Του Ηλία Σταθάτου. Το ραντεβού που είχαν δώσει οι κάτοικοι προκειμένου να περιφρουρήσουν το Άλσος Μπαρουτάδικο ήταν στις 6.30 το πρωί.

Ήδη από τις 5.50 τα ξημερώματα τα ΜΑΤ, εμφανίστηκαν και έδιωξαν με γκλομπ και χυδαίες βρισιές τους πολίτες του Αιγάλεω που ήδη περιφρουρούσαν την περιοχή. Ακολούθησαν δεκάδες ασφαλίτες, μπουλντόζες, εργολάβοι και ο αντιδήμαρχος της πόλης. Όλη αυτή η κουστωδία για να καταστρέψει ένα οργανικό κομμάτι του Μπαρουτάδικου, τον χώρο του Πατινάζ. Όμως οι κάτοικοι του Αιγάλεω μπήκανε μπροστά στις μπουλντόζες, εμποδίζοντάς τις. Η συγκέντρωση των κατοίκων που ακολούθησε ήταν πολυπληθής και οδήγησε την Δημοτική Αρχή να αναβάλλει για λίγο το έργο. Η συνέλευση που ακολούθησε το απόγευμα αποφάσισε να προβεί σε δράσεις υπεράσπισης. Ένα είναι σίγουρο, οι μπουλντόζες θα επιστρέψουν. Και οι πολίτες του Αιγάλεω θα είναι πάλι εκεί.

Όταν η λογική παραιτείται
Στον χώρο του Πατινάζ πρόκειται να κατασκευαστεί, σύμφωνα με τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και την συναίνεση όλων των παρατάξεων, βρεφονηπιακός σταθμός, που θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σε ένα άλσος που εδώ και δεκαετίες τεμαχίζεται και τσιμεντοποιείται δεν θα ήταν υπερβολή να δηλωθεί ότι κάθε δέντρο που κόβεται φέρνει την ύπαρξη του σε οριακό σημείο. Η διάσωση αυτού του μικρού δάσους αποτελεί όρο επιβίωσης για τους Αιγαλιώτες, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο στην ατμοσφαιρική αποφόρτιση και θερμοκρασιακή ισορρόπηση της γυμνής από πράσινο περιοχής, την οποία περικλείουν τέσσερις λεωφόροι. Το Πατιναζ, ο χώρος που θα καταστραφεί, αποτελεί χώρο παιχνιδιού για δεκάδες παιδιά. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι το Μπαρουτάδικο αποτελεί εξαιρετικό «φιλέτο» γης, και είναι διακηρυγμένο ότι σκοπεύουν να πουλήσουν και άλλα κομμάτια του. Ήδη υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα «αξιοποίησης» του χώρου, όπως η πρώην δημοτική καφετέρια «Αλέα», που έχει επεκταθεί παράνομα σε μια τεράστια έκταση. Επίσης αναρωτιέται κανείς πως θα λειτουργήσει αυτός ο βρεφονηπιακός σταθμός. Οι ήδη υπάρχοντες κλείνουν, είτε υπολειτουργούν, λόγω υποχρηματοδότησης.
Σημαντική λεπτομέρεια. Οι Αιγαλεώτες που ζουν στην περιοχή του Πατινάζ πρότειναν στην δημοτική αρχή πλήθος εναλλακτικών χώρων προκειμένου να χτισθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός. Ο δήμος αρνήθηκε κατηγορηματικά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!