Απαντούν οι Στάθης Γκότσης και Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλη Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Στερεάς, Αττικής και Νήσων

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι μια οποιαδήποτε περίπτωση, για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Παρ’ ότι είναι γνωστό ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία στο Δημόσιο εμπλέκεται όχι απλώς με τη νομή της εξουσίας, τις μικροεξυπηρετήσεις και τα «ρουσφέτια», αλλά ακόμη και με τη νομή δημοσίου χρήματος, στο υπουργείο Πολιτισμού όλα αυτά έγιναν πανελληνίως γνωστά, μετά την πτώση του Ζαχόπουλου και τη δημοσιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του Ειδικού Λογαριασμού.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι -«για το καλό των εργαζόμενων» πάντα- εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για επιδόματα, υπερωρίες, παιδικές κατασκηνώσεις κ.ά., έφευγαν από το υπουργείο και περνούσαν σε λογαριασμούς συλλόγων ή συνδικαλιστών, για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους… Η υπόθεση ακόμη δεν έχει τελειώσει: μόλις τον προηγούμενο μήνα το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έστειλε στον εισαγγελέα το πόρισμα για τις αδικαιολόγητες διαδρομές 9 εκ. ευρώ από τον προσωπικό λογαριασμό συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ τα χρόνια 1997-2007 (με όποια κυβέρνηση, δηλαδή). Όλως τυχαίως, ο εν λόγω «συνδικαλιστής» διετέλεσε, επί πολλά χρόνια, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), πλάι σε ΠΑΣΚίτες και συνδικαλιστές της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (πρόσκειται στην Αυτόνομη Παρέμβαση), καθώς τα «αναλογικά προεδρεία» είναι παλιά παράδοση (συνενοχής) στο ΥΠΠΟ.

Αποτέλεσε, λοιπόν, μια ελπιδοφόρα τομή ότι, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πρωτοφανούς επίθεσης, η Αριστερά κατέγραψε για πρώτη φορά αθροιστικά την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου.

Παρ’ ότι η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) δεν έβγαλε έδρα (ελέω Ν. 1264), οι 3 έδρες της Αγωνιστικής Συσπείρωσης και οι 2 της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (Ριζοσπαστική Αριστερά) αποτελούν πλειοψηφία στο Δ.Σ.

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η Ενωτική διατύπωσε, δημόσια, πρόταση για αγωνιστικό προεδρείο, στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου αντιπαράθεσης στα μέτρα, δημοκρατικής και ανοιχτής λειτουργίας του Συλλόγου, ενεργούς συμμετοχής του στον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Απ’ ότι φαίνεται, όμως, η Αγωνιστική Συσπείρωση σκοπεύει να συνεχίσει τις επιδόσεις της στα «αναλογικά προεδρεία» και προτείνει ένα πλαίσιο δράσης σε όλες τις παρατάξεις και θα συγκροτήσει προεδρείο με όσες δυνάμεις το δεχτούν (με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ, αφού η Ενωτική έχει εκφράσει ξεκάθαρα και δημόσια τη θέση της ότι δεν συμμετέχει σε προεδρεία με παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού). Αιτιολόγηση; Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε ενωμένοι (!).

Τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα: Είναι δυνατόν μια παράταξη που επικαλείται την Αριστερά, να μην μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της σε προεδρείο, χωρίς την ΠΑΣΚΕ; Τι τους κρατάει δέσμιους τέτοιων συνδικαλιστικών επιλογών; Δεν διδάχτηκαν τίποτε από την πολύχρονη εμπειρία τους στα αναλογικά προεδρεία των συλλόγων του ΥΠΠΟ;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!