Χιλιάδες ποδηλάτες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Πορεία από το μέλλον, είτε γιατί δεν θα επαρκούν τα χρήματα για την αγορά καυσίμων, είτε διότι τα αυτοκίνητά μας θα τα έχουν κατασχέσει οι τράπεζες, διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή, από τη Συνέλευση «Ποδηλάτες/ισσες», διεκδικώντας το δικαίωμα της μεταφοράς στις δύο ρόδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν 6.000 (μόνο στην Αττική) πολίτες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας απαιτώντας για άλλη μία φορά τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, την αναθεώρηση του ΚΟΚ με μέριμνα για τους ποδηλάτες και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (κυρίως στο μετρό).

Ταυτόχρονες πορείες έγιναν σε 31 πόλεις της χώρας, με τις: Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Πρέβεζα να συγκεντρώνουν από 700 μέχρι και 1.000 ποδηλάτες.

Η έλευση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της λήψης των νέων μέτρων για τη «διάσωση της χώρας», είχαν τη δική τους θέση στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια κατά τη διάρκεια της πορείας, αν και, όπως τονίζουν τα βασικά μέλη της Συνέλευσης της Αθήνας, η μη πολιτικοποίηση μιας σημαντικής πλειοψηφίας ποδηλατιστών, αφήνει εκτός περαιτέρω μαζικές κινήσεις και δράσεις. Με αρκετή δόση χιούμορ, ωστόσο, φώναξαν συνθήματα κατά της νέας εποχής για τη χώρα, όπως «Ποδήλατο στην κρίση, ξεσηκωμός η λύση» και «Ποδήλατο στην πόλη με άδειο πορτοφόλι».  Σημαντικό στοιχείο στη δράση της βασικής ομάδας των διοργανωτών, είναι η παρουσία και η συμπαράσταση σε κινήσεις πολιτών στις περιοχές της Αττικής, κυρίως σε ό, τι αφορά τους ανοιχτούς χώρους. Έτσι, το «παρών» έχουν δώσει μέλη του «Ποδηλάτες/ισσες», σε συγκεντρώσεις για τον αυτοκινητόδρομο στον Υμηττό, το Ελληνικό, το Πάρκο Ναυαρίνου, το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, το Βοτανικό κ.λπ.

Η βάση και η κεντρική ομάδα της συνέλευσης ποδηλατών/ισσών δημιουργήθηκε μέσα στο 2004 και, όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε όσους θέλουν να βρεθούν στην ομάδα τους, πρόκειται για μια ανοικτή συνέλευση ποδηλατών και ποδηλατισσών στην Αθήνα, που προσπαθεί με ακτιβίστικους και όχι μόνο τρόπους, να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη με επίκεντρο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, βάζοντας το αυτοκίνητο στο περιθώριο.

Μέρα συνάντησης έχει οριστεί κάθε πρώτη και τρίτη Τετάρτη του μήνα, στις 8μ.μ., στο Πεδίο του Άρεως το καλοκαίρι και στο Πολυτεχνείο το χειμώνα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: www.podilates.gr.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!