Με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη 24ωρη απεργία τη Δευτέρα, 17/12, και ένα μαζικό συλλαλητήριο περισσότερων από 2.500 ατόμων, οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δήλωσαν τη διάθεσή τους να αποκρούσουν τα σχέδια αφανισμού του ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την ανακεφαλαιοποίηση του Τ.Τ. και τη διατήρηση του χαρακτήρα του ως ίδρυμα ειδικού σκοπού. Η κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας, από τις σπάνιες στον τραπεζικό κλάδο, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που μπορούν να ωθήσουν σε μαζικούς αγώνες.
Η αναγκαστική συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), τον περασμένο Φεβρουάριο, δημιούργησε αρνητικά αποτελέσματα σε ένα πιστωτικό ίδρυμα που η ίδια η έκθεση της Blackrock το κατέτασσε στην κορυφή των ελληνικών τραπεζών. Κι ενώ η κυβέρνηση μέσω της ανακεφαλαιοποίησης στήριξε τις ιδιωτικές τράπεζες, το Τ.Τ. όπως και η Αγροτική Τράπεζα (αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία) έμειναν με τα χρέη. Μάλιστα, μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φαίνεται να προκρίνεται η ίδια μέθοδος με αυτή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Αγροτικής, δηλαδή το σπάσιμο σε «καλό» και «κακό» τμήμα, ώστε το «καλό» να δοθεί δώρο σε κάποιον ιδιώτη τραπεζίτη.
Οι εργαζόμενοι προβάλλουν τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει το Τ.Τ. στη λαϊκή αποταμίευση, αλλά και το ρόλο που έχει παίξει στο παρελθόν χρηματοδοτώντας μεγάλα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, «στηρίζει τα συμφέροντα του μικροαποταμιευτή, του μικροδανειολήπτη, του μικρομετόχου απέναντι στα τραπεζικά συμφέροντα και καρτέλ» και ζητά να παραμείνει ο ιδιαίτερος και διακριτός ρόλος του ιδρύματος, όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!