Συνέντευξη του προέδρου του Συντονισμού της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, Ahmed Ould Sidi Baba, στον Πέτρο Αλ Αχμάρ.

Για διαφορετικούς λόγους, οι δημοκρατικοί αγώνες σε κάποιες αραβικές χώρες έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στη Μαυριτανία, ο λαός επλήγη από τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και από ένα υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα, που φόρεσε το 2009 έναν δημοκρατικό εκλογικό μανδύα. Για την άγνωστη αυτή εκδοχή της Αραβικής Άνοιξης και την κατάσταση στην περιοχή του Σάχελ, μίλησε στον Δρόμο ο Ahmed Ould Sidi Baba, πρόεδρος του Συντονισμού της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης (COD).

 

Ποιες οι αιτίες ύπαρξης του αντικαθεστωτικού σας κινήματος;
Ζούμε υπό ένα καθεστώς στρατιωτικό, που το 2008 κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία, επωφελούμενο της στήριξης του καθεστώτος Σαρκοζί. Με την πάροδο δε του χρόνου, έδειξε πως είναι ένα δεσποτικό και τυραννικό καθεστώς. Ακόμα και σήμερα, π.χ., το καθεστώς προσπάθησε να καθαιρέσει τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επιπλέον, έχουμε επικεφαλής ένα στρατηγό που δεν γνωρίζει τίποτα από οικονομία, πολιτισμό, πολιτική ή διπλωματία. Διαταράσσει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και μας εκθέτει έναντι της Αλ Κάιντα. Επωφελείται της παρουσίας της στην έρημο, προσποιείται ότι την αντιμάχεται, εισβάλλει ακόμα και σε εδάφη άλλων χωρών, όπως του Μάλι, που συντέλεσε και στην κήρυξη πραξικοπήματος στη χώρα και την απόσχιση εδάφους του.

Ποιες οι διαφορές των κινητοποιήσεών σας από τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο ή Τυνησία;
Έχουμε, πρωτίστως, έναν αγώνα των κομμάτων και ιδιαίτερα του (COD) και της νεολαίας για να φύγει η δικτατορία. Δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε κανέναν. Οι μορφές αγώνα είναι πάντοτε ειρηνικές, οργανώνουμε πορείες, συγκεντρώσεις. Στην ενδοχώρα πραγματοποιήσαμε μια πανεθνική συγκέντρωση, με το καθεστώς να κάνει τα πάντα για να μη φτάσουν οι συμμετέχοντες εκεί. Πέραν του εκφοβισμού, μοίραζε ως και παραπλανητικά τρικάκια για τη συγκέντρωση αυτή. Η Νεολαία του COD πραγματοποιεί καθιστικές διαμαρτυρίες, με τη χτεσινή να δέχεται σφοδρή επίθεση, με δεκάδες τραυματίες και 12 ακόμα στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Νεολαίας. Διεξάγουμε έναν ειρηνικό αγώνα, θέλουμε να παραμείνει τέτοιος, αν και φοβόμαστε πως με τη βίαιη καταστολή, η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Στην Αίγυπτο ή την Τυνησία είδαμε την άνοδο ισλαμιστών διαφόρων αποχρώσεων, μέσα από τις τάξεις των αντικαθεστωτικών. Ποιες δυνάμεις συμμετέχουν στον αγώνα αυτό;
Υπάρχουν κόμματα δημοκρατικά, ένα μετριοπαθές ισλαμικό, καποια επί μακρόν στην αντιπολίτευση, άλλα που με την κήρυξη πραξικοπήματος απομακρύνθηκαν από την εξουσία. Δεν υπάρχουν ριζοσπάστες ισλαμιστές, όπως στην Τυνησία ή το Μαρόκο, δεν υπάρχουν σαλαφιστές. Είμαστε όλοι, ακόμα και το ισλαμικό κόμμα, υπέρ μιας δημοκρατίας πλουραλιστικής με καθολικά δικαιώματα.
Σε κάποια φάση, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε διάλογο, θέτοντας όρους για αυτόν, όπως το άνοιγμα των ΜΜΕ στην αντιπολίτευση. Ο δικτάτορας αρνήθηκε, αλλά δύο κόμματα που ήταν μαζί μας, συναντήθηκαν μαζί του και εκτίμησαν ως ικανοποιητικά όσα δέχτηκε ο δικτάτορας, στην προσπάθεια του να διασπάσει την αντιπολίτευση. Είναι, όμως, μόλις δύο κόμματα από τα εννιά της συμμαχίας μας, ενώ τώρα συμμετέχουν άλλα τρία.

