Πόσο εύκολο είναι να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε μια περίοδο τόσο δυσμενών εξελίξεων στο εργασιακό περιβάλλον; Απαντά ο Γιώργος Παπαδημητρίου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων της ταχυμεταφορικής εταιρίας Speedex(*) και αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου εργαζομένων ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών επιχειρήσεων Αττικής.

Υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου απ’ όλα όσα γίνονται αλλά και από τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζει στην εταιρία. Η Speedex από χρόνια λειτουργεί καταστήματα franchise κι εκεί επικρατούν άσχημες συνθήκες εργασίας. Οι καθυστερήσεις πληρωμών, τα κλεισίματα και οι απολύσεις έχουν γίνει κανόνας και όχι η εξαίρεση. Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει και τη μητρική εταιρία όπου έχει εντατικοποιηθεί απαράδεκτα η δουλειά. Οι συνθήκες ειδικά στο κέντρο διαλογής είναι πολύ άσχημες, με τραγικές ελλείψεις και άθλιες υποδομές. Υπάρχει γενικευμένη ελαστική εργασία ενώ η χρησιμοποίηση ενοικιαζόμενων εργαζομένων για μεγάλο διάστημα δημιουργεί κλίμα πίεσης στους υπόλοιπους. Τα παλαιωμένα και ακατάλληλα εταιρικά οχήματα δημιουργούν κινδύνους – το τελευταίο διάστημα είχαμε άλλωστε δύο ατυχήματα.
Όλα αυτά μας οδήγησαν, για πρώτη φορά στα 8 χρόνια που λειτουργεί το σωματείο, να οργανώσουμε στάση εργασίας και σε βραδινή ώρα οπότε υπάρχει φόρτος εργασίας, ώστε να πιέσουμε περισσότερο την επιχείρηση. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και κατορθώσαμε να μη φύγουν τα φορτηγά για την επαρχία, πράγμα που πονάει την εταιρία.
Θετικά είδαν οι εργαζόμενοι και τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων από το κλαδικό σωματείο και συνδικαλιστών. Η συμπαράσταση από πρωτοβάθμια σωματεία, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έδωσε τη δυνατότητα να στηριχθεί η δυναμική της στάσης εργασίας. Οι συνάδελφοι έδειξαν τη διάθεση να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
Μετά το κλείσιμο της Interattica αρχίζει για πρώτη φορά να εμφανίζεται ανεργία και στον κλάδο των ταχυμεταφορών. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το 2013 δημιουργεί μια ανησυχία για το ποιες εταιρίες θα παραμείνουν στο χώρο. Υπάρχουν και αυτά τα μέτρα που έρχονται σαν καταιγίδα και δημιουργείται μια κατάσταση γενικευμένης ανησυχίας για το μέλλον που μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο. Βέβαια δεν εκφράζεται άμεσα, αλλά υπάρχει.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας συμμετέχοντας και στις γενικές απεργίες, αλλά παλεύοντας και για να επιβάλουμε επιχειρησιακή σύμβαση. Ήδη με τη στάση εργασίας φάνηκε να κάμπτεται η αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας. Το επόμενο διάστημα μας περιμένουν νέοι αγώνες, αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα που μας δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

* Το σωματείο εργαζομένων της Speedex οργάνωσε μια επιτυχημένη 4ωρη στάση εργασίας στις 17/6.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!