Συνέντευξη στον Νίκο Ταυρή. «Η εθνική ανεξαρτησία θα απαλλάξει τη χώρα από την επικυριαρχία των ξένων που την έχουν υποδουλώσει στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά», τονίζει μιλώντας στο Δρόμο το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος. Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών, σημειώνει ότι «το φάσμα των δυνατοτήτων που θα παρουσιαστούν είναι μεγάλο» και επισημαίνει ότι «έντονα προβάλλει η δυνατότητα να έρθει ο λαός στην εξουσία».

Αν ένας νέος άνθρωπος στο δρόμο σας ρωτούσε: «Kύριε Γλέζο, γιατί να ψηφίσω γενικά και γιατί ειδικότερα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ; Τι μπορεί να αλλάξει, τι διαφορετικό σηματοδοτούν αυτές οι εκλογές;», τι θα του λέγατε για να του αλλάξετε γνώμη;
Η ερώτηση δεν είναι υποθετική, ούτε ουτοπική.
Μου την απευθύνουν συνεχώς, όσοι συναντώ καθημερινά και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
Ερ.: Τι να ψηφίσω;
Απ.: Αν ψηφίσεις δικομματισμό και τις παραφυάδες του, θα ψηφίσεις αυτούς οι οποίοι έφεραν προσωπικά εσένα και ολόκληρο των ελληνικό λαό σ’ αυτήν την απελπιστική κατάσταση. Χωρίς να έχεις προκαλέσει εσύ την κρίση, με τη μείωση μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων και επιδομάτων πληρώνεις τα σπασμένα της κρίσης. Παίρνουν από σένα και τα δίνουν στις τράπεζες για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.
Ερ.: Λοιπόν, να μην ψηφίσω τους πρωτεργάτες της κατάντιας μου, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Αλλά ποιον να ψηφίσω από την Αριστερά, όταν είναι διαιρεμένη;
Απ.: Να ψηφίσεις εκείνον το πολιτικό σχηματισμό ο οποίος προτείνει την ενότητα της Αριστεράς, παρουσιάζει λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο και ο πρότερος πολιτικός βίος του αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.
Ερ.: Δηλαδή, με καλείς να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Βεβαιότατα. Διότι προδιαγράφει λύσεις για να σωθεί ο λαός και όχι οι τράπεζες, διότι αγωνίζεται όχι με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, διότι θέλει να δώσει την εξουσία στο λαό.

Με δεδομένη την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που καλπάζει, πώς μπορούμε να ορίσουμε μια διέξοδο σωτηρίας για τη χώρα και το λαό; Ζητήματα όπως η εθνική ανεξαρτησία, η χειραφέτηση, η δημοκρατία, πόσο επίκαιρα είναι σήμερα;
Όντως. Η εθνική ανεξαρτησία θα απαλλάξει τη χώρα από την επικυριαρχία των ξένων που την έχουν υποδουλώσει στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά.
Η χειραφέτηση είναι περισσότερο από επίκαιρη σήμερα, διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την κατάσταση.
Η δημοκρατία, η αληθινή δημοκρατία, θα φέρει στην εξουσία το λαό, διότι επιτέλους δεν πρέπει να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας τονίσατε ότι «αν δεν είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο των καιρών, η ζωή η ίδια, το πολιτικό γίγνεσθαι, θα μας καταχωρίσει στους απόντες». Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε ότι τελικά μπορούμε να καταγραφούμε στους «παρόντες» και τι υποχρεώσεις και καθήκοντα προκύπτουν την επόμενη μέρα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στο προσκλητήριο των καιρών. Αλλά πρέπει να το αποδεικνύει και καθημερινά. Χρειάζεται, δηλαδή, όχι να καθοδηγεί το λαό, αλλά να τον βοηθά να αντιμετωπίζει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει εναντίον του και να του προσφέρει λύσεις. Χρειάζεται να εμπνέει το λαό με το παράδειγμά του, μπροστάρης στους αγώνες του.

Θεωρείτε ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα ανοίξει νέες διαδικασίες, συνολικά, στην Αριστερά; Και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Το φάσμα των δυνατοτήτων που θα παρουσιαστούν είναι μεγάλο. Έντονα προβάλλει η δυνατότητα να έρθει ο λαός στην εξουσία. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε την ικανότητα να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Άρα, η κατεύθυνση των ενεργειών μας αυτοκαθορίζεται απ’ αυτό και μόνο το γεγονός.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!