Πιστεύετε πως ο Ολάντ θα συμπεριφερθεί διαφορετικά;
Ο Σαρκοζί ήταν κληρονόμος της χειρότερης παράδοσης της Γαλλίας. Βοήθησε το πραξικόπημα, θεωρώντας πως μια στρατιωτική εξουσία θα αντιπάλευε αποτελεσματικότερα την Αλ Κάιντα στο Μαγκρεμπ. Το 2008 έκανε μια δήλωση εναντίον του πραξικοπήματος, προέβλεψε την αποτυχία των πραξικοπηματιών, υποσχέθηκε ώς και την απομόνωσή τους, αλλά λίγο αργότερα άλλαξε. Αξιοποίησε στρατιωτικά τη χώρα, και φάνηκε νοσταλγός της αποικιοκρατικής Γαλλίας. Δεν καλούμε τον Ολάντ να υποκινήσει ένα αντιπραξικόπημα, αλλά να σταματήσει να στηρίζει αυτό το σάπιο, ανίκανο και δικτατορικό καθεστώς. Προεκλογικά δήλωνε πως θα σταματούσε να στηρίζει δικτατορικά καθεστώτα, κάτι που μας γέμισε ελπίδες, και ελπίζουμε να οικοδομήσουμε επιτέλους υγιείς σχέσεις με τη χώρα του.

Ποια η κοινωνική κατάσταση στη χώρα; Λέγεται πως υπάρχει ακόμα δουλεία…
Δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής ενότητας, όπως σε άλλες χώρες της περιοχής. Η δουλεία δεν είναι πρόβλημα υπαρκτό, έχει κηρυχθεί πλέον παράνομη. Πρόβλημα υπάρχει με τους απογόνους των σκλάβων, καθώς βρίσκονται σε δυσχερέστερη κοινωνικά θέση. Παλεύουμε για να σταματήσει αυτό. Η κοινωνική κατάσταση χαρακτηρίζεται από διευρυμένη εξαθλίωση και μετεωρική άνοδο των τιμών, ειδικά των βασικών αγαθών, από το 2008 και έπειτα. Π.χ. τα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά 34 φορές. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε αυτή την κάκιστη οικονομική και κοινωνική πολιτική, ή, με άλλα λόγια, στο δικτατορικό καθεστώς.

Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στο γειτονικό Μάλι, με την ένοπλη εξέγερση του MNLA;
Είμαστε υπέρ της ενότητας του Μάλι, του αδελφού αυτού λαού. Η αιτία του πραξικοπήματος, λόγω της εξέγερσης των Τουαρέγκ, συνδέεται με την πολιτική της δικής μας δικτατορίας που έστελνε στρατεύματα εκεί, με την ενθάρρυνση του Σαρκοζί. Τώρα, το MNLA συνήψε συμμαχία με τους ριζοσπάστες ισλαμιστές της περιοχής. Αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να αποδεχτούμε την απόσχιση του Αζαουάντ και να μην ενθαρρύνουμε τους εξεγερμένους.
Με αφορμή τη συνέντευξη, θα ήθελα να εκφράσω το σεβασμό μου για τη χώρα σας, και να θυμίσω πως αν η Ευρώπη έχει έναν πολιτισμό, φιλοσοφία, γνώση, επιστήμη, το οφείλει στην Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι, λοιπόν, που έχει χρέος έναντι της Ελλάδας και για αυτό πρέπει να τη βοηθήσει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!