Nα εκφραστεί η οργή
Η συμμετοχή και συμβολή του εργατικού μηνύματος στο κίνημα «Δεν πληρώνω» είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευκαιρία να εκφραστεί η οργή των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην ασφυκτική λιτότητα και την ακρίβεια, οι διαθέσεις απειθαρχίας και ανυπακοής. Σε αυτό τον αγώνα δεν χωρούν διαχωρισμοί και πρωτοκαθεδρίες. Δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο των οργανώσεων, πολιτικών πρωτοποριών, δημοτικών κινήσεων κ.λπ., αλλά πρέπει να αποκτήσει μαζικά χαρακτηριστικά, να κινητοποιεί τον κόσμο, να συγκροτεί μαζικούς φορείς σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, καθώς και στη νεολαία. Να έχει λογική κοινής δράσης, συνεννόησης και ενιαίας καμπάνιας μεταξύ των πρωτοβουλιών. Τέλος πρέπει να συνδέεται με τη συνολική πάλη του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της επίθεσης, ενάντια σε κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Νίκος Γουρλάς
Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιριών στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Να ακυρώσουμε τη «νομιμότητα»
Ο αγώνας ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων με προοπτική τις δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες, πρέπει να αποτελέσει τον πόλο έλξης για όλες τις συλλογικότητες και το πρώτο θαρραλέο βήμα κοινής και συντονισμένης δράσης. Από την Ιταλία του 1970 και το παράδειγμα του κινήματος της αυτομείωσης, όπου εργαζόμενοι και επιβατικό κοινό, όταν έγινε η αύξηση των εισιτηρίων, αντέδρασαν εκδίδοντας εισιτήρια και κάρτες διαδρομών στις παλιές τιμές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω την αύξηση. Αν αγωνιστούμε όλοι μαζί, αποφασισμένοι να νικήσουμε, θα πετύχουμε τη μαζικότητα που ακυρώνει τη «νομιμότητα».

Ελπίδα Αλεβίζου,
μέλος της συνέλευσης του Λόφου Λαμπράκη

Αντιστεκόμαστε στην αύξηση
Αντιστεκόμαστε στην πολιτική της κυβέρνησης που ουσιαστικά διαλύει τις δημόσιες συγκοινωνίες ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, ενώ την ίδια ώρα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές, αυξάνοντας δραματικά την τιμή των εισιτηρίων και των καρτών.
Συμπαρατασσόμαστε με τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών που συστήνονται αυτόν τον καιρό στα αστικά κέντρα για ένα σύγχρονο και αξιόπιστο δημόσιο δίκτυο μαζικών μεταφορών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους.

Ροδή Γεωργακάκη,
αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Όλοι μαζί μπορούμε
Ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμα των επιτροπών Ακρίβεια-Stop για να συμμετέχουμε στον ανοιχτό παναττικό συντονισμό. Πρέπει να οργανώσουμε καλά την αντίσταση, να υπάρξει συντονισμός των κινήσεών μας με τους απεργούς, ώστε να έχουμε νίκες. Όλοι μαζί μπορούμε. Στις γειτονιές της Νίκαιας και του Ρέντη όπου καταργήθηκαν ήδη γραμμές, χωρίς φως στο τούνελ για μέσα σταθερής τροχιάς, με την ταλαιπωρία της μισάωρης τουλάχιστον αναμονής για να πάμε στη δουλειά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ανυπακοή. Ήδη έχουμε ξεκινήσει καθημερινές εξορμήσεις μέσα στα λεωφορεία και θέσαμε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο και συνεχίζουμε αγωνιστικά για την 1η Φλεβάρη.

Κώστας Παπαδόπουλος,
δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας – Ρέντη
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!