Του Μάνου Κατριβάνου. Πριν από λίγο, μεσημεράκι Δευτέρας τελείωσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σόιμπλε, διάρκειας μόλις μισής ώρας.

Τι να προλάβει, όμως, να πει κανείς σε μισή ώρα;
Πρώτον, ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στους τοκογλύφους, η οποία επικυρώνεται σήμερα, Δευτέρα 14/1/2013, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ αρ. φ. 240/12-12-2012 και όπως ρητά αναφέρεται στην παράγραφο 4.4:
«Το Δικαιούχο Κράτος-Μέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, κάθε δικαιώματος ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο».
Δηλαδή, οι τοκογλύφοι δανειστές μας, σε περίπτωση που δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε, μπορούν να μας πάρουν ακόμη και την Ακρόπολη. Σε αυτή την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας θα απαντήσουμε κ. Σόιμπλε με κάθε μέσο, όπως το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει ως πατριωτικό καθήκον, στο ακροτελεύτιο άρθρο του.
Δεύτερον, ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους μαζί με τα εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού στα κρεματόρια του Χίτλερ (ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Εβραίοι, κομμουνιστές κλπ.).
Για να μην επαναληφθούν ποτέ αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η Γερμανία οφείλει να αποδώσει προς την Ελλάδα τα χρέη της από την περίοδο της κατοχής, που αφορούν κυρίως:
• Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. $ αγοραστικής αξίας 1938, που ανέρχεται σήμερα σε 54 δισ. €, χωρίς τους νόμιμους τόκους. Το δάνειο αυτό, που υπολογίζεται κάθε χρόνο, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από τη γερμανική Κρατική Τράπεζα, προκάλεσε καθοριστικά την πείνα και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς απ’ αυτήν. Το δάνειο της κατοχής το δώσαμε με αίμα!
• Τις επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, δηλαδή προς το Δημόσιο, ύψους 7,1 δισ. $ αγοραστικής αξίας 1938. Αυτές, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζονται έως τον Μάρτιο του 2010 στο ποσό των 108 δισ. €, χωρίς τους νόμιμους τόκους.
• Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, που άρπαξαν οι ναζί από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και από παράνομες ανασκαφές.
• Τις αποζημιώσεις στα θύματα των Ολοκαυτωμάτων, με 56.225 νεκρούς μόνο από τα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Ο ελληνικός λαός θα διεκδικεί αυτή την ηθική και οικονομική οφειλή μέχρι την τελική δικαίωση. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Μας χρωστάτε κ. Σόιμπλε.
Τι να προλάβει, όμως, να πει κανείς σε μισή ώρα;
Κι όμως, ο Αλέξης πρόλαβε…

* Ο Μάνος Κατριβάνος ([email protected])
είναι μέλος των Ενεργών Πολιτών
και της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!