο μεταξύ, την ώρα που η πορεία επέστρεφε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σε εξέλιξη βρισκόταν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, όπου σημαντική ήταν η παρουσία της νεολαίας. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απεργία, 18 πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Αχαΐας πραγματοποίησαν διαδήλωση το βράδυ της Τρίτης 9/3, καλώντας σε συντονισμό και αγώνα διαρκείας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Η πρωτοβουλία των σωματείων, η οποία φαίνεται να συσπειρώνει ένα ευρύ δυναμικό συνδικαλιστών, έχει προγραμματίσει συνάντηση για σήμερα στις 11:00 π.μ. προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε μία ημέρα πριν από την απεργία, η κίνηση νέων εργαζομένων και ανέργων της Επιτροπής ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας να αναρτήσει πανό έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) με το σύνθημα «Πάρτε πίσω τα μέτρα», καλώντας παράλληλα από μικροφωνική στην απεργιακή κινητοποίηση της επομένης. Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΚΠ το «άνοιγμα» του χώρου του ως κέντρου αγώνα και συντονισμού των εργαζομένων, αίτημα που βρίσκει σύμφωνα και αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!